Vita sexualis

Vita sexualis https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181612/mid_vita-sexualis-wkF-181612.jpg 4 16 2

Novela s autobiografickými prvky zachycuje zrání hlavního hrdiny Šizuky Kanaie od dětství až po jinošství. Formou téměř deníkových zápisů odkrývá svět prvních setkání šestiletého chlapce s náznaky sexuality, s erotikou a homosexualitou během dospívání i skutečné milostné dobrodružství již dvacetiletého studenta.

Literatura světová Novely Erotika
Vydáno: , Brody , Argo
Originální název:

Uita sekusuarisu , 1909


více info...

Přidat komentář

Clea3112
11.10.2018 3 z 5

Co vše nám O. Mori vlastně vypráví ? Že je japonská společnost pokrytecká ? Že prudérní výchova tlumí vše přirozené ? Že může být těžké najít cestu sám k sobě a porozumět ji ? Nadhozené udičky nejsou špatné. Jen v kombinaci s literárně suchým záznamových popisem autorových vzpomínek, které korespondují s potlačenými emocemi hlavního hrdiny, mi to celé nedává ten pravý literární zážitek. Nicméně zajímavý náhled do japonské literatury přelomu 19. a 20. století.

f.enjoy69
02.07.2017 3 z 5

Pro mě docela zklamání. Začátek, kdy dochází k rozhodnutí sepsat toto dílko nebo první popisovaná léta, to se mi četlo jedna radost i bylo poměrně zajímavé sledovat, jak se vyvíjí sexualita a sporadická setkání s ní hlavního hrdiny... Pozdější léta se ale tak nějak začala podivně vléct a vyznění téměř nulové.
Přesto věřím, že v době, ve které byla kniha napsána mohla vzbudit slušný poprask a jako výsměch tehdejšímu naturalismu (který se v explicitních scénách vyžíval mnohem víc než samotný Ógai Mori) posloužila více než dobře...


Štítky knihy

japonská literatura

Autorovy knížky

Ógai Mori
japonská, 1862 - 1922
1996  70%Vita sexualis