Výchova bez ponižování

Výchova bez ponižování https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520480/bmid_vychova-bez-ponizovani-vbg-520480.png 4 6 4

Většina lidí vychovávajících malé děti podobnou situaci zná – občas se neudrží a dítěti začne nadávat. Příručka popisuje, co se děje s dítětem, které je takovýmto způsobem průběžně znevažováno a negativně hodnoceno, a nabízí užitečné postupy, jak něčemu takovému předcházet. Zejména v rodině může totiž vzhledem k nedostatečnému nastavení hranic a roztočené spirále negativního přístupu dojít ke zhoršení atmosféry, pocitu vychovatelského selhání u rodičů a vzniku negativního sebeobrazu u dětí. Kniha rozebírá jednotlivé aspekty této situace: Proč vůbec k negativnímu hodnocení a znevažování prostřednictvím nadávání a urážení v rodině dochází? Co cítí dítě, kterému se nadává? Co cítí rodič? Které jsou nejčastější příčiny a spouštěče? Napodobujeme výchovné vzorce svých rodičů? Pečujeme o sebe dostatečně fyzicky i duševně? Dokážeme najít správnou rovnováhu mezi zodpovědností a důvěrou? Jak s dítětem vhodně komunikovat? A jak to všechno převést do praxe? Každá část je doplněna kapitolkou s vyjádřením odborníka, otázkami a cvičeními. Linda Syllaba je psycholožka, koučka a systemická terapeutka působící ve Vídni. Zabývá se i pedagogikou a vztahovou psychologií podle Jespera Juula. Společně s Danielou Gaigg vytvářejí podcasty a videa a pořádají semináře.... celý text

Přidat komentář

DreamerX9
03.04.2024 3 z 5

Souhlasím s tím že si nemyslím že by kniha přinesla něco nového ono je to v podstatě prosté na to člověk nepotřebuje žádná pravidla ani kroky a myslím že milující rodič si tyto věci uvědomuje Nicméně převést je do praxe není až tak vždy snadné a ne vždy přemýšlíme jak jedno okříknutí může mít důsledek na budoucí osobnost dítěte. Líbí se mi velmi empatický vhled autorek i jejich vlastní příklady z výchovy

muchomurka
17.09.2023 3 z 5

Pokud už máte přečteno více knížek na téma respektující výchovy, od této už nic navíc nečekejte, tahle nic nového nepřinese. Je poměrně krátká, ale chvílemi odbočuje do vědy, takže pro mě bylo těžké nějak popisované věci uchopit. A pak mi vadilo, že knihu napsala jedna autorka s tím, ale na obálce jsou dvě. Linda ale byla koučkou Daniely, která pak pouze tlumočí, jak a co jí Linda řekla a jak jí to hrozně moc pomohlo. Celkově mi to přišlo, jak kdyby se autorka chtěla pochlubit nebo poplácat po rameni.
Pokud můžu doporučit, sáhněte radši po Respektovat a být respektován nebo po Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly. Ty dají čtenáři více. Jsou čtivější.


Petra1323
14.09.2023 5 z 5

Jak nekřičet a neřvat po dětech? Jak se na ně nezlobit kvůli malichernostem? O tom v kostce tato kniha je.
Kniha dává stručné návody a rady, které všichni tak nějak podvědomě máme v hlavě, abychom nevyletěli jako čert z krabičky. Mnozí ale, v každodenním hektickém zvládání všech neodkladných povinností, na dobré rady důkladně zapomínají a pak se uchylují k rychlému imperativnímu, často hlasitému, jednání při prosazování svých výchovných cílů. A pak se všichni cítí mizerně.
Jak se cítí děti, jak se cítí dospělí, a není to nic příjemného. Krátké příběhy "selhávajících" matek. To vše je uvedeno v první kapitole. Jak tomu předcházet se dozví čtenář v dalších kapitolách.
Kniha určitě nebude na jedno přečtení, a pak už to všechno vím a budu to dělat správně, v klidu a ke spokojenosti všech. Ke knize se můžete vracet celý život a asi tam najdete vždy něco, co by stálo za to se naučit dělat běžně. Každý si tam najde své slabé místo při výchově dětí a může se dle rad pokoušet toto změnit. Dovednosti z knihy se klidně dají praktikovat i na jednání s dospělými, v každém z nás je přece kus přerostlého dítěte.
Hvězdička navíc za odkazy na knihy Jespera Juula.

"Uvolněte se. Užívejte si děti a sebe navzájem. To je to nejlepší, co pro sebe a své děti můžete udělat." (Jesper Juul)

vladku
16.08.2023 5 z 5

Těchto knih není nikdy dost. Jak méně násilně vychovávat děti. Je to delší, ale dlouhodobější způsob, než něco zakázat, čti skrýt, převézt do forem hůře viditelné, prokazatelné. Tato kniha jde na to strukturovaně v sedmi krocích. Kniha zůstává relativně stručná, přečtení není na dlouho. Kniha je navíc doplněna mnoha citáty. Lze ji číst jako běžnou knihu, ale víc čtenáři dá, když čtenář si bude odpovídat na mnoho otázek v ní autory položených a bude se zamýšlet nad mnohými tématy v knize zmíněnými. Protože i když příklady z praxe mohou mnoha lidem pomoci, inspirovat, stále je mnoho různých rodičů a mnoho různých dětí a na každou kombinaci je lepší jiný přístup. Pomocí otázek a témat k zamyšlení tak kniha může pomoci i lidem a jejich dětem, kteří jsou značně rozdílní od autorů, kteří mají jiné priority, jinou historii.

Myslím si, že tyto knihy by neměly chybět v žádné knihovně.

Autoři knihy

Linda Syllaba
rakouská, 1971
Daniela Gaigg
rakouská, 1980

Kniha Výchova bez ponižování je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x