Vyzvědačky století

Vyzvědačky století https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173273/bmid_vyzvedacky-stoleti-ESD-173273.jpg 3 24 5

Životní osudy žen, které se zapsaly do historie tajných služeb v období kolem první i druhé světové války, dokazují mylnost tvrzení, že se ženy jako vyzvědačky neosvědčily. V napínavém vyprávění o jejich činnosti se autor snaží o maximální pravdivost a vyvrací některé legendy, jimiž byly tyto ženy obklopeny. Druhé vydání je rozšířeno o pět nových příběhů (S dýkou pod vějířem, Nepolapitelná slečna doktorka, Angelika proti Barbarossovi, Krajně nebezpečná baronka, Vyzvědačka ve výslužbě) a některé dřívější jsou doplněny.... celý text

Přidat komentář

barbarera
16.03.2021

Není to můj šálek čaje, nedočteno.

Janadvorackova
20.05.2020 4 z 5

Název trochu nesedí. Většina vyzvědaček žila a "pracovala" za světových válek. Vlastně podstatná část knihy se soustředí právě na tahle období, takže možná "Vyzvědačky půlstoletí :)," ale to je jen moje poznámka. Ke konci je zmíněna jedna, až dvě ze sedmdesátých let. A na začátku knihy zabrousí čtenář i do historie. První špionkou byla asi Dalila, jejíž mise uspěla, když "přeprala Samsona :)."
V sedmnáctém století žíla Louise de Keroual, milenka Ludvíka XIV, jíž panovník poslal šmejdit na londýnský dvůr Karla II. Svou misi zabezpečila dítětem a intrikami :), šikulka.
V osmnáctém století žila další, pro změnu britská dáma... a tak bych mohla pokračovat třeba apřes příběhy žen, které vyzvídaly za války Jihu proti Severu, až k událostem válek dvacátého století.

Některé z žen zažily opravdu dobrodružné časy. Skoro všechny byly z dnešního pohledu nepochopitelně odvážné, jiné žensky rafinované. A pár jich úplně běžně celé dny plakalo, když došlo do tuhého. Spoustu z nich odsoudili k smrti.

Opěvovaná Mata Hari, nepříliš hezká matka dvou dětí, byla ovšem strašná tragédka :). Neuměla držet pusu.
Mary z černého útesu - či tak nějak - pro změnu německá smolařka :), která se do Skotska dopravila s dvojicí "kolegů," a dopadeni byli vážně kvůli pitomosti :). To nepochopíte.
Francouzká "Kočka" pro změnu patřila do obrovské skupiny odbojářů, po níž nacističtí horlivci hodně dlouho pátrali. To také... nepochopíte.

Z pozdějších rozborů činností těchto žen bylo prokázáno, že mnohé opravdu ovlivnily nejen vývoj válek, protože třeba zvrátily průběh některé z bitev, ale dalo by se říct, že i historii, jak ji známe.
Za mě určitě kniha, která stojí za pozornost.


čef
27.02.2020 4 z 5

Trochu přehnaný název – příběhy jsou pouze z první poloviny minulého století, na ty další si musíme ještě tak asi 30 let počkat až je odtajní, jestli někdy vůbec. Takto musíme být spokojeni se zápletkami známých vyzvědaček jako Mata Hari apod. Většina je jich tragických, jen málo těchto krasavic přežilo ve zdraví válečná léta a skoro všechny si svou činnost alespoň pěkně odseděly. Vyprávění jsou hodně spletitá, až mne to místy iritovalo, pak jsem si však uvědomil, že to ke špionáži prostě patří. Kdo ví, jak to všechno vlastně bylo a tak knihu doporučuji jenom těm, kteří si chtějí hodně pozorně přečíst něco možná trochu pravděpodobného o minulosti této odporně chrabré činnosti.

zoubele77
03.10.2018 3 z 5

N/O .. pardon ..........

Dalda
13.04.2016 3 z 5

Další z rutinérsky napsaných knih známého autora čtenářům představuje známé i méně známe špionážní kauzy, kde hlavní roli hrály ženy. Je překvapující, jak často odvážné ženy rozhodovaly o úspěchu ve válečných konfliktech dějin. Kniha rozhodně nezklame žádného z autorových fanoušků.