Xanadu - Cesta za Kublajchánem

Xanadu - Cesta za Kublajchánem https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111186/bmid_xanadu-cesta-za-kublajchanem-wML-111186.jpg 5 7 4

Co si pomyslet o mladém muži, studentu posledního ročníku Cambridge, který se rozhodne vyrazit po stopách legendárního cestovatele Marka Pola? A nejen to. Vezme si do hlavy, že přesně podle vzoru svého dávného benátského předchůdce naplní v Jeruzalémě lahvičku olejem z lamp u Božího hrobu a pak ji, stejně jako Marco Polo, poveze přes Turecko, Írán, Pákistán a celou Čínu až do Xanadu, kdysi velkolepého sídla vladaře Kublajchána. A přestože oba cestovatele od sebe dělí několik století, brzy se ukáže, že úskalí a útrapy cest jsou si v mnohém podobné, pokud se ty dnešní nejeví rovnou horší. Marco Polo se jistě obával loupeživých hord, ale určitě nemusel zoufale shánět razítka na byrokratická povolení nebo se s hrůzou plížit přes hranice. Stejně jako William Dalrymple nocoval v karavanserájích a snášel rozmary počasí, ale dozajista se v převleku za Číňana neschovával v hromadě uhlí, aby unikl komunistickým úředníkům. A pak že se v dnešním nudném světě nedá zažít pořádné dobrodružství. S takovým výrokem by autor téhle knihy rozhodně nesouhlasil. Během svého dvacet tisíc kilometrů dlouhého putování se tedy na žádný pád nenudil. Nocoval ve smradlavých špeluňkách plných štěnic stejně jako v přepychové soukromé rezidenci, kde i k prostému nákupu kuřete bylo potřeba několika sluhů. Cestoval pěšky, stopem, na podlaze autobusu i v kupé první třídy. Vylomil si zub, ukradli mu holení, sebrala ho komunistická policie. Přežil strašlivý průjem i příšernou pitku s čínským stranickým funkcionářem. A to všechno jen proto, aby nakonec poklekl před pomyslným trůnem v opuštěných ruinách bájného Xanadu a duchu velikého Kublajchána předal svou lahvičku s olejem… V téhle mimořádně zajímavé knize autor se vzácnou obratností namíchal ty nejlepší ingredience: dějiny, nebezpečí, pravý anglický humor, sugestivní líčení architektury, bizarní postavy a postavičky, těžkosti dalekých cest, politiku… Nemusíte ani nikam jezdit, a přesto jako byste to všechno viděli na vlastní oči.... celý text

Literatura faktu Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

In Xanadu , 1989


více info...

Přidat komentář

Pablo70
11.05.2021 5 z 5

Lidé cestují v každém věku a nevím, jestli vám je milejší Zibura nebo starý Bašó. William Dalrymple sepsal svůj cestopis za letním palácem Kublajchána, když mu bylo 22. Za tuto knihu získal hned dvě ceny, od deníku Yorkshire post a cenu Skotské rady pro umění za cenu roku. Šang-tu (Xanadu) bylo ve 13. a 14. století hlavní město říše Jüan a Kublajova vojska dorazila až na Moravu. Roku 1275 navštívil Xanadu Marco Polo a Dalrymple se vydal v jeho stopách. Píše svěže s anglickým (skotským?) humorem a já si k tomu pouštěl starý hit The Legend of Xanadu (najděte si na YouTube, je z doby, kdy Dalrymple nosil plenky) s oním práskáním Kublajova biče.
Pár poučení W.D. pro vás:
- nikdy nediskutujte s Turkem o Shakespearovi, zná ho líp než Angličan (byl to vlastně přítel Arabů!)
- nikdy nespěte s Afghánci, chrápou a vstávají neslušně brzy
- při jednání s čínskými policajty a úředníčky pochopíte čínskou aroganci Říše středu
- nejezděte do Xanadu, je to obtížné, a tak je na stopro lepší, když si doma přečtete tuto knihu!

Marcela0703
31.10.2017 5 z 5

Kniha je velice poutavá jako všechny jeho díla. Dozvíte se zde něco o historii, ale i ze součastnosti při putování hedvábnou stezkou.


Zorka
03.08.2015 3 z 5

Na mě příliš rozvleklé, popisné, bez spádu, kniha na mě až moc dýchala dobou Marca Pola (z jehož díla bylo rovněž často citováno).

bondula
21.06.2013 5 z 5

Neuveriteľne pútavo napísaný cestopis, Dalrymple má skutočne talent. Najviac na mňa zapôsobili prechody medzi súčasnosťou (autorovou cestou) a minulosťou miest, ktorými prechádzal.
Dalrymplovo putovanie nesledovalo presne stopy Marca Pola (nešiel Afganistanom a Strednou Áziou, ale pakistanskou Karakoram Highway - cestoval zrejme v čase sovietskej okupácie Afganistanu), ale to nič neuberá na kvalite diela. O putovaní hodvábnou cestou bolo vydaných viac zaujínavých publikácií, no pre mňa je táto knižka, napriek tomu, že autor cestu absolvoval relatívne dávno, jedným z najlepšie napísaných cestopisov, aké som kedy vzal do rúk.

Štítky knihy

cestování Orient

Autorovy další knížky

William Dalrymple
britská, 1965
2002  93%Věk bohyně Kálí
2004  91%Xanadu - Cesta za Kublajchánem
2017  94%Deväť životov
2004  80%Město džinů: Rok v Dillí

Kniha Xanadu - Cesta za Kublajchánem je v

Přečtených10x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x