Vybrané okruhy z mechaniky pohrom

Vybrané okruhy z mechaniky pohrom https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24684/bmid_vybrane-okruhy-z-mechaniky-pohrom-aiv-24684.jpg 4 66 12

Prvotina čtyřiadvacetileté, neobyčejně nadané americké autorky, vzbudila v roce svého vydání, 2006, nebývalý ohlas: nejdříve z důvodů atraktivní podoby jako krásná autorka (mnozí tvrdili, že se jí dostalo takové pozornosti jen kvůli tomu, jak vypadá), a hned vzápětí chválou kritiků za výjimečný talent. Detektivní příběh je napsaný s takovou bravurou pro detail i celkovou koncepci, matení i napětí, a s takovým vtipem, že jej někteří recenzenti označili za příliš "velkolepý ohňostroj nápadů a bonmotů". Román je koncipovaný do kapitol nazvaných podle povinné četby z kánonu americké a světové literatury. Hlavní hrdinkou a vypravěčkou je studentka na vysoké škole Blue van Meerová, která pouze se svým otcem (matka zahynula), vysokoškolským hostujícím profesorem jezdí semestr od semestru od školy ke škole, až na jeden celý rok zakotví na prestižní škole St. Gallway (smyšlené) v Severní Karolíně. Zde se Blue stane záhy členkou tajného eltiního spolku studentů vedených profesorkou filmové vědy charizmatickou Hannou Schneiderovou, jejíž život (i smrt) jsou opředeny samými tajemstvími.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

Special Topics in Calamity Physics , 2006


více info...

Přidat komentář

los
11.03.2024 1 z 5

knihu jsem zvládnul až napočtvrté, opravdu jsem se snažil, ale buď jsem prostě nepochopil onu "mozartovskou genialitu", neztratila-li se v překladu, nebo mi nedochází angloamerické reálie a nemám dostatečně vyvinutý transkulturní smysl pro humor, v každém případě se mi celé vyprávění jeví jako skrytý projev vzteku a žárlivosti tatínkovy zpovykané holčičky (Elektřin komplex), která dospívá a už není jediným středobodem jeho pozornosti a celého života

jednotlivé kapitoly jsou pojmenovány podle kanonických děl světové literatury (Shakespeare, Joyce, Kafka, Christie, Flaubert, Huxley, Melville, Hemingway, Shaw, Brontëová, Nabokov, Conrad, Dickens, Kesey, García Márquez, Chandler, de Sade, Ovidius...) a na desítky a desítky dalších autorka dále odkazuje (parafrázuje, cituje, případně je po někom hází), pokoušel jsem se je tedy číst a interpretovat pomocí tohoto explicitního klíče, avšak žádný hlubší smysl nebo význam jsem neobjevil - snad jde jen o vnější podobnost, pouhou referenci nebo vtipnou relaci, veškerá metaliterární nadstavba mi přijde nadbytečná a k vlastnímu vyprávění jen doplňková

a taky by mě zajímalo, když se Modra s tátou stěhuje třikrát až pětkrát ročně napříč celou Amerikou, často zmiňuje přespávání v hotelech a jiných dočasných ubytování, pouze s batohem na zádech a příručními zavazadly, jak to, že má vždycky při ruce knihovnu plnou titulů z širokého spektra věd humanitních, společenských i přírodovědných, beletrie, encyklopedií, motivačních příruček i úplného braku??? = teda já už několik knihoven v životě stěhoval, mnohokrát i bez auta, a věřte mi, že se to fakt pronese, tudíž cestovat s papírovou knihovnou je pěkná blbost, pokud nejezdíte kamionem nebo soukromou jachtou

harmonicka
24.10.2021 4 z 5

Knihu jsem ke svému překvapení úplně hltala.Konec mě zklamal,na můj vkus v něm bylo až moc otevřených otázek.


Rubbertrouble
18.07.2021 5 z 5

Čtení jsem dlouho odkládal, ale pak jsem knihu zhltnul, jen to mlasklo. Ano, je zvláštní, nebo se trochu liší od knih, které kolem ní uvidíte v knihkupectví. Ale já si čtení užil a od “hlavní” kriminální zápletky to má fakt švih.

LuckaH2
19.06.2021 4 z 5

Kniha mě celkově bavila. Ano mám k ní pár vyhrad (nekdy zdlouhave, hodně citací knih a zavorek, ale ty to vlastne dělaly originální). Byl to zajimavy pohled do duší mládeže, i netradičního způsobu života (kočováni po školách USA, vztah otce a dcery...). Těšila jsem se víc na detektivní prvky, které se ale zjevily až ke konci. No a úplný konec, co říct, trochu neuvěřitelné:-)

yarar
22.03.2021

Jen málokdy knihu nedočtu,tady to ale nešlo.Po asi sto stranách četby této samolibé utlachané hovadiny jsem kapituloval.Autor textu na přebalu /"geniální","talent jako Mozart"/má buď morbidní smysl pro humor,nebo pořádný deficit literární příčetnosti.

embi
27.05.2018 3 z 5

Četla jsem ji hodně dlouho. Počáteční nadšení opadlo, citace a připodobňování k literárním či filmovým postavám začaly být navíc - zřejmě proto, že asi tak devadesát pět procent z nich běželo mimo mně, ale posledních asi stopadesát stran za to stálo.

EvaEma
13.02.2016 4 z 5

Občas jsem se musela trochu "prokousávat", ale stálo za to knihu přečíst. Celkově se mi líbila, miluji odkazy na jinou literaturu a zde i na zajímavé filmy.

Melanka
18.08.2014 4 z 5

Tuhle knihu jsem si užila. Ale asi není pro každého.

mikika
19.05.2014 2 z 5

dodnes netuším, jak to vlastně dopadlo...

Zuzika
15.03.2013 3 z 5

To nejdůležitější se stane na posledních sto stranách. Vražda se nevyřeší. Postavy neuvěřitelné, zvláště otec a Hana nejspíš z jiné planety. Zbytečně moc informací, které nikam nevedly a ničemu nesloužily. Toto mi vadilo, ale jinak zajímavá kniha.

Endaria
19.11.2011 4 z 5

Tato kniha mě naprosto uchvátila, už jen z toho prostého důvodu, že po horách a horách nekvalitních dívčích románů (které jsem zahazovala, jen jsem se podívala na obálku) je toto dílo napsáno úplně jinak. Nejdřív mi přišlo velice humorné a inteligentní, neustálé narážky a přirovnání v podobě odkazů na jiné knihy (koho by napadlo vypodobnit někoho pomocí encyklopedie zvířat?) mi už ke konci přišly jaksi ohrané a už jsem jim nevěnovala toliko pozornosti, stejně ale, když už jsem si ke knize sedla, se mi od ní nechtělo odcházet. Co se děje týče, když jsem si říkala - to je jasný, teď se stane tohle a tohle - tak ono ne a nitka děje zatočila někam jinam. Navíc je tato kniha přesným důkazem toho, že i v moderní literatuře, která je bezesporu určena mladým, je možno ponechat čtenáři trochu volnosti a spoustu věcí si čtenář může/musí domyslet. Nějaké výhrady bych také měla, ale to už bych prozrazovala moc:)

levente
30.11.-0001

Naprostá ztráta času. Fascinuje mě, že měl autor textu na přebalu nazvat knihu geniální. Geniální je, jak taková sračka může v tomhle světě uspět.

Štítky knihy

prvotina americká literatura

Autorovy další knížky

Marisha Pessl
americká, 1977
2015  78%Noční film
2008  77%Vybrané okruhy z mechaniky pohrom
2020  76%Hlídka v Bezčasí

Kniha Vybrané okruhy z mechaniky pohrom je v

Právě čtených2x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených10x
Knihotéce32x
Chystám se číst39x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x