Vikingové jižních moří

Vikingové jižních moří https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136525/bmid_vikingove-jiznich-mori-l4O-136525.jpg 5 2 2

Lékař, antropolog, etnograf a i pokrokový politik (1880-1951), po otci Ir a po matce Maor, snesl bohaté doklady, že polynéští plavci přibyli do Tichomoří z Asie přes Mikronésii. Studuje minulost, vypráví o mýtech, bozích, obřadech, primitivním umění, všímá si i přírody. Jeho výklady vyvrátily Heyerdahlovu teorií o americkém původu Polynésanů... celý text

Literatura faktu Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Vikings of the Sunrise , 1938


více info...

Přidat komentář

gwineth
18.03.2016

Peter H. Buck / Te Rangi Hīroa byl skutečně renesanční člověk - lékař, etnograf, antropolog, historik, politik... Díky svému dvojímu původu a vzdělání - irskému a maorskému - dokázal jedinečným způsobem představit euroamerickému čtenáři kulturu svých předků. Není nijak překvapivé, že některé údaje v knize, která vznikla na začátku minulého století, již zastaraly. Přesto má dnešnímu čtenáři stále hodně co nabídnout. Musím souhlasit, že je velmi poetická a člověk v ní může zahlédnout duši staré Polynésie.

Raksa.A
28.05.2013 5 z 5

Kniha mě potěšila. Je důkladná, poctivá a také poetická, napsaná s láskou. Práce, kterou autor vykonal pro záchranu tradic svého lidu, je téměř neuvěřitelná.
Ale přesto - jedna věc mě zaujala víc než ostatní. Na Novém Zélandu existuje mýtus odlišný od všech ostatních, o tvůrci všech věcí jménem Io. Podle jména (podobného Jehovovi) se údajně někteří badatelé domnívali, že tento kult se vyvinul až po styku s křesťanským učením, což autor vyvrací tím, že se o něm vyskytují zprávy již v pramenech vzniklých dříve, než se Starý zákon dostal na Nový Zéland. A následuje vyprávění o tom, kterak se bůh Tane vydal na cestu do dvanáctého nebe, aby dostal od Ia tři košíky vědění. A přemohl různé a mnohé překážky a přinesl na svět znalost rituálu a vědomí, co je dobro a zlo a odevzdal je lidstvu (str165-6).
Jenže - tohle všechno já odněkud znám! No samozřejmě - přece - Opičí král, můj oblíbený Sun Wu-kchung! Je mi moc líto, že nejsem odborník ani na čínské pohádky a mytologii (ve které se vyskytuje Velký Jü), ani na čínský buddhismus a Süan Canga, zvaného Tripitaka.
A Te Rangi Hirou zřejmě spojení s buddhismem ani nenapadlo, pravděpodobně se v jeho okolí v té době o buddhismu téměř nic nevědělo.
A tak po dočtení téhle knihy ve mně zůstává pocit lítosti. Škoda, že už jsem stará, už mám málo času. Jak ráda bych se na tohle všechno podívala, zkusila zjistit, jestli tenhle můj postřeh má něco do sebe, jestli se třeba Maorové nesetkali s nějakou lodí z flotily pokladů...
Kdyby náhodou četl tenhle komentář nějaký student sinologie...


Štítky knihy

kulturní antropologie Polynésie

Autorovy knížky

Peter Henry Buck
novozélandská, 1880 - 1951
1963  100%Vikingové jižních moří

Kniha Vikingové jižních moří je v

Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x