Vlast

Vlast https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421763/bmid_vlast-6GF-421763.jpeg 4 39 11

Baskičtí teroristé v roce 2011 po čtyřiceti letech činnosti ohlašují složení zbraní. Pro Bittori, vdovu jedné z obětí, však příběh zdaleka nekončí. Rozhodne se vrátit na místo událostí, do městečka a do domu, kde před vraždou žila. Chce zjistit, kdo střílel. Spolu s ní se vydáváme na cestu do minulosti, v níž městečko zvolna ovládají podezření a nenávist, celou společnost rozkládá vlastenecká horečka a vkrádá se do všech vztahů. Dokáže Bittori znovu žít s těmi, kdo proti ní štvali před atentátem i po něm? Dokáže žít s těmi, kdo obrátili její život vzhůru nohama? Bittorin návrat zneklidní celé městečko, především sousedku Miren, před atentátem důvěrnou přítelkyni, jejíž syn si odpykává trest za teroristické útoky. Co obě ženy znepřátelilo? Co otrávilo život jejich dětí, manželů, sourozenců, sousedů, spolupracovníků a bývalých přátel? Strhující román o vině a odpuštění, o pokusu zacelit rány v názorově rozdělené společnosti, se odehrává v Baskicku, ale mohl se odehrát kdekoli jinde, kde ideologický fanatismus a zaslepenost, strach a neschopnost se dorozumět a přenést přes názorové neshody páchá zlo, jež poznamenává každičký kout lidské duše a narušuje běžné mezilidské vztahy. Velký humanistický příběh plný živých a opravdových postav.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Akropolis
Originální název:

Patria , 2016


více info...

Přidat komentář

bob0985
04.08.2023 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Způsob vyprávění byl jiný, zajímavý, a podle mě dodával příběhu rychlejší spád. Nevěřil jsem jen momentu, kdy jedna z postav skočila pro kabelku z Karlova mostu do Vltavy. To mě přišlo přitažené za vlasy, ale chápu, že autor chtěl asi tímto silným moment, aby byl uvěřitelnější zvláštní vztah, který mezi sebou dva vedlejší hrdinové knihy měli.

Meginho
18.12.2022 4 z 5

Dávám 4/5 kvůli tomu, že jsem přečtení knihy chtěla vzdát. Autorův styl vypravování není pro každého. Do zhruba 150 strany jsem se ztrácela postavách i v ději, protože autor skáče po malých kouskách (= kapitolkách) od jedné postavy k druhé, a hlavně časově několik let tam a zpátky.
Nicméně později jsem se zorientovala a hodnotím román velmi kladně, na organizaci ETA se teď budu dívat jinýma očima. Postavy jsou bravurně vykreslené, musela jsem často přemýšlet nad tím, do jaké míry Fernando Aramburu líčí postavy na základě známosti opravdových lidí a opravdových příběhů. Nejspíš ve mně kniha bude rezonovat ještě dlouho.


MonikaJanka
05.11.2022

Skúšala som čítať v českom aj slovenskom preklade. Nepomohlo. Len mi proste nesadol štýl radenia krátkych kapitol. V jednej kapitole je postava A v súčasnosti, postava B o 20 rokov skorej, v ďalšej je postava C o päť rokov neskôr atď. Kto si má pamätať, čo sa komu kedy stalo v knihe? A to som už prečítala všeličo. Rada by som si ten príbeh prečítala, pokiaľ by sa autor rozhodol zoradiť kapitoly približne podľa časovej osi.

intueri
24.11.2021 5 z 5

I když dnes už mnoho o ´vlastenecké´organizaci ETA neslýcháme, patří určitě stále k palčivým tématům doby a lze si klidně místo ni dosadit jakékoli jiné extremistické uspořádání.. Čtenář je seznámen se životem dvou obyčejných spřátelených baskických rodin, jejichž vztahy se přetavují působením vlastenecké radikalizace, vydírání, vraždy, věznění, tíhou viny a odpuštění, břemenem handicapu i nemocí, cejchem příslušnosti k správné či nesprávné straně.. Celkově mě bavil nejen obsah, ale i jeho vyjádření stylem různorodostí pohledů na věc všech příslušníků rodin, mnohotvárností projevů myšlenek a těkavostí děje.

Finn69
08.06.2021 4 z 5

Baskické ETA byla za mých o něco mladších časů plná televize i rádio, takže to byl první impuls proč knížku otevřít. Mám někdy pocit, že už se zapomíná na to, že terorismus nevynalezli fousatí imámové v novém tisíciletí a že si právě ETA nebo irská IRA s nimi rozhodně nezadala. A tak jsem čekal baskické nacionalisty, politiku a atentáty.
Ne, že by tu nic z toho nebylo, ale není to v téhle knize kupodivu to hlavní. Jde tu hlavně o ty obyčejné Basky, kteří chodí do práce a přátelí se sousedy, dokud jim ETA do života náhle a drasticky nezasáhne. Třeba tím, že jim vezme syna a udělá z něj fanatického bojovníka za nezávislé Baskicko. Nebo prohlásí jejich přítele a souseda za vyvrhela a zrádce, takže se ho ani neodváží pozdravit. A to nemluvím o obětech atentátů a jejich rodinách. A o těch, kterým se stalo tohle všechno dohromady. Tahle kniha je především o tom, jak se s tím vším dokážou či nedokážou vyrovnat. A jestli vedle sebe dokážou viníci, oběti a jejich rodiny vůbec dál žít.
Je to zajímavé a pěkně napsané, a hlavně, uvěříte, že se tohle všechno opravdu mohlo stát.

bosorka
06.05.2021 5 z 5

Skvělý román, v němž sledujeme dvě rodiny, které různými způsoby poznamenala činnost ozbrojené organizace ETA. Jsou tu oběti i viníci, pozůstalí po obětech i blízcí viníkům. Velký příběh o vlastenectví, fanatismu, o vině a možná o odpuštění, o společenské situaci, která rozdělovala přátele i rodiny. Parádní příběh i forma. Autor nenechá čtenáře odpočinout, drží ho ve střehu, nechává promlouvat několik lidí, přesouvá se časem tam i zpět, využívá erformu i ichformu, oslovuje tu čtenáře, tu samotné postavy, co jim každé z nich naložil různě těžké osudy, různé názory a přesvědčení, ale každá z nich je uvěřitelná po posledního písmenka.

Aprilek
09.01.2021 5 z 5

Nejen vánoční dárek, ale i velmi zajímavá kniha o tématu, o jehož existenci jsem doposud neměla ani tušení.

SuperSojka
06.12.2020 4 z 5

Uměla bych si představit knihu o něco kratší a nic by se tím nezkazilo. Jako by se autor s knihou neuměl včas rozloučit. Přesto skvěle zobrazuje úsilí jedné ženy dobrat se pravdy a zároveň naznačuje, jak všudypřítomná ETA zasahovala do života obyčejných lidí v Baskicku. Když Vám nad hlavou viselo jejich varovné znamení, nic uz ve Vašem životě nemohlo být jako dřív, i když jste nechtěli víc, než jen mít klid.

mgeisselreiter
08.11.2020 4 z 5

Kniha, která rozhodně stojí za přečtení, i když strhující, jak je uvedeno na obálce, román rozhodně není. Je zajímavé, jak autor dokáže pořád dokola omílat to stejné, skákat v čase sem a tam, a přesto to není nudné ani otravné ani nepřehledné ani matoucí. Ovšem musím přiznat, že jména mi dělala problémy a vždy mi chvíli trvalo, než mi došlo, kdo to je, kam patří. Aramburu vykresluje především 3 hlavní hrdiny, což se mu velmi dobře daří. Další postavy nejsou úplně okrajové, ale nejsou ani detailně rozebrané.
Někdo může být zklamán, že se moc nedozví o politickém pozadí problémů Baskicka a ETY. Autor se soustředí na 2 obyčejné rodiny a na to, jak je možná až zaslepený nacionalismus dokáže rozdělit. 75%, 7. 11. 2020.

vladka2340
19.09.2020 5 z 5

Velmi poutavě a čtivě podaná sága mapující život dvou rodin na pozadí fanatismu spojeného s baskickým nacionalismem. Vlast je chytrá kniha napsaná zvláštním neotřelým způsobem, což klade nároky na čtenářovu pozornost. Líbilo se mi, že hrdinové, tak jako baskický boj za nezávislost, nejsou vykresleni černobíle, ač autor dává jasně najevo, že je proti jakémukoliv extremismu živenému hloupostí a nevzdělaností. Ale i ten, kdo je v rovině terorismu považován za oběť, ukazuje své slabé stránky v osobním životě, a naopak, aneb každý má svůj příběh...

douchová
04.08.2020 2 z 5

Poměrně slibný rozběh příběhu, který se ovšem po chvíli zadrhl a stále se motal kolem jedné věci....a stále dokola....žádná gradace, asi je mi vlastenectví cizí, avizovaná síla příběhu ke mě nepronikla. Bohužel.