Srdcerváč

Srdcerváč https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369935/bmid_srdcervac-l4I-369935.jpg 3 23 2

Viljar Gudmundsson série

< 2. díl

Novinář Viljar Ravn Gudmundsson je opět chtě nechtě zatažen do dramatického případu. Jednoho rána mu zavolá jeho sedmnáctiletý syn – je vyděšený a potřebuje pomoc. Na soukromém mejdanu předešlou noc se dal dohromady s dívkou svých snů. Vzbudil se vedle ní a chvíli nemohl být šťastnější... jenže dívka je mrtvá. Komisařka Lotte Skeisvollová, která se ještě vzpamatovává z předešlých traumat, se snaží prokázat chlapcovu nevinu. Kriminální román, který mezi řádky rozvíjí téma hledání identity, užívání drog a toho, jak těžké je dospívání v současném Norsku. Po vydání Srdcerváče autor prozradil, že: „ze série o Viljarovi a Lotte bude trilogie. Tři knihy, jejichž děj se odehrává v průběhu jednoho roku. Když píšu tohle závěrečné slovo, ještě netuším, jak dostanu Viljara z invalidního vozíku znovu na nohy, ale třetí díl má pracovní název Tango mrtvého muže. Světlo světa by měl spatřit v průběhu roku 2018.“... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Plus
Originální název:

Hjerteknuser , 2017


více info...

Přidat komentář

čef
22.06.2018 5 z 5

Škoda, že vydavatel nevěnoval větší péči korektuře textu - tolik chyb jsem už dlouho neviděl. Tato kniha si to určitě nezasloužila - považuji ji za jednu z nejlepších v tomto žánru a roce. Náš současný, složitý, nejednoznačný svět plný pravo-levých extrémistů, džihádistů a jiných debilů, dokázal autor popsat bez šablon v celé jeho složitosti a to vše na půdorysu "pouhé", ačkoliv jistě zajímavé, detektivky. Není zde však možná právě proto ani bezchybný detektiv ani jiný hrdina bez bázně a hany. Všichni jsou velmi, velmi chybující, mnohdy téměř dezorientovaní a blbosti konající tak, jak to všichni známe z našich vlastních životů. Série má mít nakonec 3 díly, takže se na předcházejícího Maestra a následujícího zatím beze jména samozřejmě těším.

VerčaFF
04.05.2018 2 z 5

Jedna ze slabších severských detektivek... Děj je nezáživný, vedlejší postavy nezajímavé a těžko od sebe rozeznatelné a ty tři hlavní otravné a nesympatické. Je těžké uvěřit důvodům, proč někteří lidé dělají to, co dělají, pokud to kniha vůbec popisuje. Hlavní vyšetřovatelka přemýšlí a mluví, jako by byla slaboduchá, a její chování nemá vůbec logiku. Dialogy jsou takové kožené a někdy se vůbec nehodí k postavám ani předchozímu ději. Přitom téma pravicového extremismu a vraždy mezi puberťáky je celkem zajímavé, ale to provedení se mi vůbec nelíbilo.


Štítky knihy

norská literatura norské detektivky

Autorovy další knížky

Geir Tangen
norská, 1970
2017  70%Maestro
2018  59%Srdcerváč