Vrabčák

Vrabčák https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509492/bmid_vrabcak-ZLi-509492.jpg 4 26 6

Vizionářský příběh o podstatě dobra a zla, který nadchne fanoušky Duny i Atlasu mraků. Lidstvo konečně získalo důkaz života ve vesmíru. Zatímco diplomaté OSN vedou debaty o tom, jak zorganizovat misi na planetu Rakhat, odkud byl zachycen signál, řád jezuitů tam tajně vysílá vlastní osmičlennou vědeckou výpravu. Z té se však v roce 2059 vrací pouze kněz Emilio – zohavený a psychicky na dně. Co se na Rakhatu událo? Kde je zbytek posádky? Zdá se, že jezuitská výprava objevila svět zpochybňující samotnou definici lidství.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Sparrow , 1996


více info...

Přidat komentář

Sidonka3
26.02.2024 3 z 5

Sci-fi má silné i slabší momenty, některé pasáže ve mě silně rezonovaly, jiné mi přišly umělejší až mi skoro štvaly, tak se mi špatně hodnotí. Spíš než vědecká stránka s logickými chybičkami je zajímavější filozofičtější stránka příběhů a situací. Zpětně hodnoceno jsem nakonec ráda, že jsem četla, i když jsem během četby měla někdy pochybnosti. Je o čem přemýšlet, třeba k jaké tragédii může vést nepochopení. Jak vypadá život, který stojí za to žít? Jak vypadá promarněný život a proč?
"Může se stát tolik věcí a vy kvůli tomu ztroskotáte... Bůh od nás nežádá aby jsme uspěli, žádá po nás jen to, abychom se o to pokusili."
"O osudu člověka se často rozhoduje v jediném okamžiku a já už po tom zážitku nikdy nemohl být stejný jako dřív."
"I když děláš to nejlepší, co umíš, stejně můžeš dopadnout špatně. Věříme, že když budeme jednat v souladu s tím, co chápeme jako Boží vůli, tak za to budeme odměněny a když ne, cítíme se podvedeni... Morální pravidla jsou pro nás, ne pro Boha. Na otázky víry možná neznáte odpovědi, ale přesto stojí za to si je klást a hluboce o nich přemýšlet."
Kladně hodnotím i Otázky pro čten.kroužky a témata k diskusi na konci knihy, které kladou zpětně řadu otázek, jako třeba:
"Co by se stalo, kdyby jsme objevili mimozemšťany? Jak by to změnilo např.teologii, když by jsme přestali být středobodem vesmíru?"
"Chtěla jsem, aby se čtenáři zamysleli nad tím, že vás může svést představa, že vás vede Bůh a schvaluje vaše jednání. Jak byla hlavní postava svedena touto fantazií?"

KudrnatáHolka
13.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Objevování, zvědavost a radost z prozkoumávání neznámého je člověku vlastní stejně jako dýchání. Člověk se rozhoduje sám za sebe, ale některé věci ovlivnit nedokáže. To, jak se k nám budou chovat druzí, to, zda když jim budeme věřit, v to dobro v nich, že nám prostě neublíží. Ublíží, spousta z nich. A je úplně jedno, jestli to budou lidé nebo jiné bytosti z vesmíru.
Hledat smíření a útěchu v Bohu je vysvobozením. Doufáním v to, že nad námi někdo bdí. Jenže já si nemyslím, že ten někdo pak nedopustí, aby se nám nedělo nic zlého. Špatné věci se dějí, ale jsou dílem člověka, ne božím.
Tragické bylo nepochopení civilizací natolik odlišných, že přes veškerou inteligenci členů výpravy to podstatné dojde člověku až zpětně. A po bitvě je každý generál.
Nedokáži, nebo možná ani nechci, si představit utrpení Emilia Sandoze. Ztrátu bližních, ztrátu sebe sama a i té poslední útěchy, která mu zbývala a v níž věřil celou svou bytostí.
Jak často si klademe otázku, proč tohle Bůh dopustí? Jaký to má důvod? Nevím... Někdy se věci prostě stanou, a nic s nimi nenaděláte.

Delší pasáže bez přímé řeči, které jsou jen líčením děje, mi nikdy nevadily. Až v této knize, přiznávám. Styl Becky Chambers v Poutnících byl tak nějak osobnější. Ve Vrabčákovi jsem někdy měla pocit, že čtu nějakou studii. A nedokázala jsem se s hrdiny knihy tak ztotožnit.


Disease
02.10.2023 5 z 5

Konečně tu vyšla moderní scifi, která není pro děti resp. pro "young adults"!
Navzdory tomu, že to kolem poloviny občas trochu vázlo, je to na plný počet. Paní Russell píše vtipně a finále je tedy grandiozní. Celkově výborný rozbor střetu dvou rozdílných sociokultur, inu kulturní antropoložka...

Finn69
19.07.2023 5 z 5

Jiná a zajímavá scifi, za mě jednoznačných pět hvězdiček.
Nečekejte skoky časem ani vesmírné bitvy, tohle je úplně jiný příběh. V hlavních rolích jsou tu místo rytířů Jedi jezuité, pevně věřící tomu, že na planetu Rakhat je vede Bůh sám. A namísto šťastných konců dostanete názorný popis toho, jak jsou cesty do pekla skutečně dlážděny dobrými úmysly a že co se může podělat, se taky podělá.
Je to samozřejmě hodně o víře, ale i o lidských touhách, o tom jak si lidé volí svůj osud, co je vede k jejich cílům. A také o neporozumění, spolu s tím náboženstvím mi to trošku připomnělo Faberovu Knihu zvláštních nových věcí, ale opravdu jen okrajově, ten příběh je jiný, originální a svůj. Doporučuji všem, připravte se ale na trošku pomalejší tempo. O to to je ale všechno propracovanější a vyladěnější.

Artep5695
07.04.2023 5 z 5

Co když věříte, že vás vede boží prozřetelnost, a pak se pokazí vše, co se pokazit může? Co když uděláte vše dobře a stejně to nestačí?
Postupně se nám odkrývá příběh, který nutí k zamyšlení... Jak by to vypadalo, kdybychom se vypravili na misi s cílem kontaktovat mimozemšťany, které jsme náhodu objevili, ale kteří o nás nemají tušení? Jak by naše přítomnost ovlivnila jejich svět? Není to žádná galaktická střílečka...Není tady žádný záporák...snad kromě Boha, jak je přesvědčen jeden z hrdinů. Příběh "kontaktu" vlastně tak nějak plyne až do nečekaného a tragického finále.
Musím souhlasit s předchozí recenzí, že i pro mě byl zajímavější příběh až po návratu jednoho z hrdinů na Zem.
Doufám, že se dočkám i překladu pokračování.

majklus
05.04.2023 5 z 5

Nebude to pro každého, rozhodně.

Příběh se odvíjí jen velice důstojně a pomalu, vlastně je z počátku veden jen velmi pozvolným poodhalováním toho velkého tajemství, cože se to vlastně stalo? Přitom se blízce poznáme s hlavní postavou i těmi vedlejšími, neméně důležitými. Některé si zamilujeme, některé nám budou možná lhostejné, ale každá tu má svoje místo a když po dočtení nad knihou přemýšlíte, tak je každá nezastupitelná.

Jak příběh postoupí, dostaneme se k "vědeckotechnické" části cesty na jinou planetu. Ta je podána sice poněkud naivní cestou, ale mám vypozorováno, že právě to bývá recept k "nezastarávání" díla už po pár letech. I tady vše po cca 30ti letech od vydání působí uvěřitelně, některé věci však uhodnout nejdou ani při veškeré snaze (R.I.P. radioteleskop Arecibo).

Konec slušně graduje, úplné finále je z mého útlocitného pohledu poněkud pro silné nervy. Po posledních řádcích jsem ještě dlouho přemýšlel...

Končím jak jsem začal - nebude to kniha pro každého. Mě tempo příběhu naprosto vyhovovalo - v kontrastu se současnou "techno-thriller sci-fi". Celým příběhem se vine tlustá nit ( spíše laso) vztahu člověka k Bohu a Boha k člověku. Nedá příliš práce vymyslet, že to je v knize to hlavní a celý ten vědecko-fantastický svět je jen takové pozadí. Snad i proto jsem z obou časových rovin příběhu měl raději tu "po návratu", tu o nezdolné víře člověka oddaného Bohu, který k němu cestu hledá i po nepředstavitelných ranách a rozčarováních...

Bravo, tohle mělo smysl. Snad u nás vyjde i pokračování.
Za mě 95%.