Vulkán

Vulkán https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522007/bmid_vulkan-0S0-522007.jpg 4 34 12

Sten série

1. díl >

Vulkán je průmyslový svět. Staletý, ovládaný Firmou, odporný jako hřích a necitelný jako smrt. Na Vulkánu existují jenom dva druhy lidí – spokojení a drsní. Sten je drsný. Když jeho rodina zahyne při záhadné nehodě, Sten se vzbouří, skryje se v nekonečných kovových labyrintech Vulkánu a jde Firmě po krku. Je to ale marný boj. Nikdo se nemůže vzepřít Firmě a čekat, že přežije. Sten ale není jenom tak někdo. Od továren na Vulkánu až po intriky na imperiálním dvoře, Galaxie se brzy ocitne tváří v tvář tomu nejlepšímu bojovníkovi. Sten se naučil přežít, a nyní chce víc. Udělá všechno pro to, aby se stal pánem svého osudu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Triton
Originální název:

Battlecry: Sten omnibus 1 , 1982


více info...

Přidat komentář

Hadati
14.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Už se dá počítat na dekády, když jsem se poprvé setkal se sérií o Stenovi a hned jsem si ho oblíbil.


Sten je přesně ten typ hrdiny, kterého si oblíbíte téměř okamžitě a je jedno, že je to zabiják. Je totiž těžké nesympatizovat s hrdinou, který byl nucen stát se zločincem kvůli systému, který dělá ze svobodných lidí otroky a ještě se tváří, že je to pro jejich dobro.


A tak od počátku sledujete Stenovu dráhu, kdy se z obyčejného Miga změní v odpadlíka společnosti, nechá se zverbovat do armády, projde vojenským výcvikem až k elitě, aby se nakonec dostal zpět na Vulkán a pomstil se svým otrokářům i s úroky.


Doufám, že se tahle série opět uchytí a budu mít možnost přečíst si celou sérii v novém vydání. Zejména s redakční prací by si mělo dát nakladatelství víc práce, protože jsem narazil na celkem dost překlepů i vět, co nedávaly smysl. Nebylo jich ale zase tolik, aby vás to dokázalo otrávit. Kvituji hlavně velikost textu, kdy nemusíte luštit text lupou, jako tomu bylo u prvního vydání této série. Rád si pak celou tuto sérii pořídím do své knihovny.

Luigi1
15.12.2023 5 z 5

Tak tohle už bylo úplně o něčem jiném to se povedlo


trudoš
29.10.2023 4 z 5

Military space opera mého mládí, která ani po takřka čtvrtstoletí neztratila nic ze své atraktivity. Autorské duo Allan Cole a Chris Bunch pracují jako dokonale sehraný tým, přičemž perfektně kombinují vesmírné dobrodružství s příznačným vojenským humorem. Na rozdíl od jiných se přitom drží poměrně zkrátka a namísto velkolepých kosmických bitev se raději soustředí na práci speciálních jednotek, špiónů a záškodníků, kteří dokážou přesnými chirurgickými zásahy ve společnosti vyvolat mnohem větší masakr, než by dokázal cílený útok. Dějová osa je přitom právě tak prostinká, jak u podobných titulů bývá; aneb Jak šikovný rekrut k armádnímu štěstí přišel. Naštěstí se tvůrci drží akční roviny vyprávění, kdy zelené mozky jsou spíš tím, z čeho se dělá legrace, protože pravidla a řády jsou především pro ty, kdo je hodlají dodržovat. Což Karl Sten rozhodně není.
Nový překlad Zdeňka Uherčíka pak ideálním způsobem předpřipravil hrdinu (a jeho peripetie s Impériem) pro nové století a nové čtenáře.

B4LU
06.04.2022 4 z 5

Parádní béčko. Pokud člověk knihu hodnotí zcela samostatně, tak asi najde přesně to, co stojí na přebalu, to jest až klišovitý "Příběh osobní msty" jednoho vyvrhela, kterému až komiksově působící padouch zabil rodinu. Jako součást série to funguje jako úvod do širšího světa Říše Věčného Císaře a ansámblu jeho postav.
Stena jsem četl asi v patnácti a dost jsem se proto obával, jaké budou mé dojmy po dalších patnácti letech, ale drží se překvapivě dobře. Příběh je šablona, ale čtivě psaná a vtipným cynismem prosakující šablona, takže jsem ho i tak proletěl ani ne za den.

Patrik02
22.04.2020 4 z 5

Myslím, že kdyby Stena někdo zfilmoval, bylo by z toho skvělé béčkové sci-fi. A béčkové sci-fi já moc rád. Kompletní Sérii jsem dostal v elektronické verzi do telefonu a krátím si s ní obědové pauzy v práci. První díl uvádí do zdařile vystavěného světa, seznamuje s hlavním hrdinou a vrhá vstříc povedenému příběhu. Zhruba v druhé polovině knihy s příchodem Kudlanek přidává příběh na otáčkách a nedá vám vydechnout do poslední strany. Za mne vcelku nenápadná a zdařilá kniha.

protokol
23.09.2019 odpad!

do knihy som sa pustil z nadšením u to velké prekvapenie ma stretlo keď som prešiel pár strán bolo to hrozne nudné aspoň časť na vulkáne . zlepšilo sa to trochu keď sten bol vo vícviku a potom zase nuda až dokonca . aká to vyspelá civilizácia že používa výbušniny ktoré potrebujú kábel na odpal alebo pásové vozidlá a plno ďalších vecí z dnešnej doby za mňa slabší podpriemer nuda až na padláš :)

TERRORDROME
01.04.2019 3 z 5

Klasický motív lúzra ktorý sa musí vyhrabať z dna civilizačného močiara aby dokázal pohnúť galaxiou. Tentoraz tu máme roboša z ťažobnej planéty bez šance na únik, tak trochu sociopata s diabolským nožom ukrytým v predlaktí. Zaujímavé a dobre popísané prostredie a vôbec fiktívny vesmír riadený večným cisárom ( pozoruhodná postava žerúca čili ) akurát ten príbeh je budovaný strašne mechanicky a všetky problémy sú vlastne len "akože", lebo aj keď hrdinom pod zadkom tiká atómová bomba, proste ju hneď len tak zneškodnia a hotovo, nehovoriac o úplne zbytočnej linke s najlepším nájomným vrahom vesmíru. Proste "puf" a hotovo, plus Sten nájde lásku, stratí lásku a je to akoby sa nič nedialo. Najlepšia časť je tak zrejme výcvik v cisárskej garde a oceňujem ako vždy všadeprítmoný cynizmus a humorný podtón. Je v tom rozhodne potenciál ktorý snáď ďalšie diely rozvinú, zatiaľ je môj postoj rovnako neutrálny ako emocionálny náboj tejto historky.

tartan
21.02.2018 4 z 5

Sympatický a viac ako dynamický rozjazd jednej výbornej sci-fi série, alebo ako sa zo Stena – pôvodne takmer otroka, stáva jeden z najlepších a najelitnejších cisárových vojakov. V druhom pláne sa napríklad dozvedáme aj to ako sa robí taká revolúcia – celkom poučné. Vadila mi trochu línia s nájomným vrahom, ktorý mal odpraviť Stena – tá sa mi zdala silne nedotiahnutá, naopak výborná bola tá s výcvikom u gardy. Palec nahor aj za skvelé postavy – od Stena až po cisára (jeho rozhovory s Mahoneym sú jednoducho excelentné), škoda len, že sa väčšine z nich dostáva tak málo priestoru. Knižka je však pomerne útla, takže pri tak dynamickom deji sa zlupne sťa malina.

PanTomina
27.06.2017 3 z 5

poměrně dobré a čtivé sci-fi, zde samozřejmě nesmyslně nadhodnocené, stejně jako většina knih. Po kratší přestávce se pustím do druhého dílu.

optos2330
04.12.2016 5 z 5

Pre mňa to najlepšie čo tento žáner môže ponúknuť

Pasadenka
08.04.2016 5 z 5

První knížka série, kterou nelze hodnotit, jako část, protože jak to se sériemi bývá, celek je víc, nežli pouhý součet částí a to u téhle série platí rozhodně. Cílem autorů bylo vytvořit svět, ve kterém je Věčný Císař, jenž žije několik tisíc let a spravuje svoje rozlehlé impérium. Jelikož je pořád člověk má velké množství excentrických „vlastností“ a na vše se dívá z velkého, božského, nadhledu. Hlavní hrdina, s kterým poznáváme svět, je nicka, která se shodou okolností dostane do armádního světa, hned k tomu nejlepšímu generálovi, jakého císařství má. A „nečekaně“ se z něho stane to nejlepší, co císař má. Hezké sci-fi z armádního prostředí, protkané politickými intrikami, plné humoru a cynického pohledu na svět. Po dvou letech jsem si to musel přečíst ještě jednou.

lanusinka
05.11.2012 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších sci-fi sérií. Autoři se mi přesně trefili do smyslu pro humor, který provází všechny knihy...

Štítky knihy

space opera americká literatura sci-fi

Autoři knihy

Chris Bunch
americká, 1943 - 2005
Allan Cole
americká, 1943 - 2019

Kniha Vulkán je v

Právě čtených1x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce65x
Chystám se číst26x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x