Všechny kočky milují Valerianu

Všechny kočky milují Valerianu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441440/bmid_vsechny-kocky-miluji-valerian-iej-441440.jpg 4 50 18

Vinylový detektiv série

< 2. díl

Bydlí se dvěma kočkami, prvotřídním gramofonem, velkou sbírkou jazzových nahrávek a na živobytí pro sebe i obě ochočené šelmy si vydělává jako „vinylový detektiv“. Nenechte se zmýlit, o vzrušení a nebezpečí není v jeho profesi nouze! Občas jde i o život Když se mu na prahu objeví nesourodá dvojice v podobě bratra tragicky zesnulé zpěvačky Valerian a mladé senzacechtivé novinářky, roztáčí se kolotoč intrik, poštovních koček, podezřelých úmrtí včetně jedné hlídací husy a život ohrožujících halucinogenních zážitků. Zemřela Valerian skutečně přirozenou smrtí rockových muzikantů, tedy sebevraždou po požití štědré dávky drog? A nahrála na svůj ztracený poslední singl tajný vzkaz nebo temnou mši, jak se šeptá v kruzích milovníků vinylu? Odhalí jeho nalezení, co se stalo se zmizelým zpěvaččiným synem? Ocitli se snad náš hrdina se svou vynalézavou přítelkyní Nevadou opět přímo v hledáčku zločinců, kteří se nezastaví před ničím? Druhý díl detektivní série od spoluautora scénáře legendárního seriálu Dr. Who.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Run-Out Groove , 2017


více info...

Přidat komentář

ivzu77
08.01.2024 3 z 5

Klidný detektivní příběh bez surových vražd, ale s napínavým vyšetřováním a odhalováním stop ... čtivé, vtipné ... neurazilo.

Nymfadora.T.
05.08.2023 2 z 5

Těšila jsem se na ni, ale docela zklamání...nemohla jsem se chytit, četla jsem jí po kouskách, asi i proto jsem se ztrácela v postavách...dost chaotické, no moc se mi to nelíbilo.


kleozpatra
05.03.2023 3 z 5

Asi jsem neměla hned číst pokračování, kdo ví, ale Valeriana mě zdaleka nevcucla tak, jak Poslední deska. U některých záležitostí zkrátka kouzlo funguje jen jednou, víckrát ne.

Roubas
19.02.2023 4 z 5

Skvělá a odpočinková detektivka, kde hlavní roli hrají sympatické postavičky, hudba a kočky. Vyšetřování je tu vedeno na náhodu, žádná akce, děj příjemně plyne a i přes množství podezřelých je celá kniha krásně přehledná a na konci zapadne vše do sebe.
Kouzlo téhle série je jednoznačně ve sběratelství, kdy pátrání po dalším kousku, který může vyplnit chybějící mezeru ve sbírce, moc dobře zná každý, kdo někdy prohlížel regály antikvariátu a doufal, že ta další bude onou hledanou.
Doufám, že vyjdou i další díly.

milary
09.10.2022 4 z 5

Všechny kočky a JÁ milujeme Valerianu. :) Osmdesát procent a nepomůžu si, i když - oproti prvnímu dílu - u druhého trochu, hlavně v závěru, převážila forma nad obsahem.

Pátrání se tentokrát neomezuje jen na vinily. Hledají se lidé, roli hrají ptáci (vč. hlídacích - no fakt!), kočky, houbičky, netradiční střelné zbraně. Obsazené osoby rozhodně neoplývají tuctovostí, autor si hraje a bez zbytečného lpění posílá sám sobě právě vytvořené seriózně vyhlížející dramatické momenty do autu pomocí vtipných hlášek toho kterého hrdiny. (No, spíš toho, než kterého; však víte :)).

Cartmel dovede skvělé věci. Zživotnit vášeň sběratelů - a je jedno, jedná-li se o vinily, knihy, či vintage oblečení. Vzbudit vzpomínky a pocity. Touhu. Připomenout to dobrodružné hledačství, když cosi není nadosah.

Čte se to jedna báseň. A jestli všechno nebere až tak vážně sám autor, proč bych měla já?

wendulka321
26.07.2022 3 z 5

No tak Poslední deska se mi líbila o mnoho víc. Nebylo to špatné, ale chvilkama jsem se ztrácela v příběhu a nemůžu říct že by mě zajímalo kdo za tím vším stál... Dočetla jsem to jen proto že to nebylo tak dlouhé.

TomHr
07.01.2022 4 z 5

Styl vyprávění, určitá roztěkanost příběhu a četné londýnské reálie skutečně připomínají Aaronovitche, který je ostatně v knížce 2× zmíněn. Cartmelovy postavy jsou nicméně uvěřitelnější, živější. Zápletka je celkem propracovaná, jen s minimem oslích můstků, kořeněná reáliemi z pravěku britského rocku a notnou dávkou humoru. Nejedná se o jednu z těch knih, od kterých se čtenář nedokáže odtrhnout. Přesto jsem si Kočky užil a jdu se poohlédnout po dalších eskapádách vinylového detektiva.

exlibris470
17.12.2021 2 z 5

Nevím. Člověk může hodnotit jednu věc, knihu, film, muziku...každý den jinak. V pondělí snad ano, v pátek ani snad ne....
Na tuhle knihu jsem se těšil, Cartmelova předchozí Poslední deska mě velmi bavila.
A jak jsem předeslal - možná jsem měl jen blbou náladu, nevím. Rozhodně mě ale tato
Valeriana neuspokojila, vlastně mě to nebavilo.
A to přesto, že pojednává o věcech mně blízkých.
Čekal jsem víc, nejsem ale takový odborník, abych věděl, čeho mělo být více a čeho méně.
Něco mělo být p
rostě jinak.

Jirikk
31.10.2021 4 z 5

Druha detektivka ze serie Vinilový detektiv ze současného Londýna. Tentokrát se řeší vrazda a tajný vzkaz na desce . Vtipný, napínavý, bavilo me to číst, těším se na další knihu

Sarah01
25.04.2021 4 z 5

Knížka se mně nelíbila tolik, jak ta první ze série, i když jsem je četla s velkým časovým odstupem. Tady mně připadalo, že se nic moc vlastně neděje a v podstatě se to pořádně rozběhlo až ke konci, kde nás tedy čekalo dechberoucí překvapení.

Katania
19.04.2021 5 z 5

Mě se to opět líbilo. Nenáročné, vtipné a “kočičí” čtení :). Za mě tahle série rozhodně ano!

Bája89
31.03.2021 3 z 5

Nevím, jestli je to tou prodlevou mezi vydáním prvního a druhého dílu nebo tím, že jsem byla tak vyhypovaná, ale druhý díl mi tolik nesedl. Valeriana byla slabší než Poslední deska. Ano, četla se dobře, byla vtipná, ale nebylo to úplně ono. Nebýt hlídací husy, tak je to úplně ztracené. Deska měla zkrátka větší švih. Zatímco čtení Valeriany bylo jako na houpačce. Doufám, že třetí díl se vrátí kvalitou k jedničce a vyjde dřív než za čtyři roky.

TeaPeter
16.03.2021 4 z 5

Nevím jestli je to jen můj pocit, ale přijde mi, že tahle knížka už byla víc humor a satira než detektivka. Ne, není to špatně, jen jsem to nečekal. Čtení bylo opět příjemné, ale jednu hvězdičku přece jen musím odpustit za nějak divně useknuté konce některých kapitol. I když poslední kapitola... No plukovníku, co s tím...? Série je nadějná a jsem zvědavý, jestli u nás vyjdou i ty další tři díly. Ale než nějaký rok čekat je zkusím v originále.

Šebestová3
03.03.2021 5 z 5

Tohle je pro mě potěšující objev! Příběh jsem si naprosto užila, do postav se zamilovala po prvních pár stránkách a těším se na další kousek!

bosorka
01.03.2021 3 z 5

Ono je to zábavné čtení, všechny hlavní postavy jsou sympatické a vtipné. Navíc mají rády kočky. Původně jsem chtěla dát 4 hvězdy, ale ty jsem přeci jen dala minulému dílu a ten mi přišel ještě více svěží a navíc pro mě zajímavý tím, že se zde pátralo i po deskách. A asi tam bylo i víc překvápek Přeci jen "Všechny kočky" už vcelku první díl kopírují. A hodil by se mi u nich půlkový bod, protože s přihlédnutím k minulému hodnocení je to 3,5, jako když vyšije. Každopádně jako odpočinkovou literaturu vážně doporučuji.

Awča
25.02.2021 5 z 5

Bylo zábavné číst tento díl. Postavy jsem již znala, a těšila jsem se na ně, vůbec mě nezklamaly, ani Stinky :-)
Tím, že se nepátralo po deskách, ale řešila se vražda, pro mě bylo čtení zajímavější. Vinyly přitom stále hrály svou roli, a jedné z koček se dostalo důležité funkce, to mě pobavilo.
Obálka je pěkná, název vtipný.
Líbilo se mi o hvězdu více než předchozí díl.

Ulala
16.02.2021 5 z 5

Kouzelné, skoro jako předchozí kniha. Při čtení první knihy jsem vyhrabala staré elpíčka a poslechla si hudbu romantičtějším způsobem, než z MP3. Vždy jsem milovala antikvariáty a proto je mi asi blízké hledání v charitativních obchůdcích a mezi sběrateli, které autor popisuje. Kromě toho také jsem fanouškem koček a z toho plynou sympatie k hlavní postavě. Asi bych přivítala pokračování.

trudoš
08.02.2021 4 z 5

Opětovně výborné, přesto tentokrát nemůžu dát plný počet. Andrew Cartmel totiž při tvorbě zápletky zvolil cestu nejmenšího odporu a v podstatě zkopíroval kompozici předchozí knihy – hrdina přijme zakázku na objasnění úmrtí mladé zpěvačky a jakmile zahájí vyšetřování, začnou kolem něj padat mrtví jak listí na podzim, přičemž je jasné, že do konkrétních souvislostí se všechny události dají až v úplném závěru. A ono tomu tak skutečně je.
Naštěstí ta cesta k cíli byla ohromně zábavná, plná tajuplných elpíček, agresivních hus a halucinogenních zákusků. Autor navíc dokáže mluvit o muzice tak krásně, že máte hned chuť vyrazit do obchodu a pořídit si kompletní diskografie kapel, o kterých jste v životě neslyšeli. Pro mě jako fanouška prohrabávání se antikvariáty pak byly neodolatelné hlavně momenty, kdy „vinylový detektiv“ nachází zajímavé kousky tam, kde by je nikdo nečekal. Miluji to kouzlo náhodného pátrání a je přitom jedno, zda člověk sbírá desky nebo knihy.
PS - Kdo je sakra Ian Stewart?

Štítky knihy

kočky detektivní a krimi romány jazz krimi gramofonové desky, vinyl

Autorovy další knížky

Andrew Cartmel
britská, 1958
2017  82%Poslední deska
2017  80%Čarojízda
2021  78%Všechny kočky milují Valerianu
2018  74%Noční kouzelnice

Kniha Všechny kočky milují Valerianu je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě20x
Knihotéce54x
Chystám se číst31x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x