Východní vítr a Západní vítr
kniha od: Pearl S. Buck
KoupitKoupit eknihu
Hrdinkou románu je mladá čínská žena z konzervativní aristokratické rodiny, jež se hodlá provdat za muže přivyklého americkému životnímu stylu, což je příčinou neustálé konfrontace dvou civilizací.
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21228/vychodni-vitr-a-zapadni-vitr-9k9-21228.jpg 4.232Žánr | Literatura světová, Romány |
Vydáno | 1994, Knižní klub |
Orig. název | East wind - west wind, 1931 |
více informací... |
Komentáře (11)
Kniha Východní vítr a Západní vítr

Příběh o střetu dvou naprosto odlišných světů, čínského a amerického se mi četl velmi dobře a jsem ráda, že jsem na něj v knihovničce koupaliště narazila.

Dva prolínající se příběhy, dva rozdílné světy - čínský a americký. Ml.čínská žena Kwej-lan z aristokrat.rodiny dospěla do věku na vdávání v letech, kdy se obrovská země, dosud uzavřená světu, začíná modernizovat. Její rodina však odmítá všechny změny vzít na vědomí a chce nadále žít podle pravidel neměnných po staletí. Kwej-lan je připravena vdát se za muže z jiné aristokr.rodiny, kterému ji rodiče přislíbili v dětství. Vrátil se však ze studií v Americe a vyznává moderní přístup k životu. Kwej-lan má i bratra, který také vystavil svět starých zvyků nové zkoušce. Z amer.studií si domů přivezl manželku Američanku. Každý den dochází ke střetu, čínského a amerického životního stylu, zvyklostí a názorů. Každý den se pokoušejí mladí bourat čínskou zeď izolace. Setkávají se dva světy v neustálé konfrontaci, dvě civilizace v neustálém prolínání.

Tohle byla oblíbená kniha mojí babičky a četla jsem ji už dost dávno, někdy před 25. lety. Kupodivu jsem na ni moc názor nezměnila a i když bych asi měla fandit pokroku a západnímu stylu, nejvíc mě oslovil nesoulad mezi manželem a manželkou a hlavně zcela nepokrokově samozřejmý fakt, že manželka se automaticky podřídí jeho názoru.

Vlastně mi bylo líto, že staré tradice ustupují nové modernímu větru ze západu a žena se musí "odrodit" od všeho v čem byla vychována a co doposud považovala za hodnoty a smysl života. Manžel ji nemiloval tolik, aby byl ochoten i on udělat nějaký kompromis. Ale přesto nebo právě proto mne příběh velmi dojímal.

Střet čínských tradic a nového, moderního myšlení pronikajícího ze Západu. Obzvlášť silně na mne zapůsobila bolest novomanželky Kvej-lan, vše, k čemu byla dokonale vychována, vše krásné, bylo pro jejího manžela směšné a plné zastaralých pověr.
Štítky
Čína manželství rodinné vztahy tradice
Autor a jeho další knihy
- Číňanka vypravuje 1934
- Dobrá země 1968