Všichni jsme nosili hvězdu - Vzpomínky spolužáků Anny Frankové

Všichni jsme nosili hvězdu - Vzpomínky spolužáků Anny Frankové https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131802/bmid_vsichni-jsme-nosili-hvezdu-vzpomink-D7i-131802.jpg 4 62 13

Theo Coster dnes žije v Izraeli a ve svém volném čase již léta navštěvuje školy a vypráví dětem o svých zážitcích. Ze třídy židovského lycea, do které kdysi v Nizozemsku chodilo včetně Anny Frankové 28 studentů, přežilo druhou světovou válku pouze 11 dětí. Theu Costerovi se podařilo pět z nich najít a společně natočili rozhovory, v nichž líčí své vlastní pohnuté osudy a vzpomínají na ostatní spolužáky. Výsledný soukromý dokument se vysílal v Izraeli a Nizozemsku a později byl přepsán a upraven pro tuto unikátní knihu.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

We All Wore Stars: Memories of Anne Frank from Her Classmates , 2011


více info...

Přidat komentář

DomYell
11.03.2024 4 z 5

Tohle se mi docela libilo... urcite nejde o to, ze vse o A.F. bylo psano.... tohle je silne v jinem slova smyslu... predstavte si, ze jste dite, s nekym si hrajete, s nekym chodite do skoly a ten clovek jednou zmizi.... a vy se pozdeji a nekdy i davno pote dozvite, co se mu stalo a ze se o vas zminil v jedne z nejznamejsich literarnich tvoreb v zapadni civilizaci minuleho stoleti... je to smutne, tragicke, tezke

martin3554
09.07.2021 4 z 5

Další pohled na Annu Frankovou, tentokráte z pohledu jejích bývalých spolužáků.


Knihomolka506
12.06.2021 5 z 5

"Z doby kamenné "
Autor je jeden z těch, který s Anne chodil do židovského lycea. Spolu s pár dalšími "žáky" vzpomínají na to jaká byla Anne, jakou měla osobnost, s kým se nejvíc kamarádila a jak vyrušovala pri hodinách. Ale také na to čím chtěla být. Její vysněné povolání bylo spisovatelka. Jak už víme nepodařilo se to a já mam z toho slzy v očích... Anne zůstane v očích nás všech malá holčička, nedospělé dítě :( :( :(

milan3696
04.01.2021 3 z 5

Kniha neobsahuje nic víc a nic míň, než je obsaženo v názvu. Jedná se o vyprávění útržků vzpomínek spolužáků Anny Frankové. Dětský pohled na válečné roky s sebou nutně nese jistou míru naivity. Čtení je to i přes svůj dokumentární charakter poutavé a poučné a to obzvláště v kontextu toho, co je o hrůzách války a koncentračních táborů známo.

Jirinamac
20.11.2020 3 z 5

Knížka mě moc nebavila. Nevím, jestli to bylo tím chaotickým vyprávěním nebo nezáživným stylem psaní. Neznám ani moc holandských měst a to, že se stěhovali z toho města do onoho města a já ani nevím, že takové město nebo vesnice existuje, to bude moje chyba. Kdo zná Holandsko, tak asi bude mít lepší přehled. Trošku mi to přišlo, že autor chce vytěžit z popularity Anny Frankové. Možná, kdybych viděla ten dokument, tak bych měla z knížky jiný zážitek.

Tess.96
02.11.2018 4 z 5

Deník Anny Frankové jsem ještě neměla tu možnost si přečíst, ale určitě v budoucnu na něj přijde řada, nicméně jsem ráda začala touhle knihou. Kniha je dobrá v tom, že nám její spolužáci řeknou, jaká Anna opravdu byla, jaká byla její povaha a díky tomu si pan Annu při čtení jejího deníku budu moc nějakým způsobem představovat. Vyprávění bylo zajímavé, ale pravdou je, že kdyby kniha vůbec nevznikla, tak by se asi nic nestalo, stačil by pouze ten zfilmovaný dokument.

JointlieKat94
06.09.2017 5 z 5

Kniha se mi líbila. Je to dobrý nápad, který se ale těžko hodnotí hvězdami. Samozřejmě jsem taky našla pár nesrovnalostí. Ve filmu byla Anna a Margot po celou dobu spolu v táboře, v knize píše, že Margot odvedli dříve.. taky mi nesedělo to, že by Anna nebyla zamilovaná. Však v jejich úkrytu se zamilovala. Nevěřím, že by o tom v deníku nepsala. Každopádně ale, knihu jsem měla přečtenou za pár hodin. Za mě skvělý, spousty příběhů.

Henriette
23.02.2015 3 z 5

Velmi zajímavá kniha, která ukazuje dětský pohled na druhou světovou válku a vyvražďování Židů nejen v Holandsku. Trochu mi vadilo, jak se snažili až moc prosazovat jako spolužáci Anny Frankové. Protože příběh každého z nich byl svým způsobem jedinečný a měl čtenáři co sdělit. Bylo celkem zbytečné se odvolávat na proslavenou spolužačku. Jako pojítko této skupiny lidí bych to brala, ale říkat každému na potkání "jsem spolužák Anny Frankové" - trochu zbytečné. Při tom kniha byla napsána srdcem, velmi mile, svižně, bez zbytečných průtahů. Četla se moc dobře.

SmallLucia
07.02.2015 3 z 5

Kniha byla trochu chaotická, autor přeskakoval od jednoho člověka k druhému a tak jsem se ztrácela ve jménech. Jak už jiní také psali, objevily se nějaké nesrovnalosti ohledně Anny. Jinak knížka je krátká, takže se dá přečíst za odpoledne a myslím si, že za ten čas stojí.

Knihomolkaa
01.01.2015 2 z 5

Od knihy jsem očekávala mnohem více, upřímně mě zklamala. Jak už zde bylo napsáno, obsahuje chybné údaje. Film jsem neviděla a vlastně ani nemám potřebu ho zhlédnout.

Lenka4
09.04.2014 3 z 5

Ústředním tématem knihy měly být vzpomínky na Annu Frankovou. Nelze se divit, že jich mnoho není. Kdo si po desítkách let pamatuje všechny spolužáky, se kterými chodil do školy, jací byli, co říkali, co dělali. Cenné jsou však zážitky těch, kteří přežili a mohou tak sdělit své pocity, přiblížit atmosféru doby a říci, jaké vůbec měli povědomí o situaci v zemi a její vážnosti. Kniha postavená na osudech pamětníků, lépe sepsaná a chronologicky utříděná, by byla velmi přínosným počinem. Ale nejspíš by se neprodávala tak dobře, jako se slavným jménem v podtitulu.

Chemiczka
02.11.2012 3 z 5

Upřímně od téhle knihy jsem čekala mnohem více. Mám pocit, že autor anebo vydavatelství se pokusilo těžit z faktu, že T. Coster chodil pár týdnů, možná měsíců (z knihy jsem to nezjistila) do společné třídy židovského lycea s A. Frankovou. Když jsem knihu dostala jako výhru v soutěži od KK, byla jsem nadšená. Tenhle typ literatury mám více než ráda, ale celá kniha mi přišla tak nějak o ničem. Vzpomínky byly sice zajímavé, ale neskutečně zmatené. Prolínalo se více osudů, které spolu vlastně ani nesouvisely. Rozdělení knihy na několik historických etap (před válkou, počátek německé okupace v Holandsku, průběh skrývání/pobytu v koncentračním táboře) podle mne špatný krok, volila bych dělení podle jednotlivých životních osudů všech vzpomínajích. Nevím jak vypadá filmové zpracování, ale troufám si říci, že musím být lepší než tato kniha. Přece jen u vzpomínkového dokumentu se jaksi čeká roztěkanost myšlenek a určitá nesourodost, u knihy tohoto typu mi to moc nesedělo.

maryzka
05.10.2012 2 z 5

U této knihy jsem na rozpacích- nevim jaký je ten film, ale myslím, že tato kniha je taková chaotická, jsou tam příběhy lidí, kteří jsou spjati s Annou Frankovou, zažili spoustu zlého, jejich poválečný osud se u některých vytvářel dobře, někteří asi si přínášeli trauma z války- ale u této knihy jsem se musela vrátit na předešlé stránky kvuli jmenům

Štítky knihy

koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) nacismus Holandsko Izrael nucený pobyt, internace spolužáci holokaust, holocaust

Autorovy další knížky

Theo Coster
nizozemská, 1932
2012  70%Všichni jsme nosili hvězdu - Vzpomínky spolužáků Anny Frankové
2012  89%Boli sme spolužiaci Anny Frankovej

Kniha Všichni jsme nosili hvězdu - Vzpomínky spolužáků Anny Frankové je v

Právě čtených2x
Přečtených90x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených3x
Knihotéce43x
Chystám se číst34x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x