Mrazivý dech starých časů

Mrazivý dech starých časů https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231067/bmid_mrazivy-dech-starych-casu-231067.jpg 4 19 5

Vítek z Březnice série

< 2. díl >

Temný thriller z počátku třináctého století nás zavede do zimní Prahy a jejího bezprostředního okolí, kde řádí podivné bytosti podobné ďáblům bez tváří. Vrací se snad staré časy? Prozradí mohylová pohanská pohřebiště svá tajemství? V ukrytých svatyních ožívají dávné magické rituály předků. Mají pověsti o nich pravdu? Mohou mít i v době nastoleného křesťanství vliv na zbožného člověka? Na to, i jiné otázky, hledá odpověď Vítek z Březnice, přijíždějící do Prahy v zimě roku 1233. Podaří se mu překonat zlá blouznění vlastní mysli v kterých už neví, co je jen sen a co skutečnost? Zachrání svou čest, i své přátele z moci posvátných hájů?... celý text

Přidat komentář

kolacky
10.04.2024 4 z 5

Pomalé vyprávění pověstí v textu je zajímavé a mně nevadí. Hlavního padoucha jsem tedy objevila brzy, ale stejně jsem si čtení užila.

Galadwen
22.12.2016 3 z 5

První kniha tohoto autora, jež se mi dostala do ruky.
Zápletka je docela zajímavá, styl jakž takž ucházející, děj ale bohužel občas vázne na zdlouhavých (někdy i zbytečných - jako rodová pověst pána z Březnice) pasážích. Vyústění (odhalení pachatelů) je vcelku odhadnutelné, poslední dvě kapitoly mi připadly už zcela zbytečné (obsahují zdlouhavé shrnutí událostí a oslí můstek k dalšímu dílu). Hodně zajímavá je scéna božího soudu, přemýšlím, jestli celá kniha nevznikla kvůli ní :-). Celkově průměr.
Co mi hodně kazilo radost ze čtení, je nedostatek redakční práce (bohužel na to mám docela oko). Vydání působí dojmem polosamizdatu - je v něm obří množství chyb, které by měl vychytat korektor, zjevně neexistující: autor hojně užívá přechodníky, ovšem z 50% chybně, totéž jež/již/jenž, velké množství chybějících či přebývajících větných čárek, odsazení tam, kam nepatří, mnohokrát se opakující chybná fráze ten a ten "zborcený" potem (zborcený může být leda tak ten příslovečný harfy tón)... Přitom dle pohledu do tiráže jde o počin oficiálního nakladatelství, ne vlastní náklad.


JakubCh
28.12.2015 5 z 5

Tak jsem za dva dny zdolal i druhý díl série :) Někdo psal, že je méně napínavější, než jednička, no nevím, nepřišlo mi. Na mě subjektivně sice působila strašidelněji "kostelní setkání" v jedničce a zapadá vesnička v lesích a mlze, ale ani zde to nebyl pro Vítka žádný med. Knihu hodnotím stejně vysoko, jako první díl. Na Vítka se smůla opravdu lepí, sotva se vyhrabe z jednoho, tak je v druhém. I když...on ten druhý na ten první vlastně do značné míry navazuje! Zapadlou vesničku a hrad v lesích na hranici, zahalený do věčných mlh, nahrazuje zimní Praha a její okolí na počátku 13. stol. A její okolí, které je stále poseté odkazy na pohanskou minulost (což sedí, vždyť samotný Petřín snad byl pohanský posvátný háj...). A jak to tak vypadá, stará božstva za pomoci "starověrců" se snaží svrhnout nové pořádky a navrátit se zpět. Nakonec však jde o prachsprostý světský boj o moc. Pokud jde o zdlouhavé pasáže, které jsou zbytečné...ano, také jsem měl místy trošku tento pocit. Knížku ale doporučuji, navíc končí tak, že jdu rovnou koupit třetí díl. Snad to nebude díl poslední! :)

Popik
10.08.2015 4 z 5

Fajn tajuplný příběh z dob hradů a rytířů na českém území. Byl jsem mile překvapen a teď když jsem si pořídil čtečku jsem si mohl stáhnout i první díl Prokletí z mlh.

Svoboda07
14.04.2015 5 z 5

Výborná a velmi čtivá detektivka z prostředí středověké Prahy. "Prokletí z mlh" bylo sice více napínavé, ale i tato kniha mě rozhodně nezklamala.

Štítky knihy

13. století thrillery tajemství rituály a obřady

Autorovy další knížky

Stanislav Brabec
česká, 1961
2013  93%Prokletí z mlh
2014  81%Mrazivý dech starých časů
2018  80%Lazarův deník aneb Proč já?
2015  85%Labyrint ticha
2017  100%Zahrada ztracených duší

Kniha Mrazivý dech starých časů je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce37x
Chystám se číst9x