Vláčen, věšen a rozčtvrcen

Vláčen, věšen a rozčtvrcen https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399392/bmid_vlacen-vesen-a-rozctvrcen-UAN-399392.jpg 4 41 13

Toto otevřené pojednání o popravách napříč staletími začíná slastmi římského Kolosea, kde zločince trhala divoká zvířata. Kniha pokračuje přes středověk – období, kdy zločince čekalo lámání kolem, pálení, vaření, čtvrcení, topení či nabodávání na kůl. Jako další na řadu přichází umění věšení; následně se vydáme do Francie, abychom se podívali na vynález zvaný gilotina a jeho roli ve Velké francouzské revoluci. Nezapomeneme ani na elektrické křeslo, plynovou komoru a popravu smrtící injekcí typické pro dvacáté století.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Pangea
Originální název:

Hung, Drawn, and Quartered , 2017


více info...

Přidat komentář

cleopatra11
09.10.2023 5 z 5

Parádní kniha. Až na menší drobné chyby)))

666Jitka
22.08.2023 5 z 5

Kniha má čtenáři přiblížit, jak dokáže být člověk "vynalézavý" pokud se jedná o vylepšení a prodloužení utrpení bližního, který spáchal ať už menší přečin nebo opravdu nějakou odpornost. Je to kniha pro opravdu otrlé povahy, které se chtějí o tomto tématu dozvědět více. Musím říci, že jsem byla několikrát velmi znechucena tím, co je člověk schopen pod praporem "práva" udělat jinému člověku. Nedělala jsem si v tomto směru o "lidském géniu" iluze, ale zjistila jsem, že moje povědomí o trestech běžně ještě nedávno prováděných, je velice nevalné. Opět se mi chce z našeho "lidství" zvracet. Neodpustím si poznámku: nevím, jestli překladatel nesmí opravovat zjevné chyby, ale číst na straně 77, že byl Mistr Jan Hus upálen v roce 1485, bolí do očí !!!


pidalka777
04.10.2021 3 z 5

Toto téma mě vždy zajímalo a fascinovalo (ne nemám psychický problémy jsem prostě zvědavá). Je to mrazivá a děsivá kniha (měla jsem z toho děsivé sny). Opravdu bych nechtěla být kriminálnice.

Wladimirski
27.01.2021 4 z 5

Ano, i toto jsou dějiny lidstva. Přehled poprav a mučení, utrpení, spravedlnosti i nespravedlnosti a jejich průchod v průběhu časů. I takové informace jsou potřebné pro základní orientaci v životě a hodnotách. Některé kapitoly budou pro slabší povahy obtížně čitelné, ale tak to prostě bylo...

Lejčís
10.01.2021 4 z 5

Myslím, že už název knihy mluví za vše - ne, rozhodně to není počtení pro slabé žaludky :) Kniha popisuje způsoby poprav a mučení napříč historií od starověku až po dnešní dobu (překvapilo mě, v jakém obrovském množství zemí je tento způsob trestu stále povolený) a to hodně autenticky. Považuji se v těchto věcech už poměrně za otrlou, přesto se mi místy udělalo až fyzicky špatně. A taky jsem změnila názor - upálení mi už rozhodně nepřipadá jako ta nejbolestivější poprava, byly mnohem horší a bezesporu bolestivější způsoby.
Jediná věc, co mě z pohledu historičky až skoro urazila, byl překlep tvrdící, že Jana Husa upálili v roce 1485, nemluvě o špatném skloňování jeho jména... Jinak je ale kniha nabitá zajímavými (ano, místy nechutnými) informacemi, je čtivá a doplněná o velké množství ilustrací či kopií dobových maleb.

john4335
08.01.2021

Špatně datum upálení mistra Jana Husa, to mě zklamalo autor by měl mít tyhle věci v cajku, jinak mě to bavilo.

petrarka72
24.10.2020 2 z 5

Příručka o lidské krutosti a všemožných druzích trestu. Stejná námitka jako u atentátů (Zastřelen, ubodán a otráven) - krásně vypravená kniha, ovšem u většiny vyobrazení chybí jméno autora (znát vlastníka autorských práv je hezké, ale k ničemu). V tomto případě navíc špatné datum upálení Jana Husa a špatné skloňování jeho jména ukazuje na nedbalý překlad a mizerné korektury.

Romanka89
06.10.2020 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o různých druzích poprav a mučení, určitě není pro každého. Člověk se nestačí divit, co lidé dokáží vymyslet, jaké rafinované mučení, aby druhý trpěl. Doporučuji všem co toto téma zajímá.

Čtenářská výzva 2020: Kniha, která vás zaujala svým názvem.

MarkétaI.
08.08.2020 5 z 5

Určitě musím pochválit provedení knihy. To se mi opravdu hodně líbilo.
Popravy mečem nebo zastřelením, elektrické křeslo nebo třeba oběšení..
Je to velice zajímavá, občas nechutná, ale čtivá kniha, která nebude pro slabší povahy.
Je až hrůzostrašné, co vše byl/je schopen udělat člověk. Takové stažení z kůže nebo pohřbení za živa..
Knihu doporučuji všem, které zajímá toto téma.

DraculasLady
23.04.2020 4 z 5

Vím, záliba ve studiu práva útrpného je zvláštní, ale člověk je díky tomu neustále fascinován vynalézavostí svých předků. Jen to chce trošku silnější žaludek. Kniha se poměrně široce zaobírá různými oblastmi mučení a poprav, ale i přes to mi tam určité skutečnosti chyběly. Třeba zmínka o českých zemích a našem Katu Mydláři, který byl "katem průkopníkem", ale nejen o něm. Naše země mají v tomto ohledu poměrně dost černou minulost a když už se mohl autor věnovat francouzské gilotině a americkému elektrickému křeslu, mohl o nás také ztratit slovíčko. Vím, že to není nic, na co bychom měli být hrdí, ale je to součástí naší historie. Před tou se neutíká.

ArwenAragorn
31.07.2019 1 z 5

Jen pro otrlé!
Tak já jsem si knihu půjčila v domnění, že se tam zase dozvím o životě a popravách známých osob, ale omyl, velký omyl! Nevím, jestli mohu knihu hodnotit, když jsem si přečetla jen prvních několik stránek- tedy rozsápání divou zvěří, utopení nebo zahrabání, stětí sekyrou a u ukřižování a narážení na kůly jsem to definitivně vzdala. Fakt hnus. Kniha si libuje v podrobnostech a detailech jednotlivých poprav a mučení. Zbytek jsem jen prolistovala-drcení, poprava mečem, uvaření zaživa, upálení zaživa, umění mučení,oběšení, stětí gilotinou, stažení z kůže, elektrické křeslo, plynová komora, smrtící injekce.
Pro čtenáře studující tyto záležitosti (to říkám bez ironie) a zajímající se o popravy a mučení napříč historií si kniha určitě své místo najde. Jsou tam také uvedena jména popravených, nejznámější popravy, fiaska při popravách, nejznámější kati atd. Pro mě ale tato kniha nebyla.

Atlantis
14.06.2019 4 z 5

Kniha Vláčen, věšen a rozčtvrcen by potřebovala druhé revidované vydání, kde by se jednotlivé kapitoly poskládaly v odlišném pořadí. Takhle totiž začínáte nezáživnými a suchopárnými informacemi, které jsou všechny na jednou brdo (jeden sekal mečem, další touhle sekerou, jiný takovouhle) a dokážu si představit, že takovýto začátek může lidi odradit od čtení.
Pak se ale naštěstí začnou přidávat konkrétní osoby, popravy začnou být "osobnější" a (bude to znít morbidně) zábavnější. Konec s elektrickým křeslem byl asi nejzajímavější.
Lehce zamrzí, že téměř chybí zmínky o českých zemích, třeba u upalování čarodějnic myslím, že bychom mohli mít aspoň noticku. A ano, vím, že u jednoho z obrázků upalování je zmínka o Janu Husovi, ale jsem si docela jistý, že v originále je text odlišný.

Ronnie68
19.03.2019 5 z 5

Skvělá kniha ...

Štítky knihy

vraždy trest smrti popravy

Autorovy další knížky

2019  84%Vláčen, věšen a rozčtvrcen
2019  85%Zastřelen, ubodán a otráven