Smrt má jméno Doon

Smrt má jméno Doon https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83916/smrt-ma-jmeno-doon-83916.jpg 4 24 5

Vrchní inspektor Wexford série

< 1. díl >

V Kingsmarkhamu, v hrabství Suffolk, je jaro. Poslední jaro pro slušnou a počestnou ženu v domácnosti Margaret Parsonovou. Když najdou její tělo v hustém lesním porostu, zdá se, že půjde o tradiční detektivku. Avšak tvorba Ruth Rendellové se nevyznačuje jen brilantním zpracováním napínavé zápletky, podobající se často labyrintu plnému slepých odboček. Autorka je rovněž svělá znalkyně psychologie maloměsta, jehož typickým zástupcem je právě Kingsmarkham. Lidé tu nejsou jen povrchními figurkami, ale prožívají své touhy, lásky i nenávisti, které se zdánlivě ztrácejí v minulosti. Vyšetřování inspektora Wexforda je však postupně vynáší na denní světlo. Spolu s nimi pomalu odkrývá karty i smrt jménem Doon.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mht
Originální název:

From Doon with Death , 1964


více info...

Přidat komentář

Abia
29.07.2020 3 z 5

Nouzovka na jeden den. Zapomněla jsem si knihu doma, musela jsem číst, co jsem našla. Dočetla jsem, ale znova bych nemusela a ani mě neláká číst další knihy od této autorky.

trudoš
03.05.2020 3 z 5

Krátké, stručné a jednoduché, na můj vkus akorát trochu suchopárné. O to víc mě překvapilo závěrečné odhalení, ve kterém Ruth Rendellová dokázala, že není radno ji podceňovat. Nic to ovšem nemění na faktu, že mi po celou dobu vyprávění chyběl pocit strachu. Tedy lépe řečeno napětí, které by události popohánělo kupředu. Na druhou stranu s povděkem kvituji délku, protože ta postavám neumožňuje nic jiného, než se věnovat vyšetřování. Dost bylo osobních dramat v detektivním žánru!
Počáteční záhada mrtvé ženy, k jejíž vraždě neexistoval důvod, však naneštěstí postupem času ztrácí na atraktivitě a pátrání po Doonově identitě zabředne do bažiny souvislostí mezi kvantem postav minulých i současných. Ústřední hrdinové ale zaujali, až se docela těším, jak s nimi bude autorka pracovat v dalších románech. Jinak jako celek detektivka komornějšího ražení - tj. žádné velké násilnosti, minimum „šokujících“ zvratů, spousta anglické poezie a nad tím vším jako Damoklův meč visící motiv zhrzené lásky.


gossipavlina
22.10.2019 3 z 5

Nečtu sérii od začátku, takže už mám ze série Vrchní inspektor Wexford některé díly přečtené. A proto mohu říct, že tenhle díl není zrovna nic moc. Prostě průměr.

Bulba
16.06.2017 5 z 5

Pěkná anglická detektivka.

Kubíííína
09.08.2012 4 z 5

Četla se sice dobře, ale nemohl jsem pochopit rozuzlení, proto nemůžu dát nejvyšší hodnocení.