Vražda v zastoupení

Vražda v zastoupení https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14773/vrazda-v-zastoupeni-14773.jpg 4 81 16

Doktor Pivoňka série

< 3. díl

Třetí případ doktora Pivoňky se odehrává v období protektorátu. Detektivní kancelář Ostrozrak dostává německého správce a stává se tzv. informačním ústavem. Dr. Pivoňka je pověřen, aby vypátral vraha šéfredaktora kolaborantského deníku, jenž byl na recepci otráven jedem podaným ve víně. Podle dostupných informací pochází jed z ampulky, jaké jsou přidělovány pouze význačným nacistickým pohlavárům. Tak začíná příběh, v němž hraje důležitou roli záhadný inzerát, tajná schránka, známá česká herečka a nově vzešla hvězda na jazzovém nebi. A samozřejmě také ironický nadhled, smysl pro humor, ale i tíživá atmosféra doby.. -- zdroj: pitaval.cz --... celý text

Přidat komentář

SSTknihy
13.10.2023 4 z 5

Třetí a poslední vyprávění doktora Pivoňky z detektivní kanceláře Ostrozrak. Tentokrát se ocitáme v období protektorátu, v období temna a násilí. Německý vliv je cítit na každém kroku a doktor Pivoňka je proti své vůli vtažen do nebezpečného vyšetřování, kde tentokrát opravdu půjde o život. Jako u předchozích dílů skvěle promyšlená zápletka, výborně vykreslená atmosféra, má to spád, ironický nadhled, skvělé dialogy a nechybí ani smysl po humor. Tuhle trilogii jsem si opravdu užila.

jprst
20.11.2022 5 z 5

Povedená detektivka, která má všechny atributy správné detektivky a k tomu jako plnohodnotný přídavek poutavě vykreslenou atmosféru té doby.


Disease
08.02.2021 4 z 5

Hodně příjemný mix společenského románu a detektivky s parádním finále. Až někde uvidím v desetikorunovkách předcházející díly, určitě po nich sáhnu.

Jerry H
28.12.2020 5 z 5

Za mě parádní detektivka z protektorátní doby, která zrovna nekončila happyendem. Krásně popsané detaily za této doby, např. nedostatek a náhražky alkoholu, kdy měl prakticky cenu zlata nebo obrazu. Auto předělané na dřevoplyn apod. Jinak krásné a svižné čtení s koncem, který nejspíš odpovídá v době, v které se příběh odehrává.

JiriCh
21.04.2020 4 z 5

Poslední případ doktora Pivoňky byl opravdu nejintenzivnější. Bylo zde méně odboček, které tak často odváděly čtenáře od případu v první knize. Bylo to takové hutnější a napínavější.

Ach jo. Na konci jsem utřel slzu, stejně jako doktor Pivoňka na konci svého vyprávění v Karlínském činžáku. Bylo mi smutno nejen z událostí na konci knihy, ale hlavně proto, že to byl poslední díl této trilogie a musím se se všemi postavami rozloučit.

Kuža007
27.03.2020 5 z 5

Doktor Pivoňka je vedle poručíka Borůvky má nejoblíbenější postava detektiva v podání Josefa Škvoreckého. Tady ve svém třetím případu vyšetřuje vraždu šéfredaktora kolaborantského tisku, který byl otráven jeden, který používají nacističtí důstojníci. Tady jde doktoru Pivoňkovi i o holý život. Skvělé seriálové zpracování Jana Smyczka.

babystar
28.12.2018 3 z 5

Do třetího případu doktora Pivoňky jsem se nemohla nějak začíst. Pro mne tam bylo příliš mnoho šifer a hádanek. Až ten konec měl nějaký spád. Autor ukázal dobu protektorátu jako dobu, kdy se člověk bál říci i anekdotu a byl pořád jednou nohou, kdyby jen v kriminále, ale hned v koncentráku, kde šlo o život. Dr. Pivoňka musel "tančit mezi vejci" a nakonec bylo příliš mnoho mrtvých úplně k ničemu...

mulderka
16.06.2017 5 z 5

Poslední, nejnapínavější, nejemotivnější a myšlenkově nejsilnější díl trilogie. Vše další, co mě k hodnocení napadalo, už kousek pode mnou popsali Trudoš a Chemiczka, takže se nemusím opakovat a oni mají za to ode mě "lajku" :-) Díky!

trudoš
17.08.2016 5 z 5

Třetí z řady knih Vyprávění doktora Pivoňky je poctivou detektivkou v tom nejlepším slova smyslu. Je tu záhadná vražda, pátrání po motivech a finální odhalení, přičemž v druhém plánu máme možnost nahlédnout do nacistického Protektorátu Čech a Moravy. Nejen že se autorům povedlo dobu skvěle vystihnout, ale díky jejich smyslu pro čtivost i čtenářsky zatraktivnit. Tíživou válečnou realitu naštěstí odlehčuje neskutečně pestrá paleta originálních figur, které prostě nelze jinak než milovat, ať už jde o pesimistického inspektora Vodičku, k zulíbání stvořenou Boženku nebo žižkovského zlodějíčka Baverku. Nad nimi všemi pak ční Ivo Zdeborský, postava natolik famózní, že už jen kvůli ní stojí za to všechny tři knihy přečíst.
Vražda v zastoupení je ze série nejsvižnější, stylem připomíná špionážní román a od předchozích dvou dílů se liší i závěrem, který hrdinu krutým způsobem polidšťuje. Bylo by rozhodně zajímavé sledovat, jak by si s ním tvůrci poradili v dalších knihách. Škoda že už nevznikly.

Majdule
05.02.2016 5 z 5

Třetí díl příběhů kanceláře Ostrozrak je fatálně poznamenán dobou, v níž se odehrává, rokem 1941. Válka má na hrdiny obrovský vliv ve všech myslitelných ohledech. Opět se setkáváme s řadou známých postav a postaviček líčených stejně barevným způsobem jako vždy, poznáváme i nové postavy. Opět skvělý vypravěčský styl, humor (byť trochu víc zčernal) a především život v každém řádku. Nebudu zastírat, že závěr pro mě byl mimořádně emotivní, ale možná mě o to víc kniha "dostala".

Aniga
26.08.2015 3 z 5

Moje první kniha ze série "Doktor Pivoňka" (pokud se mi někdy dostanou do rukou zbylé dvě knížky, nebudu váhat si je přečíst)
Kniha byla čtivá, děj se pěkně posouval dopředu a nakonec to opravdu byl boj o život a dočkali jsme se i "vraždy v zastoupení".
Jen někdy jsem měla trochu problém porozumět všemu v němčině, i když samozřejmě obsah byl jasný, jen nějaká ta slovíčka jsem už zapomněla a byla jsem líná si je v překladu vyhledat.

marlowe
20.08.2015 5 z 5

,,Trojka´´ už zase nabrala vítr do plachet (po předchozím lehkém autorském zaváhání a nejistém přešlapování u druhého dílu) a příběh k nám znovu promlouvá se stejnou naléhavostí a razancí, jako v případě Vraždy pro štěstí. A když navíc připočteme nový prvek, totiž všudypřítomný ,,protektorátní´´ strach o vlastní existenci, dostáváme se zpátky k pěti hvězdičkám… Moc zajímavý literární počin tohle Pivoňkovské třídílné povídání…!

A HTO, díky za tu literární zajímavost (a lahůdku), celou trilogii už jsem četl třikrát, ale tohle jsem věru nevěděl... :-)

HTO
25.09.2014 5 z 5

Skvělá kniha!

A když si seřadíte k sobě první písmena kapitol po třicátou druhou včetně, dostanete akrostich Škvorecký et Zábrana fecerunt ioculum, tj. že Š. a Z. si dovolili žertík (J. Škvorecký: Jak to bylo s Prezydentem Krokadýlů, Literární noviny, č. 21, 22. 5. 1996).

Zde je důkaz:
https://fnrsknmer.rajce.idnes.cz/JZ/825475221

Tady je odkaz na album, kde je tato mozaika ve více provedeních, kdyby někdo chtěl čtverečky neoddělené, nebo naopak oddělené tak tlustě, až v těch bílých čarách vidíte černé tečky: http://fnrsknmer.rajce.idnes.cz/JZ

čef
28.07.2014 5 z 5

Duchaplná detektivka a k tomu ještě mnohem víc. Silný, čtivý a napínavý příběh. Detektiv, z kterého se stává bojovník proti okupantům a vykonavatel spravedlnosti. Mistrné přiblížení atmosféry v okupované Praze. To vše v útlé knížce, která svým obsahem a myšlenkovým bohatstvím určitě překonává mnohé obdobné knihy renomovaných autorů.

Chemiczka
25.05.2013 5 z 5

Ze všech tří knih mi přišla zpočátku nejméně čtivá. V posledních 50 stránkách ovšem nabrala spád a četla se jedním dechem. Těšila jsem se na ni nejvíce ze všech, přece jen téma Protektorátu mě víc než zajímá, ale nevím proč pořád jsem se nedokázala pořádně začíst, nejspíš mi scházel Ivošek Zdeborský (jakmile se objevil na scéně tak se děj rozjel).
Tajně jsem doufala, že ještě vyjde zmiňovaná "Vražda bez důvodu", ale bez Boženky by stejně asi nebyl to pravé ořechové.
Výborná oddechovka s nečekaným závěrem, Dr. Pivoňka už pro Vás nebude jen ten nekňuba filosof, za kterého případ vyřeší všichni okolo.

kika 13
03.02.2013 3 z 5

Pěkné a čtivé.Dramatický děj a boj o holý život.