Vhodný nápadník 1

Vhodný nápadník 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119918/vhodny-napadnik-1-119918.jpg 4 20 7

Jádrem románu Vikrama Sétha je příběh lásky - nebo výstižněji - vyprávění o vytrvalých pokusech matky najít vhodného ženicha pro svou dceru a o neúnavných protestech dcery provdat se bez lásky jenom proto, aby se podrobila tradici a přemrštěným požadavkům své matky. Román líčí soukromý i veřejný život členů čtyř široce rozvětvených rodin, ale přináší také panoramatický obraz Indie krátce po získání nezávislosti, obraz plný nadějí a zklamání, naivity a intrik, politiky a poezie, okořeněný i přítomností českého živlu v tropickém prostředí vzdáleného světa. V duchu tradice George Eliotové a Lva Tolstého napsal Vikram Séth román, který lze bez nadsázky nazvat úplným obrazem lidského života. Velkolepý, vážný i veselý je tento jedinečný příběh, jenž pojednává o odvěkém zázraku - spojení dvou úplně cizích lidí na celý život… a zcela čtenáře pohltí. (Vydavatel)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Suitable Boy , 1988


více info...

Přidat komentář

Marcela52
26.11.2023 5 z 5

Úžasný román, který zaujme nejen líčením soukromého i veřejného života členů čtyř široce rozvětvených rodin, ale přináší také obraz Indie krátce po získání nezávislosti v 50. letech dvacátého století. Moc jsem si početla a těch 850 stránek mě zaujalo natolik, že si přečtu i druhý díl, stejné obsáhlý. Pokud se tedy chcete něco dovědět o Indii, určitě si tuto fascinující knihu nenechte ujít.
Problémy, která tato země stále musí řešit, se s těmi našimi nedají srovnat. Věřím že ti, kteří si cestu k této knize najdou, to budou brát jako impuls k zamyšlení nad naším životem.

BlaV.
28.05.2023 5 z 5

Před delší dobou jsem se od knihy (knih - oba díly) nemohla odtrhnout, četla jsem na dovolené, manžel a synové chodili na ryby a seděla u knihy, bylo mi líto, že není další díl.


Padfoot
17.09.2018 4 z 5

Skvělý vhled zase do jiné země, jiné kultury, jiného politického prostředí. Jsem nadšená jako u každé rodinné ságy. Tady je navíc těch rodin několik, z různých společenských vrstev, různého náboženského pozadí. Žádná postava nezůstává bez povšimnutí, o všech se čtenář dozví vše, co potřebuje, aby si mohl vytvořit vztah. Díky tomu je celkový obraz neskutečně komplexní, ale zároveň těžko uchopitelný. Láska a vztahy tu sice roli hrají, ale jen v takové míře, v jaké se s nimi v běžném životě setkáváme. O romanci se tu určitě nejedná. Mnohem větší prostor tu má historie Indie, hospodářství, náboženství a společenské normy.
S druhým dílem určitě nebudu dlouho otálet.

Marcela0703
01.11.2016 5 z 5

Román i přesto, že má skoro 900 stran je poutavý a zcela souhlasím se Sadako, že se nejedná o milostné téma. Je zde popsána skutečně sociální a politická situace v Indii, kdy čtenář může sledovat několik rodin najednou v jejich soukromém životě, ale i mimo něj a ještě se tak dozví i něco málo z historie Indie, kde se jedná o zrušení zákona o zamíndárství - pozemkové vlastnictví, které se dotkne nejedné rodiny. Ve stejném duchu pak probíhá i díl druhý, který má opět skoro 900 stran, ale i tak stojí za to, se do něj pustit.

Sadako
19.08.2015 4 z 5

(platí pro oba díly) Nejedná se ani tak o román milostný jako spíše román společenský, odehrávající se v nadmíru zajímavém období počátku 50. let, krátce po indickém získání nezávislosti. Velká část děje je věnována právě stávající politicko-sociální situaci, ať už popisem autorovým nebo komentáři jednotlivých postav, ale nezůstane ošizena ani část soukromá - zkrátka všestranný pohled na údobí bouřlivých změn v jedné epoše indické historie.

saez
15.05.2015 4 z 5

Hodně zajímavá kniha, zejména pro neznalce indické kultury. I když v náboženství jsem se chvilkami ztrácela.

dasi
21.02.2015 5 z 5

Román se mi moc líbil. Poutavé líčení dějů a událostí rodinného rázu vedle zasvědceného rozboru politické scény, mnoho zajímavého o náboženství, hospodářství a tradicích v Indii. Autor se opírá o skutečné události po rozdělení převážně hinduistické Indie a muslimského Pákistánu. Náboženská nesnášenlivost je velmi aktuální téma. Moc dobré čtení i když téměř 2000 stran je tedy dost.

Štítky knihy

Indie rodinné vztahy indická literatura ságy domluvené manželství

Autorovy další knížky

Vikram Séth
indická, 1952
1997  84%Vhodný nápadník 1
1997  84%Vhodný nápadník 2

Kniha Vhodný nápadník 1 je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce16x
Chystám se číst55x
Chci si koupit5x
dalších seznamech4x