Volání Cthulhu

Volání Cthulhu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496260/bmid_volani-cthulhu-jGR-496260.jpg 3 21 5

Ponořte se do temné, znepokojivé a bohatě ilustrované adaptace dvou příběhů z mytologie Cthulhu od H. P. Lovecrafta. V této adaptaci dvou slavných povídek z lovecraftovské mytologie Cthulhu plné zneklidňujících výjevů uchvátí ilustrátor Dave Shephard čtenáře příběhy o nadpřirozených monstrech tak mocných, že celé lidstvo je oproti nim malicherné. Volání Cthulhu a Dagon seznamují čtenáře s Velkými Starci, mocnými božstvy existujícími za hranicemi běžných dimenzí časoprostoru, jejichž fyzická podoba je pro obyčejného člověka jen těžko představitelná. Povídky v tomto krásném vydání v pevné vazbě jsou plné barevných detailů a jako vstupní brána do Lovecraftova světa vás naprosto pohltí. Adaptaci ale ocení i zarytí fanoušci Lovecrafta, jeho textů a seriálu Lovecraftova země z dílny HBO.... celý text

Literatura světová Mytologie Příběhy
Vydáno: , Gate
Originální název:

Call of Cthulhu , 2018


více info...

Přidat komentář

Vixiene
05.03.2024 2 z 5

Komiks jsem si nekupovala s nějaký přehnaným očekáváním, ba naopak jsem byla připravena na "nejhorší". To nejhorší se sice nedostavilo, nicméně počtení nemohu hodnotit pozitivně. Grafické zpracování nebylo špatné, ale postrádala jsem jakýkoliv náboj, který v sobě mají Lovecraftoviny. Možná to bylo až příliš konkrétním ztvárněním monster, možná právě tím, že se jednalo o zkrácenou variantu. K přečtení tedy nějak extra doporučit nemohu, ale pokud se na ni natrefíte v akci za 29 kč jako já, tak proč do ní nejít a nevyzkoušet, třeba vám sedne více :)

Ivan Kučera
23.10.2023 3 z 5

Problém s Lovecraftom je, že jeho monštrá boli natoľko „neopísateľné“, že ak sa zjaví nejaký filmár, ktorý podľa nich chce natočiť film, alebo sa zjaví tvorca, ktorý chce do podoby komiksu pretaviť Lovecraftove texty, musí sa vyhnúť explicitnému zobrazeniu netvorov a vecí s nimi spriaznenými, pretože ak ich natvrdo ukáže, môže naraziť jednak na to, že sa strápni a jednak divák/komiksový fanúšik to zrejme odmietne, pretože na Lovecraftových poviedkach je skvelé, že hoci zachádza do až prehnaných detailov, paradoxne je zároveň veľmi hmlistý. Viem, zrejme si to navzájom odporuje, ale ja to tak cítim. Preto ma tak veľmi fascinuje komiks Mýtus Cthulhu zo 7O. rokov 2O. storočia od Argentínčana Norberta Buscagliu. Preto sa mi tak páčila dvojdielna mrazivá manga V horách šílenství od Japonca Gó Tanabeho. A preto sa mi tak nepáči komiks Volání Cthulhu a Dagon. Lovecraftove svety musia byť hmlisté, zastreté v opare záhadnosti, neurčitého charakteru. Tak, aby mala s čím pracovať naša fantázia. Nesmie byť ukázané všetko. Určite nikto nie je zvedavý na 58 metrov vysokú chobotnicu. Žiaľ, presne na toto sa sústredí Angličan Dave Shephard, ktorý to nakreslil, i napísal, pre ktorého sa jedná o český debut a ak by som chcel byť hnusný, tak napíšem, že by bolo fajn, ak by pri tom aj zostalo. V druhom rade je s týmto komiksom ten problém, že adaptuje dve poviedky, ktoré pre mňa osobne nepatria k Lovecraftovmu vrcholu, takže som sa nudil. Dagon je fajn, ale nič viac a hlavne tu má skôr len „cameo“. Podstatnú časť knihy tvorí druhá poviedka, ale Volanie Cthulhu ma nikdy nebavil. Kým v poviedke som až tak presne priznám sa nedokázal identifikovať dôvod, prečo sa mi text až tak nepáči, v komiksovej adaptácii to bije do očí: dej je mimoriadne riedky, temer nič sa v ňom nedeje a to, čo sa deje, je čudné. Škaredá kresba a slabý, nudný scenár, to je kombinácia, ktorá zvykne komiksom lámať väz. Čiže tie 3* sa javia byť z mojej strany nepochopiteľné. Treba ale dodať, že raz za čas sa Shepardovi nejakým menším zázrakom podarilo nakresliť vizuálne podmanivú scenériu, atmosféra je vcelku konzistentná a mám slabosť pre Lovecraftove ponuré texty. Takže 3*.


fvalek
18.12.2022 1 z 5

Nechápu, proč musí Lovecrafta každý zpracovávat jako totální bizár. Vždycky si vyhlédnu knihu, která se jmenuje klasicky Cthulhu a podobně, doufám, že budu mít krásný temně zpracovaný horor, a ono to je hnusně kreslené, nudné a totálně o kecání. Konkrétně tahle kniha má opravdu jednu z nejhorších kreseb, co jsem dlouho kde viděl, stejně tak je naprosto bez atmosféry, pointy a je absolutně nudná.

První povídka Dagon, u té ani nedokážu říct, o čem byla, protože šla naprosto mimo mě a pár dní po dočtení netuším prostě. Povídka Cthulhu měla potenciál být lepší. V podstatě se tam nic neobjevuje, jde jen o klasický Lovecraftův příběh o náznacích temného božstva, které zasahuje do našeho světa a může kdykoliv povstat. Mělo se tam mísit šílenství, prvky pátrání, vědy, ale hlavně náboženství a kulty. To vše naprosto promarněné... Povídka nedokázala vystihnout smysl Lovecraftova žánru, celkovou atmosféru a ani pořádně neměla žádnou zápletku. Cthulhu se náznakově párkrát objevil, ale čtenář, co nemá s Lovecraftem zkušenosti vůbec nebude vědět, která bije. A stejně tak ani já nemám po dočtení pocit, že by povídka nějak vyvrcholila.

Fuckenbrau
27.11.2022 odpad!

Jeden z nejhůře kreslených i scénaristicky provedených comicsů, co jsem kdy četl. Tohle půjde hned z domu!

Miro.slav
25.10.2022 5 z 5

Príjemné prevedenie dvoch dnes už ikonických poviedok od Howarda P. Lovecrafta. Napriek tomu, že poviedka Dagon je rozsahovo krátka, tak jej komiksové stvárnenie bolo oveľa lepšie než dlhšia a známejšia poviedka Volanie Cthulhu. Ten, kto už poviedky pozná a niekoľkokrát čítal, si vychutná ich grafické prevedenie. Ten, kto sa s týmito príbehmi ešte nestretol, tomu radím siahnuť najprv po ich knižných verziách. Každopádne je komiks vydarený a kľudne by mohli byť v podobnej kresbe stvárnené aj ďalšie poviedky z cyklu Cthulhu.

Štítky knihy

mýtus Cthulhu lovecraftovský horor

Část díla

Autorovy knížky

2022  61%Volání Cthulhu

Kniha Volání Cthulhu je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce22x
Chystám se číst13x
Chci si koupit10x
dalších seznamech4x