Vír

Vír https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126989/mid_vir-3ZN-126989.jpg 3 11 2

Dej románu sa odohráva v povodí rieky Orinoco a v amazonských pralesoch. Hlavný hrdina, mladý básnik Arturo Cova, odchádza so skupinou svojich priateľov do pralesa, aby sa pomstil najímačovi zberačov kaučuku Barrerovi za únos svojej ženy Alicie. Cova je vášnivý, prchký, vystatovačný, rozptýlený a teatrálny človek, obdarený až neurotickou predstavivosťou, ktorá odkrýva pred čitateľom obrazy divej prírody a ľudských osudov.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

La vorágine , 1924


více info...

Přidat komentář

CdC
20.03.2023 5 z 5

"Bloudíme." Toto jediné slovo je tak prosté a běžné, ale je-li vysloveno v pralese, vzbuzuje strach, který se nedá srovnat ani s výkřikem "zachraň se, kdo můžeš" v prohraném boji. Před očima toho, kdo je poslouchá, vystupuje vidina kanibalské propasti, prales sám, otevřený před lidskou duší jako tlama hltající lidi, které jí hlad a malomyslnost vkládají do čelistí."
Četla jsem český překlad z roku 1955. Někdy prezentován jako kniha o šílenství, o tom, jak si nás příroda může podmanit. To je jistě pravda, ale v knize asi nejvíc bil do očí motiv přetvářky, neustálého překrucování a lhaní, touha po bohatství. Mě kniha strhla - stejně jako osud hlavního "hrdinu".

caballero
22.01.2016 5 z 5

Vynikajúce nedocenené dielo plné zložitých postáv a charakterov. Je priam neskutočné, ako táto kniha dokáže vtiahnuť do deja. Škoda že napísal iba jednu knihu ale niet pochýb o tom, že to bol naozaj skvelý spisovateľ ktorý si zaslúži pozornosť a uznanie.