Vyprávět příběh

Vyprávět příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227242/mid_vypravet-pribeh-227242.jpg 4 27 3

Vyprávět příběh, kniha, která už dlouho chybí na českém trhu. Legendární scenárista a spisovatel Jean-Claude Carriere, držitel Oscara za celoživotní dílo, vypráví s přehledem a humorem o řemeslu literáta, o své spolupráci s nejvýznamnějšími světovými režiséry, například s Milošem Formanem, Louisem Bunuelem či Peterem Brookem. Toto druhé vydání knihy po dvaceti letech je doplněno krásnými fotografiemi Mistra a předmluvou Terezy Brdečkové.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Limonádový Joe
Originální název:

Scénariste ou le voyage a Bruxelles, Raconter unie histoire


více info...

Přidat komentář

anntine
20.01.2019 4 z 5

Na knížce oceňuji hlavně zajímavé tipy pro psaní příběhů. Ze začátku autor čtenářům poskytuje spoustu návodů a doporučení pro vlastní tvorbu, k tomu přidává zkušenosti ze své tvorby, např. ve spolupráci s Luisem Buñuelem. Ke konci už jsou jednotlivé pasáže dost filozofické a méně praktické, i z této části se však dají převzít užitečné poznatky.

Morrowinde
20.09.2016 4 z 5

Není to učebnice, ale zajímavé momenty tam najdete.


Jack.Bledsoe
02.10.2015 4 z 5

První polovina knihy je pro scénáristy hodně užitečná, Carriereovy postřehy jsou vesměs pouze praktického rázu, skutečně to může pomoci při psaní. Druhá část je spíše filozofičtější a všude se tu projevuje autorova láska k východním a orientálním mýtům, do popředí se dostává divadlo a starověké příběhy. Celkově to působí spíš jako zamyšlení nad historií vyprávění od počátku věků.

Což mě až tolik nezajímalo, popravdě:)) Šel jsem čistě po filmu a scenáristických tipech. V tomto směru jsem byl spokojen tak napůl. Ale pokud má někdo dostatek klidu i času, tak si eseje jednoho z mistrů řemesla užije jistě kompletně:)