Veterinářka v džungli

Veterinářka v džungli https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510792/bmid_veterinarka-v-dzungli-63e4d130b1e7b.jpg 4 26 8

Víte, co dělat, když se na vás řítí rozzuřená samice nosorožce? A víte, jak moc si je na rentgenu podobná lidská ruka s orangutaní? A jak se léčí zuby tygrům? Chloe Buitingová o tom může vyprávět, protože to všechno zažila na vlastní kůži. Péče a starost o volně žijící zvířata se jí stala osudem. Zachraňovala nosorožce, jejichž populaci na jihu Afriky nemilosrdně decimovali pytláci. V Zimbabwe chytala z helikoptéry žirafy, jež bylo nutné přesunout na bezpečnější místo, v Asii vyráběla protézy pro slony, ve Střední Americe na 3D tiskárně zobáky pro tukany a na Borneu se starala o ohrožené orangutany. Léčení zvířat přímo v divočině si mnohdy žádá kreativní řešení, protože nikdy nevíte, jaké výzvy přinese další den. Vydejte se spolu s Chloe na fascinující cestu záchrany divokých zvířat, kterých po celé planetě stále drasticky ubývá a s nimiž nás toho pojí víc, než si myslíme. Dobrodružství mladé ženy, jež léčí divoká zvířata ve všech koutech světa... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Jungle Doctor , 2021


více info...

Přidat komentář

soukroma
10.04.2024 5 z 5

Výtečné: burcující, obohacující, lákavé i zavazující. Lehkým perem napsaná - spíše než biografie - učebnice potřeb a prostředků ochrany divoké zvěře v současnosti.
Autorka je mladá australská veterinářka, která s divokou přírodou doslova srostla ve svých 11-12 letech, kdy s rodinou žila na Ostrově lorda Howa. A od té doby si nepřála nic jiného, než se do divočiny vrátit, zkoumat ji a pomáhat jí ... přežít. Nakonec se po vzoru širší rodiny dala na náročná veterinární studia a hned po nich si naplánovala řadu náročných stáží v Africe a Americe, v rezervacích i v ZOO. Její příhody jsou unikátní, líčí stav věcí, jak to opravdu vypadá tam, kde dřív divoká zvířata měla domovinu a dnes je jich jen zlomek i za rostoucí ochrany a obrany ze strany dobrovolníků, profesionálů i poučených místních.
Tristní jsou výpočty radikálně snižovaných počtů dříve běžně se vyskytujících šelem, lidoopů i dalších zvířat, především savců. Šesté vymírání na zeměkouli bych já označila rovnou jako vybíjení, do značné míry přímo (pytláci, zbohatlíci-lovci, žádostivci "přírodní medicíny", "labužníci", průmyslové a zemědělské velkopodniky) a samozřejmě ve velkém nepřímo všemi odpady, likvidací přírody v souvislosti s devastací životního prostředí, klimatu, přírodní rovnováhy...
Kniha je a má být optimistická, přesto se neobejde bez slz a skřípění zubů na straně vnímavého čtenáře. Ano, dělá se dnes na mnoha místech vše, co jde na zlepšení nebo alespoň bránění zhoršování podmínek, ale to nestačí. Přesto, pokud tato kniha přispěje alespoň zlomkem (výnosy z prodeje knihy jdou na záchranářské organizace), třeba podchycením dalších zájemců, kteří jsou ochotni vyměnit svůj komfort za přímou osobní pomoc, nebo alespoň snížit svůj komfort a podpořit finančně nadace a organizace věnující se podpoře a řešení problémů ve světě a zachránit třeba alespoň jeden druh před nevyhnutelným vybitím, pak splnila svůj účel vrchovatě. Nadšení autorky a její trvalé snažení o totéž, byť již především ze své veterinární ordinace v Austrálii, je víc než příjemným bonusem.

Butterfly340
01.01.2024 5 z 5

Velmi inspirativní kniha, která by si rozhodně zasloužila větší pozornost!

Mladá veterinářka popisuje cestu za splněním svého snu. Cestu, která je místy dost trnitá, ale ona se nevzdává a stále kráčí vpřed. Plná optimismu a naděje.
Tohohle jsem si cenila. Že i když to měla místy těžké a většina lidí už by se z toho zhroutila, autorka se vůbec nelitovala. Ne, ani jednou. Díky tomuhle byla kniha nabita pozitivní energií, která se přenášela i na mě jako čtenáře.

Přesto jsem se místy neubránila slzám. To když autorka popisovala zraněná zvířata a bezohledné pytláky.

Co velmi oceňuji jsou různé zajímavosti o zvířecí říši. Jde vidět, že autorka tématu rozumí a dokáže své znalosti i předat. Ostatně jak se dozvíme na konci, Chloe Buitingová v současnosti mimo jiné pracuje na vzdělávacích programech.

Za mě je Veterinářka v džungli skvělá kniha pro všechny, které aspoň trochu zajímá příroda.


Jane2016
29.12.2023 4 z 5

Veterinářka v džungli, kniha, která má tak krásnou obálku, že jsem si ji musela přečíst! Miluju dozvídat se nové věci o zajímavých povoláních a veterinářství je určitě jedno z těch pozoruhodných!

Autorka popisuje nespočet zážitků, které zažila, spousta jich byla opravdu zábavných a musela jsem se smát. Některé části nejsou tak veselé, ale to samozřejmě k tomuto povolání patří. Knihu jako celek hodnotím velmi kladně, moc dobře se mi četla a celkově jsem si čtení užívala. Pokud se stejně jako já vyžíváte v zajímavých profesích, tuto knihu Vám rozhodně doporučuji.

lucka1998
10.11.2023 5 z 5

Vždy je možnost jak něco změnit a někomu pomoci, této věty se autorka drží. Moc pěkná kniha co nás nutí k zamyšlení, co vše se ve světě děje a my o tom nic nevíme, nebo nám to je jedno. Je úžasné, že když se mimořádní lidé spojí, tak mohou pomoci i tam, kde to už vypadá ztraceně...

Betti
05.11.2023 5 z 5

Velmi obdivuji autorku Chloe Buiting za to, co v životě už v takhle mladém věku dokázala. Je pro mě velkou inspirací v profesním životě. Kniha je plná skvělých příběhů z veterinární praxe divokých zvířat v Africe, Americe i Austrálii. Zaměřuje se hlavně na témata odchytu a anesteziologie, které nepochybně patří mezi hlavní části při záchraně divokých zvířat. Je úžasné, že do knihy zapojila myšlenky ohledně ochrany přírody a zvířat, s kterými stoprocentně souhlasím. Doufám, že se kniha dostane k co nejvíce lidem, kteří se budou angažovat v ochraně zvířat a planety stejně jako ona.

Renike
16.10.2023 5 z 5

Tak tahle kniha mě hodně překvapila, naštěstí příjemně. Nečekejte podobné veterinární příběhy jako od Herriota nebo podobné knihy plné vtipných příběhů z kliniky. Tady jde o welfare a ochranu zvířat včetně celé planety. Autorka si nevybrala cestu být veterinářkou psů, koček nebo hospodářských zvířat, ale specializovala se na léčbu a ochranu divokých zvířat ve všech koutech světa. Za tu publikaci bych dala i 10*. Kdo opravdu zajímá o náš svět globálně, o životní prostředí, doporučuji přečíst.
Děkuji za překlad.

Ronnie68
06.08.2023 4 z 5

Tuhle knihu jsem vyhrála... a docela jsem se i těšila, až si ji přečtu... a musím uznat, že tahle kniha se mi fakt líbila, četla se skvěle... některé historky autorky buď že studia nebo pak se zvířaty ve volné přírodě byly fakt vtipné...

pajaroh
28.07.2023 5 z 5

K této knize se hodí rčení: "nesuď knihu podle obalu", protože obsah je oproti barevnému přebalu připomínající starší dívčí románky velmi pěkný, plný lásky k přírodě, zvířatům a apelů na potřebu jejich ochrany. Klidně bych uvítala více detailů téměr z každé zmíněné cesty, události, místa, pohledu (především začátek byl hodně uspěchaný). Autorka je velmi sympatická, její odvaha a to, co pro přírodu dělá, je obdivuhodná (doporučuji sledovat její životní cestu). A trochu nepochopitelná je její tendence se sebepodceňovat.
Dobrá kniha, která si v dnešní době zaslouží pozornost.

Štítky knihy

zvěrolékaři veterinární lékařství

Autorovy knížky

Chloe Buiting
australská
2023  89%Veterinářka v džungli

Kniha Veterinářka v džungli je v

Právě čtených1x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce34x
Chystám se číst52x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x