Whitehors a dítě s pihou

Whitehors a dítě s pihou https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273277/bmid_whitehors-a-dite-s-pihou-Oig-273277.jpeg 4 1 1

Humorný příběh z anglického prostředí, kterou autor napsal pod pseudonymem Huge Prattler.

Přidat komentář

trudoš
04.01.2020 4 z 5

Humoristický román v tom nejlepším duchu britské prózy, na němž se výrazně podepisuje inspirace tvorbou P. G. Wodehouse. Knižní debut Huga Prattlera (alias Václava Čtvrtka, alias Václava Cafourka) z roku 1940 je jeho prvním pokusem o dobytí vkusu dospělého čtenáře, což se zpětně ukázalo jako nerentabilní. Proto autor také usoudil, že děti jsou mnohem vděčnější obecenstvo, a už se věnoval převážně pouze jim.
Už na svou dobu nebyl Whitehors a dítě s pihou lehké čtení, kreativní přístup stran větné kompozice z toho dělá docela kriket, takže při pokusu o rychločtení si brzy budete připadat jako Buddha v Betlémě. Trpělivější čtenář však bude odměněn nostalgickým literárním zážitkem, kterýžto rámcuje úsměvný příběh o jednom pomýleném únosu, nepodařených zásnubách a hanebném petrolejovém komplotu. A přestože si román své místo v učebnici české literatury asi nezaslouží, zůstává nádhernou ukázkou jazykové hravosti, jíž se stvořitel Křemílka, Vochomůrky, Rumcajse či víly Amálky tolik proslavil.