Viditelný svět

Viditelný svět https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60933/bmid_viditelny-svet-Yp4-60933.jpg 4 23 8

Román o hrdinství, zradě a osudové lásce. Jeho vypravěč, syn českých emigrantů v Americe, pátrá po smrti rodičů v Čechách po záhadné milostné epizodě v životě své matky, jež v době protektorátu navždy osudově poznamenala vztah mezi ní a jeho otcem. Jak postupně skládá ze vzpomínek pamětníků, dalších pramenů i vlastní fantazie celou historii, čtenář je stále silněji vtahován do dramatického příběhu, točícího se kolem atentátu na Reinharda Heydricha a jeho skrývajících se pachatelů a vedoucího nakonec ke zcela nečekanému vyústění. Román je brilantní sondou do neklidné duše jeho vypravěče i dalších postav, vystavených mimořádné životní zkoušce a marně se pokoušejících uniknout z dosahu tíživé minulosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Visible World , 2007


více info...

Přidat komentář

Koka
22.12.2022 4 z 5

Zajímavý námět, pozoruhodné zpracování. Skutečnost, že syn českých emigrantů je schopen takového vcítění se do české mentality a reálií, mne zaujala. Obdivuhodné jsou popisy přírody, charakterů, nálad ... vše ve vynikajícím překladu.
Doporučuji, ale pouze trpělivým čtenářům, pro které "akce", rychlý a dramatický děj či dialogové přestřelky nejsou všechno.

Marcela52
07.10.2019 5 z 5

Kniha mě překvapila velmi dobře promyšleným příběhem, který má logické vyústění. Vychutnala jsem si kultivovaný jazyk knihy i sílu milostného příběhu...


lencin
19.05.2019 3 z 5

Román o osudovosti některých vztahů a o neschopnosti některé vztahy opustit i po jejich ukončení. Zajímavé, ale něčím mně nesedělo a trochu i dráždilo. Ovšem věta "A začala dožívat svůj život." se mi do paměti vepsala velmi výrazně.

Vidrholec
14.03.2019 4 z 5

Poctivý, propracovaný román a pěkný překlad. Atentátníka autor přidal citlivě, dává pozor, aby drobným pozměněním historie žádné ze "skutečných" postav neublížil.

Fifer
14.06.2018 4 z 5

Kniha je to moc dobrá, plná zajímavých úvah a myšlenek. O odvaze, české historii i exilu. Slouka perfektně míchá realitu atentátu na Hyedricha a historii své rodiny s fikcí. Časové přeskakování z války do 50. let, do exilu v USA, a pak do 70. let je osvěžující - bavilo mě to. Spojujícím prvkem je ale atentát. Není popsán špatně, ovšem ti z nás, kteří podrobnosti atentátu znají, se v těchto pasážích mohou občas nudit. To vidím jako jedinou vadu jinak dobré knihy.

Zkusblues
22.11.2017 5 z 5

Po dočtení téhle knihy jsem měla delší čtenářskou pauzu, vůbec se mi nechtělo ten příběh něčím překrýt. Termín" a začala dožívat svůj život" mi lítá hlavou ještě teď. Skvělé čtení. Fikce tak akorát, neubírá na čtivosti.

Merlinit
29.04.2014 3 z 5

Velmi dobrá knížka, zvláštně nenápadným způsobem těžká. Mne osobně se četla dost pomalu (ač jsem jinak rychločtenář) - co chvíli mne něco zastavilo a donutilo k zamyšlení.

verbula
09.08.2011 4 z 5

Tato kniha je mým favoritem mezi knihami o atentátu na Heydricha. Nedrží se sice přesně historie a autor dokonce přidal jednoho atentátníka navíc, ale popisem událostí a různých souvislostí mi tuto dobu a tento hrdinský čin přiblížil nejvíc.