Jhereg

Jhereg https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28273/jhereg-28273.jpg 4 36 7

Vlad Taltos série

1. díl >

Vlad Taltos - šlechtic i nájemný vrah. Loajální poddaný Dragaeranské císařovny i zločinec. Každý se přece musí nějak živit, a v Císařství je nájemný vrah skoro počestným (a celkem prosperujícím) živnostníkem... Život v Dragaeře není pro člověka snadný - Dragaerané jsou rychlejší, silnější a žijí mnohokrát déle než lidé. Však také lidmi opovrhují a považují je za spodinu. A Vlad Taltos rozhodně nezapírá, že člověkem je! Přesto, a nebo právě proto, dostává jednoho dne svůdnou nabídku na "práci". Za mimořádnou sumu peněz má zabít jistého Dragaerana. Ale musí to udělat rychle. Jeho cíl totiž uvedl do pohybu ďábelský plán, který může otřást celým Císařstvím. V síti intrik a nástrah balancují dva muži. Hrubá síla nestačí, zvítězí ten chytřejší. A výslednou metou je kromě jiného i život pro vítěze. Nebo snad ne?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Jhereg , 1983


více info...

Přidat komentář

Luigi1
29.11.2022 2 z 5

Z pikolíka se Vlad Taltos stal šlechticem a nájemným vrahem.

špulo
09.07.2020 2 z 5

S touto sériou som sa jaksi nezladil. Ale, náhodou som si ju dnes pripomenul pri listovaní v Slovníku autorů anglo-americké fantastiky, tak si to tu rovno odfajknem. Nejak ma to proste nie a nie chytiť za moje fantasy srdce. Už si ani nepamätám prečo, bolo to dávno. Len viem, že po tom, čo som nebol schopný dočítať druhý diel, som obe knihy schmatol a odniesol do antikvariátu. A to sa mi teda nestáva často. Prvý diel 50%, druhý nehodnotím...


moira2912
08.05.2018 4 z 5

25.9.2015 - 4*
Sem tam mi vadilo, jak byly napsané dialogy, ale to bylo tak vše. Svět jsem si zamilovala, historie, zvyky, různé detaily. Postavy byly taky skvělé. Děj byl logický, celou dobu jsem s hrdinou uvažovala, jak se situace vyřeší. Byla jsem napjatá. A Brust to vyřešil chytře. :)

RyonMathrin
19.04.2018 3 z 5

Četl jsem před více než 10 lety, pamatuji si málo, ale rozhodně to, že se mi to líbilo.
Zajímavý společenský systém. Hrdina má věrného souputníka - malého dráčka; knihy s dračí tematikou miluji a tohle je atraktivní námět, a navíc Vlad se se svým "mazlíčkem" často vtipně špičkuje.
Když si to tak vybavuji, mám chuť si tu knihu přečíst brzy znovu. Byla to dobrá oddechovka.
Mini spoiler:
Z několika málo věcí, které si vybavuji, vyniká zejména popis toho, jak měla jedna zlodějka předvést své mistrovství. Přesto, že se na ni upíraly oči těch, kteří hodnotili její schopnosti, k oběti se skoro nepřiblížila a přesto mu ukradla tu věc, kterou měla ukrást. Lahůdka.

Zelený_Drak
18.11.2016 3 z 5

Občas jsem se v textu ztratila a nedokážu říct, zda to byla chyba moje, překladatele nebo autora. Celkově mě to dost bavilo, a to i přesto, že styl "Můj milý čtenáři" moc nemusím. Vlad Taltos si mě získal hned v prologu (což mi pomohlo rozhodnout se nedočítat sérii Posel smrti, která si mě nezískala ani ve dvou dílech). Konečně zase jednou kniha, kde mě baví to, co autor jako zábavné zamýšlel (poznámky jherega Loioshe, přehlížení ex-Draka Kragara, rozhovory mezi Vladem a Kragarem). Žádná revoluce v subžánru městské fantasy to není, ale takové to dobré béčko, které si s chutí přečtu, se také cení.

Chronologické pořadí knih:
1. Taltos (nedoporučuji číst jako první, spousta narážek dává smysl jen díky knize Jhereg)
2. Dragon (Drak, nepřeložený díl, oficiálně 8., obsahuje i události odehrávající se až po Yendi)
3. Yendi
4. Jhereg
5. Teckla
6. Phoenix
7. Athyra
8. Orca
9. Jhegaala
10. Issola
11. Dzur

Moje komentáře k jednotlivým nepřeloženým dílům najdete u dílu Teckla. Vyjímkou je Dragon, k tomu je komentář u dílu Taltos.

trudoš
09.01.2016 3 z 5

Živit se jako nájemný vrah nijak zvlášť neladí s morálkou, ale když žijete ve světě ovládaném tyranskými Dragaerany, není to zas tak špatná práce. Obzvláště když většina vašich cílů jsou právě Dragaerané. Nečekané zakázky ovšem vždycky znamenají nějaké problémy - a tentokrát problémy hrozí přerůst v pořádný masakr, kdy pojem „spokojený“ znamená mrtvý. V tom lepším případě.
Americký spisovatel s kapkou maďarské krve stvořil sympatického hrdinu, který si se svým věrným kamarádem dráčkem (a teď v tom nehledejte žádnou metaforu) skoro každých pět stránek vyměňuje ironické poznámky. Přičtěte nenáročnou zápletku s rychlým dějovým spádem, nulové zabředávání do komplikovaných popisů či psychologických rozborů a povedený společenský systém. Vyjde vám sice průměrná, ale jinak příjemná fantasy na jeden dva večery. Pro někoho možná málo, ale jako chvilkové odběhnutí od velkolepých majstrštyků přesně tak akorát.

Lopliok
15.10.2013 5 z 5

Zajímavá fantasy killerka.

Autorovy další knížky

Steven Brust
americká, 1955
2002  76%Jhereg
2009  74%Teckla
2006  80%Taltos
2003  73%Yendi

Kniha Jhereg je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce32x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x