Vězni hor

Vězni hor https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99568/vezni-hor-99568.jpg 4 29 12

Zima 1943. Děti! Kde jsou děti? Otázka proráží ticho Pyrenejí. Převaděče, jejichž úkolem bylo odvést děti francouzských partyzánů do španělského bezpečí, přepadne jednotka SS. Francouzi mají sotva čas na to, schovat své chráněnce. Odmítnou je vydat Němcům. Rozzuření esesáci dospělé popraví, děti však nenajdou. Prokřehlí chladem se rozhodnou ponechat je napospas zimě. Lávku překonávající hluboký kaňon, jediné spojení s civilizací, za sebou vyhodí do povětří Děti všechno viděly ze svého jeskynního úkrytu. Ode dneška jsou vězni hor. Padá první sníh, zima teprve začíná. Budou si muset poradit samy, nalézt něco k snědku a rozdělat oheň, zkrátka chovat se jako dospělí. Jenže jsou to děti a dětská těla i duše jsou zranitelnější. Dokáží společně odolat zimě, hladu a beznaději?... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Les enfants de I´hiver , 2009


více info...

Přidat komentář

Arev122
31.05.2023 4 z 5

Napínavé čtení o ďětech uvězněných v mrazivých horách utíkajících před jednotkami SS. Příběh mě vtáhl do děje, román se mi líbil.

Sabina335
06.04.2020 4 z 5

Velmi krásný a dojemný příběh. Litovala jsem ty děti od začátku až do konce.


PhoebePollard
18.05.2019 4 z 5

Knihu jsem četla před docela dlouhou dobou, ale vzpomínám si, že na mě mocně zapůsobila. Děj se však místy až moc vleče a já se musela přemáhat, abych si nešla přečíst něco jiného. A jindy jsem zase nemohla spát, jak oc jsem si chtěla číst. Přesto je kniha rozhodně spíš lepší, než horší.

medlovice
28.03.2019 4 z 5

Velmi silná vůle přežít , to spojuje děti, které měl Marcello převést přes Pyreneje, ale Němci ho zastřelili a skupinka dětí, takových mládátek v rozpuku života , zůstala sama. Zima, sníh, mráz , hlad , strach, všechnu krutost hor překonají i nemoci a občasnou ponorkovou nemoc. Moc jsem jim fandila. Děti mají počeštěné jména. V dovětku se píše o těch, kteří přežili, s pomocí partyzánů a dál o jejich životě, to se mi moc líbilo, že kniha neskončila ve chvíli, kdy se děti dostanou do bezpečí, ale život jde dál a oni taky žili dál.
Protože důležité je nezapomínat, jak zdůraznuje Jáchym.

Calinda
25.10.2017 5 z 5

Knížka se mi moc líbila, dobře se četla, napínavá.

Badger
27.09.2017 4 z 5

Moc hezká kniha, zajímalo mě jak se děj dál bude vyvíjet a to je u knihy jedno z hlavních pozitiv.
Děti které musí řešit situaci se kterou by si leckteří starší dnes neporadili se s osudem rvali a nedali svojí kůži nepříteli (v podobě mrazu a hladu) zadarmo.
Citát z knihy:"Být mužem znamená bojovat až k nejzazším mezím,vydržet bolest a nikdy to nevzdát."by si možná mnoho dnešních rádoby hrdinů dalo na svůj modrej fb,ale jen zlomek by si jen na chvíli dokázal vyzkoušet podle něj žít.

Ranuncul
03.04.2016 2 z 5

Mě se knížka až tak moc nelíbila.Ani jedna sympatická postava.

j287
09.08.2015 5 z 5

Knihu můžu jen doporučit. Přečetla jsem ji za dva dny, protože jsem se nemohla odpoutat od děje. Při čtení takových příběhů si člověk uvědomí, jaké řeší malichernosti a jak se má vlastně královsky.

lynx
24.04.2015 4 z 5

Velmi mně zaujalo téma knihy, je velmi dobře a čtivě napsána. Autor od první do poslední stránky vypráví životní příběh dětí z různých poměrů, které se musí stmelit, aby přežili v drsných podmínkách zimy v Pyrenejích. Jedná se o fikci nebo skutečný příběh? Na to odpoví až poslední kapitola.

vikaa
14.04.2015 4 z 5

Tato kniha mě po pár stránkách chytla a nepustila až do konce. Příběh dětí, které zůstanou samy uprostřed neznámých a nelítostných hor je působivý sám o sobě. Snaha dětí bojovat o holý život, všudypřítomný hlad, zima a "ponorka" tříbí charaktery dětí, které aby se zachránily, musí rychle dospět. Zasazení děje do období II. světové války a skutečnost, že děti prchají před německou armádou je už pouze takovou třešničkou na dortu. Román nepůsobí sentimentálně, situace se zdají být uvěřitelné a reálné. Dávám čtyři a půl z pěti a to určitě nejen proto, že miluji dobré romány o přežití:-)

zulanek
19.01.2015 4 z 5

Pěkné čtení,dramatické líčení boje o holý život v krutých podmínkách Pyrenejí.

valentýna
03.02.2014

Výborně napsaný román, z období druhé světové války, tentokrát o dětech, které ztratili své rodiče a odříznuti v horách usilovali o holé životy a přežití.

Štítky knihy

boj o přežití rok 1943 podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Gilbert Bordes
francouzská, 1948
2011  74%Vězni hor