Vraťme se k rozumu

Vraťme se k rozumu https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78928/vratme-se-k-rozumu-78928.jpg 4 8 2

O globálním oteplování střízlivě a bez emocí Nigel Lawson, dlouholetý člen kabinetu Margaret Thatcherové, důkladně rozebírá jednotlivé stránky fenoménu globálního oteplování – od pseudovědecké propagandy, zeleného náboženství, útočné ekománie až po vědecká fakta, politické dopady, ekonomické alternativy a závažné etické aspekty. Nastiňuje, jak by měl vypadat racionální přístup k tématu, a vysvětluje, proč vlastně téma globálního oteplování získalo tak výjimečné postavení, jaké má. Lawson vnáší do debaty intelektuální přesnost, politickou zkušenost a notnou dávku zdravého rozumu.... celý text

Literatura faktu Ekonomie a obchod Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

An Apeal to Reason. A Cool Look at Global Warming , 2008


více info...

Přidat komentář

Garik
31.12.2020 4 z 5

„Já sám jsem tuto knihu mohl napsat jen proto, že má vlastní kariéra již skončila.“ (str. 126)

Výstižné, dobre utriedené myšlienky vychádzajúce z hlbokej znalosti problematiky. Navyše – z textu cítiť autorovu hlbokú pokoru (okrem iného – aj k názorovým oponentom pristupuje s veľkým rešpektom a úctou).
Tiež je zjavné, že Nigel Lawson je s dokumentmi, ktoré spomína (prípadne ich kritizuje), dôkladne oboznámený. Výsledkom toho je, že ku správam IPCC nie je príliš kritický, ba skôr naopak – používa ich v prospech svojej argumentácie, pretože ich detailná znalosť mu umožňuje nachádzať v nich to podstatné. Teda aj upozornenia na ich nedokonalosti, poukazy na neistoty a nejasnosti a výzvy k opatrnosti pri ich interpretácii, ktoré sa však do konečných verzií pre verejnosť a politikov obyčajne už nedostávajú.
A hoci je text skutočne zaujímavý a obsahuje množstvo užitočných informácií a inšpiratívnych myšlienok, trápil som sa s ním dlho a po kúskoch. Chýba mu totiž to „čosi“ – to ťažko postihnuteľné a definovateľné „niečo“, čo spôsobuje, že sa od knihy neviete odtrhnúť.

„Domnívám se, že není náhodou, že je to právě Evropa, kde ekofundamentalismus obecně a absolutismus globálního oteplování zvláště nachází svou nejúrodnější půdu; právě Evropa se stala nejsekulárnější společností na světě a tradiční náboženství zde mají velmi slabou pozici. Jenomže lidé i nadále pociťují potřebu útěchy a vyšších hodnot, kterou poskytuje právě náboženství, a toto vakuum zaplňuje kvazináboženství zeleného alarmismu a toho, čemu se říká světové spasitelství (jehož je ortodoxie globálního oteplování nejnápadnějším projevem); jsou to ideologie s mantrami, jejichž zpochybňování je považováno bezmála za svatokrádež.“ (str. 123)

Shinju
31.01.2020 3 z 5

Jediné co nás dožene do záhuby je lidská nenažranost a závist! Pouze \"návrat k rozum\" nestačí. Některé údaje, které auto udává je dobré zkoumat více do detailu. A nevěřit úplně všemu, ale čtenář má možnost nahlédnou na část stínu, kterou si nesou politikové.


Štítky knihy

globální oteplování ekonomika, hospodářství makroekonomie podnebí, klima skepticismus

Autorovy knížky

Nigel Lawson
britská, 1932
2009  70%Vraťme se k rozumu

Kniha Vraťme se k rozumu je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x