Z lásky k fyzice

Z lásky k fyzice https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140040/bmid_z-lasky-k-fyzice-NLO-140040.jpg 5 17 5

Od konce duhy až na okraj času - putování po divech fyziky. Walter Lewin vede na MIT přednášky ze základů fyziky. Proslavil se zejména přístupnou, zábavnou až výstřední formou, kterou svým přednáškám dává a která z něj udělala osobnost známou i mimo akademické prostředí (velké pozornosti se dočkaly záznamy z přednášek na YouTube). Lewin ve své knize ukazuje čtenáři, že fyzika je mocný a nádherný nástroj, s jehož pomocí lze proniknout ke skrytému mechanismu, jenž řídí běh světa kolem nás. Lewin o tom říká: Seznamuji lidi s jejich vlastním světem, světem, v němž žijí a který znají, ale nedívají se na ně jako fyzikové. Zatím."... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Argo
Originální název:

For the Love of Physics , 2011


více info...

Přidat komentář

Pavelsosna
09.01.2021 5 z 5

Zadost z vidění světa kolem nás a k tomu kopa zvídavosti. Vidět svět nově a chtít jej vidět nově. A závěrečná kapitola o umění v knize o fyzice je byla překvapivě milá. Doporučuji i nefyzikům.

Fox83
24.01.2017 5 z 5

Krásná kniha o fyzice, v podstatě takový průřez celým spektrem fyziky s velkým důrazem na co nejjednodušší a "bezbolestné" pochopení principů, které autor velmi názorně vysvětluje. Kniha je záměrně psána pro zvídavé laiky - nezaobírá se příliš složitými detaily (rovnice, poučky, apod.) a autor se snaží vykřesat jiskru lásky k fyzice :-) (a já myslím, že se mu to i často podařilo).


Rubas
29.07.2015 5 z 5

Pan Lewin mě okouzlil už ve videích z MIT. Je to špičkový učitel a je radost ho poslouchat, natož ještě číst.

vitek.sk
10.09.2014 5 z 5

Tady musím udělit jasných 100% a doporučit všem, aby se podívali rovněž na MIT Open Courses s Walterem Lewinem, kde najdete množství zajímavých pokusů a vyprávění o fyzice. Některé věci z těchto kurzů naleznete i v této velmi čtivě a dobře napsané knížce, která obsahuje to nejlepší a nejzajímavější ze základních poznatků fyziky. Nesetkáte se tady totiž ani tak s teorií relativity nebo kvantovou fyzikou, které se objevují v téměř každé popularizační knize, zato se dozvíte mnohé o duze, kyvadle nebo i o rentgenovách zdrojích ve vesmíru. Zjistíte tedy, že fyzika je všude kolem vás, jen si to neuvědomujete.

Muflonius
22.09.2013 5 z 5

Vše, co nemáte rádi na fyzice (vzorečky, vyšší matematiku, nudné definice), v této knize nenajdete. Je to kniha plná zajimavých pokusů a vysvětlení fyzických zákonitostí na příkladech, které nenajdete v každé učebnici fyziky. Měl jsem ji zhltnutou během dvou jízd vlakem, stejně jako cesta tak i kniha plynula velmi rychle. Velmi mě překvapily odkazy na videa a pokusy na internetu, s tímto jsem se setkal poprvé. Už se na ně jdu podívat. Každému se zájmem o přírodní vědy doporučuji.

Štítky knihy

fyzika

Autoři knihy

Walter Lewin
nizozemská, 1936