Vodňanské vzpomínky

Vodňanské vzpomínky https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89844/bmid_vodnanske-vzpominky-562-89844.JPG 5 4 2

Herites vypravuje o studentském mládí, ovlivněné vlasteneckým nadšením 60. let, o svých literárních počátcích a hlavně o básnících O. Mokrém a J. Zeyerovi, s nimiž se přátelsky stýkal. MOK ; sv. 47-52

Přidat komentář

milamarus
05.08.2023 5 z 5

Cenná skladovka o rozměrech 17x13 cm, která přibližuje vodňanský trojlístek - nejdříve notáře a básníka Otakara Mokrého, poté (a to o něco podrobněji) spisovatele Julia Zeyera. Dozvíte se o jeho citlivé povaze, sběratelské vášni a lásce ke kraji, do kterého přišel v červnu roku 1887. // Sám autor, lékárník František Herites, o sobě mnoho neprozradí, zůstává v pozadí vyprávění. Jako očitý svědek a účastník oněch pomíjivých okamžiků života však funguje znamenitě a podělí se s vámi o nejednu veselou historku.... // Dávám maximální počet hvězdiček, přidávám štítky a pro ilustraci opisuji pár řádek ze čtyřicáté strany. Jsem ráda, že jsem přečetla. Líbilo. :-)

----------------------------------------------------
ÚRYVEK:
(...) S dětmi našimi byl výborný kamarád. Přeskakoval jim kameny u silnice (velmi častá a oblíbená zábava) a sázel se s nimi, kdo dřív doběhne k lesíku (to se skrčil, jako k zemi přitlačil, pěsti dal k ramenům a už utíkal, utíkal, neměl v tom tak hned soupeře).
Na repertoáru objevovala se také z jeho podnětu ,,hra na Indiány". Zeyer unikaje pronásledujícím jej řvoucím divochům, najednou se obrátil, popadl jednoho po druhém, přemohl ho a povalil na posečenou louku, jak v tragedii nadělal po jevišti mrtvol, na konec překotil se sám s patrnou rozkoší do kupy schnoucího, vonícího sena. (...)

WEIL
26.09.2011

Touhle knihou se F. Herites prakticky loučí se svým literárním životem.