Vzpřímeně stát a zoufale věřit v zázrak

Vzpřímeně stát a zoufale věřit v zázrak https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159453/vzprimene-stat-a-zoufale-verit-v-zazrak-159453.jpg 4 18 3

Ojedinělá a reprezentativní antologie přináší ukázky z děl žen, v jejichž literární tvorbě se nějak odrazila tematika nacismu a holocaustu. Zahrnuto je široké spektrum autorek, od těch více známých (Ruth Bondyová, Hana Bořkovcová, Milada Marešová), přes méně známé (Erika Bezdíčková, Renata Laxová, Helena Lewisová, Evelina Merová) až po ty, jejichž literární svědectví se objevuje knižně vůbec poprvé (Irena Pastorová, Ivana Berková). Cílem publikace je prozkoumat specifické a u nás dosud příliš nezmapované literární téma, ale také čtenáři v kontextu představit některé méně známé autorky a jejich strhující příběhy. Vzhledem k tomu, že část ukázek se týká zážitků z dětství a dospívání, mohla by být antologie vhodně využita i v pedagogickém procesu.... celý text

Přidat komentář

BB_
09.02.2018 5 z 5

Surové, šílené, bolestivé a bohužel tolik pravdivé vzpomínky a výpovědi lidí z dob holocaustu. Kniha, která vás nutí číst dál, stejně jako máte potřebu ji odložit a zhluboka se nadechnout. Neuvěřitelně silné ženy, které díky vůli, síle a v tu chvíli správnému rozhodnutí přežily a dokázaly znovu žít. Historii bychom měli mít neustále v paměti, aby se jedno z největších zvěrstev, ke kterému ve světě došlo, už nikdy neopakovalo. U mě nejsilnější pocity (dojem?) zanechal příběh popisující pochod smrti.

itulenka
06.01.2018 5 z 5

Knížka ve mě zanechala silný dojem, ostatně jako všechny knihy o holokaustu :-(. Ty ženy v knížce si prošly doslova peklem, které si nejde dostatečně ani představit. Několikrát jsem při popisech těch hrůz brečela..
A svou sílu předvedly i při psaní svých knih, kdy se museli v myšlenkách vracet zpět.


sumcicka
16.06.2015 4 z 5

Jedinečné dílo, shrnující zážitky několika žen v období holokaustu, přičemž zkušenosti každé z nich jsou dostatečně odlišné na to, aby si kniha udržela pozornost čtenáře. Jelikož se (většinou) jedná o výňatky z delších textů, může kniha posloužit jako odrazový můstek k dalším osudům hrdinek/autorek jednotlivých příběhů. Oceňuji také to, že jsem se dozvěděla po kom je pojmenována ulice Berkova v Brně - příběh Ivany Berkové ve mně také zanechal nejsilnější dojem.

Štítky knihy

koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) holokaust, holocaust

Autorovy knížky

2013  87%Vzpřímeně stát a zoufale věřit v zázrak

Kniha Vzpřímeně stát a zoufale věřit v zázrak je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst19x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x