Veterán

Veterán https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218645/veteran-kzH-218645.jpg 4 261 46

Päť dramatických príbehov, voľne pospájaných motívom vojnového veterána. Renomovaný právnik sa prekvapujúco ujme obhajoby dvoch mladých recidivistov, ktorí spôsobili brutálnu smrť starého pána. jeho protivníčkou je neskúsená sudkyňa, ktorá sa bezmocne prizerá, ako obhajca svojimi rafinovanými otázkami rozmetá nepriestrelnú obžalobu. Na prvý pohľad sa zdá, že spravodlivosť utrpela porážku. Ďalší prípad krutej nespravodlivosti sa odohráva v elegantnej atmosfére slávnej londýnskej aukčnej siene, kde ktosi vymyslí sladkú, dômyselne prešpekulovanú pomstu. Cestou na tradičné konské dostihy o palio v Talianskej Siene je americký turista uchvátený rozprávaním neznámeho človeka o záhadnej mníške a neuveriteľnom zázraku, ktorý sa stal uprostred hrôz 2. svetovej vojny... F. Forsyth je viac ako len rozprávač. V každej z týchto poviedok sa stretávame s neopakovateľnou atmosférou, nabitým dejom a zvratmi, ktoré vyrážajú dych. Vieme, že nás vedú ruky skúseného veterána napínavých príbehov- Fredericka Forsytha.... celý text

Literatura světová Povídky Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Veteran , 2001


více info...

Přidat komentář

borsalino_csfd
28.04.2024 4 z 5

Další porce povídek z pera FF. Asi nejvíce mě oslovila Veterán, kdy jsem prominentního advokáta nemohl ani "cítit" a říkal jsem si, proboha proč a co má FF za lubem. Vysloveně mě pobavila povídka Zázrak, kdy mě FF donutil ztratit ostražitost, takže jsem sedl na lep :D Jak na věc mě hodně pobavila, hlavně obsah obrazu, to jsem se od srdce zasmál :D Poslední povídka Šumící vánek byla podivná hříčka, která mě zprvu bavila, ale v závěru jsem se drobet ztratil. Každopádně nápadité povídky s pěknými pointami.

janina66
10.03.2024 4 z 5

Nejvíce mě bavila povídka "Veterán".
Super konec.
Povídka "Jak na věc". Pestré a zábavné.
U povídky Šumící vánek nevím co si o ní myslet. Ten závěr?
Zbylé dvě povídky mě moc nenadchly.


gabriela8049
02.11.2023 3 z 5

Posledna poviedka ma nudila, inak ostatne boli dobre. Mne sa na rozdiel od ostatnych najviac pacila Obcan, asi pretoze som robila v aerolinkach tak mi ten opis pripadal znamy.

stanislava9718
06.06.2023

Pět dobře napsaných povídek opět z pera mistra vypravěče Forsytha - o pomstě, o pašerákovi, o lásce, o veteránech SAS a o zázračné světici.

Kanylka
22.03.2023 4 z 5

Naprostá parádička. Děkuji

faba
19.10.2022 4 z 5

Audiokniha. Čte Jan Hyhlík.
Skvělé povídky od spy autora. Kdybych povídky seřadil, jak se mi která líbila, bylo by to asi tak, jak napsal heavy66. Předběhl mě s nápadem, takový byl můj úmysl to napsat. Ale vypadalo by to, že se opičím :-)
Můj top 5 je: Veterán, Jak na věc, Šumící vánek, Zázrak a Občan.
Skvěle načteno, pěkně se to poslouchalo a těšil jsem se vždy, když jsem vycházel z domu, na poslech. Co víc si přát.

elxel
14.09.2022 3 z 5

Pět příjemných povídek s více či méně předvídatelnými pointami. Poslední mi z nějakého důvodu připomínala něco od Stephena Kinga, možná díky fantastickému prvku. Dobře se to čte/poslouchá (měl jsem to jako audioknihu), podruhé se k tomu už ale vracet nebudu.

heavy66
26.07.2022 5 z 5

Nejlepší kvintet povídek, svázaných do jedné knihy, co jsem kdy četl!
*****Jak na věc - o pomstě, která nejlépe chutná za studena. Kdybych měl vybrat svoji oblíbenou, vyberu tuhle!
****Občan - o těžkém životě pašeráků drog, i když lépe být zatčen v Anglii než v Bangkoku!
*****Šumící vánek - o lásce, která dokáže porazit i neúprosný čas!
*****Veterán - pocta veteránům SAS z bitvy o Mirbat v jižním Ománu!
*****Zázrak - dojemný a mysteriózní příběh zázračné světice, s pointou tak výraznou, až jsem ji autorovi trochu zazlíval!

ujira
19.05.2022 5 z 5

Velmi dobře napsané povídky, některé náměty lepší, jiné obyčejnější, ale celkově to dokládá autorovo velké umění vypravěčské.

Marek82
15.04.2022 5 z 5

Je pravda, že poviedky nemali úplne vyrovnanú kvalitu, ale Jak na věc a Šumící vánek boli naozaj podarené. Aj rozsahom tvoria viac ako polovicu knihy. Zaujímavé sú tiež všetky konce, ktoré prekvapia a zaujmú. Vek knihy a pravdepodobnosť, že by v 4. poviedke vyšiel plán s aukciou, neriešim. Kráľovsky som sa bavil

animovanej medv
27.01.2022 4 z 5

Poslední povídka mi nějak nesedla, jinak to bylo super :)

Jack Bauer
13.10.2021 4 z 5

Krásně napsané povídky, ale knihu jsem už kdysi četl. Vlastně od Forsytha jsem četl vše, nic si od něho nenechám ujít.

radimch
16.09.2021 5 z 5

Podle povídky se pozná mistr. Každá z pěti je originál, který stojí sám o sobě za pozornost.

Česneksmedem
20.06.2021 5 z 5

Paráda, paráda a ještě jednou paráda! Někteří mají s povídkami problém, ale tady by udělali velikou chybu, pokud by si knihu nepřečetli. Moc se mi líbil hlavně Zázrak, Jak na věc a naprostou bombou je závěrečná westernově romantická pohádka Šumící vánek.
Doporučuji!!!!!

mi-380
19.04.2021 5 z 5

Tak tohle byl zážitek! Povídka Veterán je to nejlepší, co jsem zatím letos četl. Skvělý rozjezd, v němž autor přesně popíše nezvratný osud jedné londýnské vyloučené lokality, pokračuje realistickým popisem zločinu, průběhu vyšetřování a soudu se všemi právnickými podrazy, a případ zakončí razantní tečkou.
I v dalších povídkách Forsyth dokazuje, že je mistrem nejen dokonalých zápletek a point, ale že s přehledem zvládne romantiku, humor a dokonce i hrátky s časem.
100 % (199 hodnotících s průměrem 89 %).

„To je úplně šílený. Já teda sakra nevim, kam se tadle země řítí."
„To nejste sám.“

Povídkový kvintet ve zkratce:
* Veterán (loupež, Londýn)
* Zázrak (vzpomínky na válku, Siena)
* Občan (problémy v letadle do Londýna)
* Jak na věc (odhady obrazů, Londýn)
* Šumící vánek (stopař od Little Big Hornu)

Leona333
03.04.2021 5 z 5

Tak pět povídek v této knize od Fredericka Forsytha a každá jiná, vlastně v samém závěru všechny úplně stejné - perfektní. Nápadité, fantaskní, vtipné i lehce trudomyslné. Vše ve výsledku sečteno, podtrženo s velikou jedničkou na konci.

Forest66
30.03.2021 3 z 5

Docela dobře napsaná kniha. Autor se tu oprostil od rozsáhlých popisů osob a událostí, které s dějem knížky dál už nijak nesouvisí, které jsou typické pro jeho romány. Povídky jsou celkem zajímavé a dobře napsané, i když nijak originální nebo překvapivé

Ptaca
14.12.2020 5 z 5

pro mne velmi příjemná knížka. Autor nezklamal obraty na konci příběhů. Je to fajn čtení

čef
08.12.2020 5 z 5

Čtyři krásné povídky a jedna mysteriózní pohádka, tak to hodnotím já. Všechno povedeně přímočaré bez zbytečného balastu slov. Autor jako vždy dokázal široké znalosti různých dob, událostí a míst. Velmi dobrá medicína po přečtení většiny současných románů o ničem.

Jack93
05.05.2020 5 z 5

Všechny Forsythovy politické thrillery mám za sebou a po delší době nastal čas vrhnout se na jeho méně známá a (pro mě) ne tak významná díla. Kvintetem Forsyth dokázal, že je spisovatelem s velkým S a že i jeho díla odehrávající se mimo pole politických thrillerů z dob studené války a islámských teroristů stojí za to. Je s podivem, jak různorodé příběhy z odlišných dob dokáže poskládat a přitom ze všech učinit vzrušující čtení.
A která z oněch pěti povídek je nejlepší? Sakra těžká volba.
Veterán - možná trochu pomalejší rozjezd, ale to vyústění? Paráda!
Zázrak - stejně šokující rozuzlení jako u Veterána.
Občan - ani tady není nouze o překvapivý závěr, i když částečně malinko předvídatelný.
Jak na věc - skvělý náhled za oponu aukčního byznysu.
Šumící vánek - příběh o tom, že láska trvá věčně (pokud tomu tedy věříte).
Za nejslabší bych označil Občana, ale pozor! V žádném případě není za ostatními nikterak pozadu. U zbylých čtyř povídek je to plichta. Bohužel nemůžu vybrat tu nejlepší, nejde to. Všechny jsou stejně dobré.

Část díla

Autorovy další knížky

Frederick Forsyth
anglická, 1938
1975  93%Den pro Šakala
2004  90%Boží pěst
2005  86%Ikona
2008  89%Vyjednavač
2014  81%Seznam smrti