Vida: Neobyčejné příběhy obyčejných Angolanů

Vida: Neobyčejné příběhy obyčejných Angolanů https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508548/bmid_vida-neobycejne-pribehy-obycejnych--vpG-508548.jpeg 4 2 2

Jaký je život albína v Africe, jak se dostal černošský mladík z Angoly k nabídkám světových filmařů a jak vzpomíná na začátky své kariéry v českých divadlech? Jak se vyrovnával vysokoškolský studentský pár s rasistickými postoji tehdejší československé komunistické společnosti, jak vnímá rozdíly mezi evropským a africkým stylem života krásná mladá Angolanka, která má celý život teprve před sebou? Jak rozdílný životní styl ve městě a v chudých provinciích Angoly zvládá místní zasloužilá farmářka? Osm osudů, osm lidských příběhů přináší již druhá kniha Vladany Gomes Adolfo, rodačky z Ostravy, která se ve čtyřiceti letech rozhodla radikálně změnit svůj život a se svým druhým manželem se rozhodla odstěhoval do Afriky. Kniha popisuje život v turisty dosud nezahlcené Angole a v jejím hlavním městě Luandě nejen očima autorky, ale i prostřednictvím poutavého vyprávění zdejších rodáků.... celý text

Přidat komentář

bagel
18.10.2023 3 z 5

Až během čtení jsem zjistila, že se jedná už o druhou autorčinu knihu. To byla trochu chyba a mělo to i vliv na mé hodnocení. Příjemně mě překvapila část Angolské tradice a zvyky - očekávala jsem popis tradičních zvyků, ale místo toho jsem se dověděla více o místním školství, maminkách s malý i dětmi nebo postojích k módě a oblékání. Naproti tomu rozhovory s místními mě zase tak moc nenadchly. A fotky jsou moc pěkné. Celkem hodnotím tak 3,5 a určitě si půjčím i první knihu.

Jane2016
01.02.2023 5 z 5

Já cestopisy a obecně cestování miluju, jakmile jsem se párkrát vydala za hranice naší Země, věděla jsem, že tohle je pro mě tak nové a zajímavé, že budu cestovat v budoucnu hodně. Proto když držím v ruce nějakou knihu, která se odehrává na pozadí úplně jiné země, moje vnitřní já skáče nadšením a dobrodružstvím.

A přesně takto jsem se cítila u této knihy. Autorka nám ukazuje krásy Angoly, zvyklosti, recepty, tance a zajímavá místa. Prostě všechno, co si může člověk přát. Z receptů mě nejvíc zaujala Mouse de Maracuja (ovocná pěna z mučenky) či například Funje (Africké národní jídlo)!

Dále nás autorka seznamuje s příběhy 8 neobyčejně obyčejných Angolanů. U jednoho příběhu jsem byla plná optimismu a dobré nálady a u druhého na mě padla atmosféra války a bezmoci. Každý příběh je něčím jedinečný a každý si zaslouží přečtení.

Knížku můžu vřele doporučit, protože já si příběh užila skutečně maximálně. Téměř každá strana byla nabitá fotkami a já mohla o téhle nádheře nejen číst, ale i ji vidět (alespoň částečně) na vlastní oči. Pokud milujete cestopisy, tohle pro Vás musí být musthave.


Autorovy další knížky

2021  70%Na Afriku zapomeň
2022  80%Vida: Neobyčejné příběhy obyčejných Angolanů

Kniha Vida: Neobyčejné příběhy obyčejných Angolanů je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x