Vražda v Polné

Vražda v Polné https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63785/bmid_vrazda-v-polne-xFY-63785.jpg 5 16 4

Reportáž, jejímž námětem jsou události kolem procesu s polenským židem Leopoldem Hilsnerem, obviněným na přelomu století z rituální vraždy křesťanské dívky Anežky Hrůzové, procesu, v němž proti pověře o náboženské vraždě vystoupil T.G. Masaryk. M. Machovec o této reportáži píše: "Černého reportáž však nepřináší jen užitek čistě informativní. Je navíc příspěvkem k pozitivnímu zhodnocení zásluh T.G. Masaryka, který se v tehdejších bojích proti pověrám o rituální vraždě obzvlášť angažoval. I to se autorovi daří, neboť nechává mluvit fakta, sama o sobě výmluvná a dramatická."... celý text

Přidat komentář

Leona333
05.01.2024 5 z 5

Tuhle knihu jsem si kdysi v patnácti, mylně zařadila mezi "detektivky..." Po letech přečteno znovu a pak ještě znovu...
Přestože nejsem vyšetřující detektiv, nebo dokonce ani náš první československý prezident..., svého viníka - viníky jsem si našla sama. Je jimi lidská hloupost, nevraživost, strach, bázlivost, předpojatost k věcem, lidem, které dostatečně neznáme a z našich zakořeněných návyků je předem haníme - odsuzujeme.
Je to bezesporu smutné čtení, kde si společnost svého, "ať už pravého, či nepravého" obětního beránka našla a podle tehdejších zvyků a zákonů, s ním také zúčtovala...
Knihu mohu pouze doporučit k přečtení.

Adapa
27.10.2020 5 z 5

O Hilsneriádě jsem četl za posledních několik desetiletí již spousty článků v časopisech, novinách i různě na internetu. Z toho všeho jsem měl v hlavě jen myšlenku, že Leopold Hilsner byl nevinný a pachatel je neznámý. V této knížce od Bohumila Černého jsem poprvé četl vše řádně ucelené, vysvětlené od začátku a zasazeno do souvislostí. S klapkama na očích, že to nemohl udělat Hilsner jsem mezi řádky čím dál více viděl jako vraha jejího bratra, tak jak ho označil i Masaryk. V závěru knihy je podáno několik hypotéz a celkem realisticky, je tam vysvětleno, kdo by mohl být vrahem. Varianta, že by to byl její bratr, rázem padá.

Detailně je tam popsána doba, protižidovské nálady a také to, jak si svědkové do detailů s každým dalším měsícem více a více vzpomínají na podrobnosti. Ze začátku 21. století je pro nás nepředstavitelné, co se dělo s lidmi v roce 1899.

Příjemně mne překvapilo, jak dobře je zde popisován Masaryk. Očekával jsem, že bude zesměšňován jako první kapitalistický prezident, protože kniha vyšla v 60. letech. Ale nenašel jsem zde žádné prokomunistické věty apod.

Je to velmi dobře napsané dílo, které mi dost otevřelo oči. Všem ho mohu jen doporučit.


makry
16.02.2020 5 z 5

Na knihu jsem se chystala již velmi dlouho.Letošní výzva dala příležitost si ji tedy konečně přečíst.Kniha se mi velmi dobře četla.Je psaná srozumitelně a pro mne velmi poutavě.

oolinkaa
21.02.2014 5 z 5

Super kniha o L. Hilsnerovi a celém zmateném případu o vraždě A. Hrůzové.. Kniha je napsána velmi dobře, srozumitelně, poutavě. Na konci je celé rozuzlení, jak to zřejmě vše bylo a kdo je pravým vrahem.