Visa Transit (svazek 1)

Visa Transit (svazek 1) https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456033/bmid_visa-transit-GcH-456033.jpg 4 22 7

„Buď odejdu a budu živ, neb zůstanu a zemru,“ praví v Shakespearovi Romeo. U Nicolase de Crécyho a jeho bratrance to v létě 1986, pár měsíců po Černobylu, až tak dramatické nebylo, ale přesto je cosi, snad bujnost mládí, neodolatelně nutkalo vydat se na cesty. Opravili si vrak Citröenu Visa a naházeli do něj knihy, které pak nečetli, spacáky, cigarety... a vyrazili na cestu bez jasného cíle, hlavně aby je zavedla co nejdál. Projeli severem Itálie, Jugoslávií, Bulharskem a hnali se dál, do Turecka. A po mnoha letech Crécy se svým typickým výtvarným viděním znovustvořil dávnou cestu, která jim kdysi, když jim bylo dvacet, ukázala jak svět, tak je samotné. V Nakladatelství Meander vyšly již 4 de Crécyho výjimečné komiksy - od slavné Doby ledové, přes storyboard k nikdy nenatočenému filmu Flašinet a velkolepý opus Nebeský bibendum až po podivuhodnou bajku Salvatore. Visa transit 1 (z plánovaných dvou svazků) v překladu Richarda Podaného vychází v říjnu 2020.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Meander
Originální název:

Visa Transit , 2019


více info...

Přidat komentář

evickakyticka
23.09.2023 3 z 5

Jako cestovatelský komiks, proč ne. Jednotlivá políčka z cest jsou úžasná. Jen bych vynechala modlení a postavu básníka, kteří mi celkový dojem z komiksu kazí. A na samotném konci fotka opravdového auta? Ta byla super.

GoodGames
29.01.2023 4 z 5

Visa Transit 1 a 2 je cestovateľským komiksom podľa skutočných udalostí. Samotný autor Nicolas de Crécy tu opisuje svoju cestu z Francúzska do Turecka, na ktorú sa vybral so svojím bratrancom na aute Citroën Visa ešte vo veľmi mladom veku len pár mesiacov po výbuchu Černobyľu. Spoznávajú nové krajiny, nových ľudí a celý tento road trip je možno až príliš kľudný a neakčný. Tých naozaj zaujímavých príhod tu tak veľa nie je a jedná sa hlavne o pokojné cestovanie. Niekomu to však práve takto môže veľmi vyhovovať. Pre mňa príjemný komiks. Záverečný tretí diel už vo Francúzsku vyšiel a my sa ho pravdepodobne tiež čoskoro od Meandru dočkáme.


Covenant
27.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Hezky kreslený, ale chybí mi tam něco poutavějšího. Zajímavé momenty to má, ale cestopisy co jsem četl, měli v sobě víc kouzla, než tenhle komiks (tady je např.ztráta batohu rozkreslená na 14 stránek. V knižní formě, by tomu cestovatel věnoval asi tak odstavec). Když by se řešili jen tyto věci, tak ok. Držme se reality. Ale jsou tu i scény věnované představám. Těchto snových scén, bych si přál mnohem víc. V realitě se nic moc nedělo a když už, skončilo to v zárodku. Když se to přikloní víc k surrealismu, taky z toho autor moc nevyždíme. Je to takové příliš opatrné na obě strany a to mi prostě přijde škoda.

Tomas@S
02.11.2021 5 z 5

První díl cestopisného komiksu vyprávěný po třiceti letech od dalekého putování autora z Francie až do Ankary a ještě kousek dál starým autem Visa společně se svým bratrancem. Příběh je složeninou vzpomínek na cestu, na dětství, částečně i fantazie. Moc textu zde není, spíše obrazy krajiny a různých situací. Celkově příjemná odpočinková nostalgická kniha která evokuje vlastní vzpomínky na rok 1986. Druhý díl ale bohužel zatím není vydaný.

jarynek
12.08.2021 4 z 5

Krásný road trip. Úplně mi to připomnělo naše výpravy s kamarády a narychlo pořízeným trabantem či škodovkou, v devadesátýc letech. Půtování prodchnuté nostalgií za rychle se měnící civilizací. Trochu mne rušila surreálná linie vyprávění, která zbytečně rušila tempo. Moc se těším na pokračování, jsem zvědav, kam se hrdinové až dostanou a co ještě prožijí za dobrodružství. Hledání ztracené benzínky hodně pobavilo.

puml
14.04.2021 4 z 5

Dobrý komiks, jako ostatně od de Crécyho vše. Ale není to zdaleka jeho nejlepší věc. Chápu tu snahu o komiksovou autobiografii, ale chybí tomu takový ta hravost a surreálno, které mám u autora tak rád. Tohle je spíš dokument o jedné cestě a dětství. Jsou tam pěkný momenty, ale nic co bych už jinde neviděl nebo nečetl, takže jako celek mně to nijak neoslovilo. Uvidíme co nabídnou další díly. Zatím jsou to slabší 4 hvězdy.

trudoš
29.12.2020 4 z 5

Pro mě osobně asi nejsrozumitelnější dílo Nicolase de Crécyho a zároveň také nejsugestivnější. Jako bych se při čtení sám vrátil o dvacet let zpět a znovu prožíval ten pocit svobody, kdy člověk bezstarostně vyrazil na sever a najednou zjistil, že jde na jih. Autorovy vzpomínky na cestu po východní Evropě jsou sice sporadické, ale zároveň si pamatuje dost na to, aby pospojoval jednotlivé epizody v podmanivý road trip, ve kterém není nouze o mystické básničky či náboženskou polemiku. Ale ani o absurdní etudy, jako je třeba ta s benzínkou ztracenou v časoprostoru. Celé to pak rámuje nostalgické rozjímání nad tím, jak dřív byla tráva zelenější, nebe modřejší a turistická ekonomika teprve hudbou budoucnosti. V něčem má autor bezesporu pravdu, v jiném bych mu s klidným svědomím oponoval, jako ostatně každý, kdo má stále ještě pocit, že je mladým ředitelem zeměkoule. Však ono to za pár let se mnou bude nemlich stejné, akorát že to nedokážu přenést na papír a bavit tím čtenáře po celém světě.

Autorovy další knížky

Nicolas de Crécy
francouzská, 1966
2008  78%Doba ledová
2015  71%Flašinet
2017  83%Salvatore
2001  80%Pan Ovocňák
2016  70%Nebeský bibendum

Kniha Visa Transit (svazek 1) je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x