Vhodný nápadník 2

Vhodný nápadník 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119921/vhodny-napadnik-2-119921.png 4 16 4

Je to vyprávění o vytrvalých pokusech matky najít vhodného ženicha pro svou dceru a o neúnavných protestech dcery provdat se bez lásky jenom proto, aby se podrobila tradici a přemrštěným požadavkům své matky. Román líčí soukromý i veřejný život čtyř široce rozvětvených rodin, ale přináší také panoramatický obraz Indie krátce po získání nezávislosti, obraz plný nadějí a zklamání, naivity a intrik, politiky a poezie, okořeněný i přítomností českého živlu v tropickém prostředí vzdáleného světa. V duchu tradice G. Eliotové a L. Tolstého napsal Vikram Séth román, který lze bez nadsázky nazvat úplným obrazem lidského života. Velkolepý, vážný i veselý je tento jedinečný příběh, jenž pojednává o odvěkém zázraku - spojení dvou úplně cizích lidí na celý život.... a zcela čtenáře pohltí.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Suitable Boy , 1993


více info...

Přidat komentář

Marcela52
06.01.2024 5 z 5

Není pravidlem, že druhý díl bývá stejně dobrý jako první, takže jsem byla mile překvapena, že v případě tohoto obsáhlého románu o Indii 50. let dvacátého století, autor udržel stejnou kvalitu.
V této druhé části bylo více politických pasáží, ale podaných tak zajímavě, že to rozhodně nebylo na škodu. Rodinná linie příběhu byla vyloženě dramatická, ale nakonec se vše podařilo urovnat a hlavně vhodný nápadník byla vybrán. Kupodivu si ho vybrala dívka sama, i když rodinný vliv byl samozřejmě velmi silný. Moc jsem si početla a hodně se dověděla o zemi, která stále řeší velké rozdíly ve společnosti, kde kastovní systém i dnes určuje životy lidí, kteří zde žijí.

Marcela0703
18.11.2016 5 z 5

Spokojenost stejně jako u prvního dílu jen zde bych řekla, že byla větší část věnována politické situaci. Ani přesto to románu neubralo na jeho poutavosti.


dasi
21.02.2015 5 z 5

Druhý díl hodnotím stejně jako první - vyborné čtení.

Rup
13.08.2014 3 z 5

Jako kalné vody Gangy plyne děj, se všemi zákruty a přítoky - tu klidně a unyle, tu v dramatických peřejích, zde v krásné zátočině, tam s nudnou písčinou... Autor si mněl především ujasnit o čem chce vlastně psát. Zda o historii jedné lásky, historii jedné země, historii jedné "strany", či o historii jednoho rodu,... Má to být pravděpodobně vše, a jako vždy - méně by bylo více. Není to pro romantiky ani historiky.

Štítky knihy

Indie

Autorovy další knížky

Vikram Séth
indická, 1952
1997  84%Vhodný nápadník 1
1997  84%Vhodný nápadník 2

Kniha Vhodný nápadník 2 je v

Přečtených19x
Doporučených2x
Knihotéce14x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x