Výletní trasy: Šumava

Výletní trasy: Šumava https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341602/mid_ottuv-atlas-vyletni-trasy-sumava-fLH-341602.jpg 5 2 1

Unikátní vydání Ottova atlasu turistických tras se zaměřuje na nejkrásnější a nejzajímavější místa Šumavy, s přesahem do okolních zemí. Průvodce nabízí 100 atraktivních pěších a cyklistických výletů s popisem nejvýznamnějších přírodních a historických památek. Výletní trasy jsou navrženy tak, aby začínaly a končily v místech s dobrou návazností hromadné dopravy a nabízely možnost občerstvení. Trasy jsou přehledně označeny a rozděleny podle náročnosti do čtyř stupňů a u každé je doplněn graf, z něhož je patrné celkové převýšení, všichni turisté si tak budou moci zvolit trasu, která nejlépe odpovídá jejich aktuálním možnostem. Každá trasa je opatřena stručnou charakteristikou výletu a popisem povrchu cesty, u cyklistických tras je vždy doporučen i vhodný typ kola. O památkách a zajímavostech včetně užitečných kontaktů a odkazů se stručně dočtete na konci každé trasy. Součástí výletů je také tip, na jehož základě si trasu můžete upravit dle vlastních přání či potřeb. Podrobná mapka zobrazuje vždy příslušný úsek, trasa je v něm barevně zvýrazněna. Přiložené fotografie dokládají atmosféru kraje a zachycují nejzajímavější cíle výletu. Zároveň kniha obsahuje QR kódy, které vám v pohodlí domova umožní načíst údaje o každé trase do vaší navigace či chytrého telefonu. Stačí si stáhnout gpx soubor, pomocí něhož se na svých výletech necháte vést. Dotisk v roce 2019.... celý text

Přidat komentář

mira.l
08.12.2018 4 z 5

No, číst tuhle knihu jako román asi nebyl ten úplně nejlepší nápad, co si budeme povídat, jako souvislé čtení to moc záživné není:). Nicméně já přečtu cokoliv a když už jsem se do toho zakous, tak jsem to teda přelouskal, aspoň jsem si udělal představu o tom, kolik se dá na Šumavě podniknout výletů.
Kniha nabízí stovku tipů na výlety po celé Šumavě, u každého je uvedená délka, náročnost, převýšení, výškový profil, možnosti občerstvení. Nečekejme tady nějaké zevrubné popisy zapadlých šumavských zákoutí, od toho jsou jiné publikace, v textu je vždy pouze stručně popsané celé vedení trasy s uvedením toho, jakých cyklotras či turistických značek se držet. Nicméně na každé dvoustraně, u každého výletu, je vždy jeden či dva informační boxy, které upozorňují na některou ze zajímavostí na trase. Samozřejmostí jsou i mapy u každého výletu. Jelikož je u každé trasy v mapě tučně vyznačeno její vedení a mapy jsou mnohdy zhuštěné tak, aby se do výřezu na stránce vešly, tak zvláště u delších výletů, které zabírají větší území, někdy ve změti čar mizí jednotlivé turistické značky, vodní toky a podobně, je tedy dobré při plánování výletu konzultovat trasu se skutečnou turistickou mapou, ať už tištěnou nebo na Internetu.
Kniha je rozhodně velmi přínosným zdrojem inspirace pro výlety po Šumavě, mně osobně se třeba velmi zamlouvá to, že jedním pohledem na graf výškového profilu se dá zhruba odvodit náročnost toho kterého výletu. V případě dovolené na Šumavě po knize jistě sáhnu znovu a nějakým výletem se nechám inspirovat.
Doufám však, že mě tipy na výlet nezavedou někam, kam se třeba na kole nemůže. Jako docela velký nedostatek vidím třeba to, že v několika cyklovýletech je trasa vedená z Antýglu podél Vydry k Čenkově pile, což je úsek, kam rozhodně v r. 2010, kdy jsem tam byl, byl poměrně jednoznačně vyznačen zákaz vjezdu cyklistů. Takovéto chyby by se asi v takovém průvodci vyskytovat neměly.Ostatně tady https://d34-a.sdn.szn.cz/d_34/c_img_G_V/PdfBIno.mpo?fl=res,667,500,1 je to celkem zřetelně vidět.
Za tento nedostatek jednu hvězdičku z plného hodnocení strhávám, i tak je to ale velmi zajímavý a jistě přínosný průvodce.