Vyšívaný vlnama

Vyšívaný vlnama https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192298/mid_vysivany-vlnama-xrZ-192298.jpg 4 10 2

Okolnosti vzniku sbírek poezie zůstávají obvykle zahaleny záhadou, jen málokterý básník se svěřuje s tím, v jakou minutu a svou inspirace našel a v jaké situaci ji složil na papír či na strukturované magnetické pole svého harddisku. V případě kolekce textů “Vyšívaný vlnama” však víme přesně, kdy a jak básně vznikly. A dokonce i kde: pod statusem číslo 10153693349165147 na sociální síti Facebook, v němž rodící se básník Tomáš Baldýnský odkazoval na pozoruhodné vystoupení literárního kritika P. A. Bílka v pořadu České televize z cyklu Náš venkov – Nutrie jako životní krédo. Během diskuse, která se z počátku týkala hlavně zjevu a způsobu argumentace P. A. Bílka, si TB povšiml, že textová podoba celého pořadu, zachycená v titulcích pro hluchoněmé v transkripci Jaroslava Švagra má emocionálně nesmírně silná místa a nepopiratelnou poetickou kvalitu. A že není nutno je NIJAK upravovat, editovat. Jen najít – a nazvat. V záchvatu inspirace vzniklo první české dílo – slovy překladatele Ladislava Nagye – „bleskové poezie“. Během necelých tří hodin byla kniha nejen napsána, ale též graficky upravena předním českým grafikem Martinem T. Pecinou a v redakci Petra Onufera publikována. Jako e-knihu ve formátu PDF si ji můžete stáhnout na těchto stránkách.... celý text

Poezie
Vydáno: ekniha ,
více info...

Přidat komentář

Ronin Roujin
25.01.2014 4 z 5

Kam se hrabe Skácel i Landa 88, to se nedá srovnávat. Jen je trošku smutné, že tak stěžejní dílo rustikální poesie musel zplodit městský téměř hipster. Což na venkově a v městysích již není místo pro poesii? Přemku, Viléme, Boženo?

Ikkju
25.01.2014 5 z 5

Tak to je solidní materiál! Přemýšlím nad tím horem i dolem, a plyne z toho myslím jediné poučení: nehulit u pořadů Přemka Podlahy! x)