Vojenská letadla (5), letadla současnosti

Vojenská letadla (5), letadla současnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62778/bmid_vojenska-letadla-5-letadla-soucasno-pTK-62778.jpg 5 19 2

Knížka popisuje vývoj vojenských letadel v letech 1950–1980. Je rozdělena do kapitol popisující stíhací, bombardovací letadla, letouny přímé letecké podpory, dále letadla průzkumná, dopravní a zvláštní. Je ukončena přehlednou tabulkou technických dat jednotlivých typů letadel.

Přidat komentář

Inutihar
19.11.2023 3 z 5

Můj komentář bude obdobný jako u předchozího dílu: je to hodně poznamenáno normalizační propagandou. Americká a jiná letadla ze Západu jsou jak dokladem agresivních choutek kapitalistických států a korupce, kdy imperialističtí Američané nutí západní státy používat a vyrábět americkou techniku, tak i ekonomického úpadku, kdy se na Západě utrácí peníze za zbrojení místo za sociální programy.

Na druhé straně sovětská letadla jsou vyráběna kvůli zachování míru, jsou skoro ve všech parametrech lepší než ta západní, a to, že se vyrábí i v Československu nebo jiných socialistických státech, je důkaz výhodnosti bratrské spolupráce socialistických států a dokladem, že socialistické ekonomiky jsou na tom ekonomicky mnohem lépe, když si to můžou dovolit.

Pravdou zůstává, že Němeček uměl sehnat různé podkladové materiály, takže je schopen fundovaně okomentovat i naprosto obskurní prototypy jak z Východu, tak Západu, což bohužel znamená, že ten text je místy poněkud zahlcený jejich kódovými názvy. Nepřiznané, ale patrné je to, že soudruzi utajovali výrazně více než imperialisté, takže mnohé uváděné informace je pro soudobého čtenáře lepší ověřit na internetu nebo v novější literatuře. Ovšem i tato kniha nakonec musela přiznat kvalitu tehdy nově zaváděným americkým letadlům jako F-16, kde Němeček píše, že díky potenciálu dalšího rozvoje budou zajisté používána i daleko do budoucnosti. Což lze po 40 letech od vydání knihy jen potvrdit.

pavel80
18.10.2015 5 z 5

Václav Němeček - jeden z legendárních autorů a popularizátorů letectví, a před jeho dílem nezbývá než smeknout, navíc, když si uvědomíme, v jaké době jeho tvorba vznikala. Paradoxem je, že v jeho encyklopediích je vždy mnohem více podrobných technických informací o tehdy té špatné, západní technice, než o té spřátelené, sovětské, kterou na rozdíl od Američanů soudruzi důsledně, i po mnoha letech, kdy to již bylo nesmyslné, drželi pod pokličkou.