Vesmír s čokoládou

Vesmír s čokoládou https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415751/bmid_vesmir-s-cokoladou-Jxv-415751.jpg 4 8 3

Představte si zemi, kde lidé žijí v městských státech jako Irluginne nebo Glegennord v moderní civilizaci ne nepodobné té naší a užívají si jejich výhod. Na své druidské předky už dávno zapomněli. Pak se ale na venkově začnou ztrácet ze spíží potraviny, a následují nevysvětlená zmizení buclatých dětí, obvykle za podivné bouře. Úřady jen mlží a bulvár má konečně o čem psát, ale kromě nových zámků na dveře s tím nikdo nic nedělá. Teprve až záhadní mackové dobydou Glegennord i s jeho Muzeem výživy, hlásajícím zdravý životní styl, lidé si konečně vzpomenou na město Čumaliva a jeho potomky bájných druidů, kteří by možná mohli pomoct proti doslova „macaté“ hrozbě.... celý text

Literatura česká Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Fortna
Originální název:

Vesmír s čokoládou , 2019


více info...

Přidat komentář

Masoo
11.11.2020 4 z 5

Neumím tuhle knížku pořádně hodnotit. Atmosféra a svět mě vtáhly, ale přitom neumím vyzdvihnout nic konkrétního, co by na ní bylo tak dobré. Možná právě proto je dobrá, že mi prostě sedla. Vlastně je na jednu stranu temá, a přitom není temná. Je to drama, a přitom je to i odlehčené. Jsou tam děti, a přitom to nejsou úplně děti. Je to o obezitě, a přitom to neříká, že obezita je fajn, nebo špatná... Je to ucelený příběh, a přitom vlastně není. Jinak je to klasicky o moci a taky trochu o dospívání... Já fakt nevím, co o tom pořádně napsat. Prostě jestli máte rádi světy podobné našemu, ale trochu zvláštní, tak to zkuste a uvidíte.

kolacky
09.03.2020 4 z 5

Zvláštní, jako celá Janina tvorba, teď se synem... tipla bych si, že Janin vklad byl především co se silných, statečných a nadaných žen týče - jako jsou Viriana a Kelli.


Mvek
22.07.2019 4 z 5

Tuhle knížku těžko zařadit. Vzdáleně mi to připomíná Nekonečný příběh - není pro děti, je o dětech, a děti ji asi můžou v pohodě číst (Nekonečný příběh čtou, bývá i pro ně obvykle určený). Je to science fantasy ze světa podobného našemu, až na to, že tu jsou trochu jiné civilizace a dějiště příběhu se odehrává na kontinentu, kde je hlavně několik městských států jako Irluginne a Glegennord či původně druidské město Čumaliva (ano, mimo jiné také proto trochu té fantasy) na konci 90. let, byť dataci nejde úplně provést, na jednu stranu si desetileté děti hrají různé počítačové hry nebo konzole, a někde ve světě existuje i projekce a ovládání ve stylu Minority Report, na druhou stranu internet je v plenkách a mobilní telefony neexistují. Kniha asi byla psaná v 90. letech, takže z ní z větší části dýchají, ačkoliv je to jiný svět.
A o čem, že to je? O baculatých dětech, které chtějí ovládnout svět a využívají k tomu svých neznámo jak získaných schopností ovlivnit fyzikální zákony a asimilovat další baculaté děti mezi sebe... Takový popis zní asi dost hrozně a je fakt, že některé pasáže jsou zvláštní, na druhou stranu svět mě po počátečních rozpacích chytil a nepustil. A rozdělení knihy na tři části, které se odehrávají v odstupu několika desítek let, a pak pár let, brání velké rozvláčnosti. A jakmile se utkají potomci druidů se záhadnými macky, objeví se i dost akce.

Štítky knihy

vesmír čokoláda výživa dětí sci-fi pro děti obezita superschopnosti

Autoři knihy

Jana Rečková
česká, 1956 - 2018
Jiří Dluhoš
česká, 1977

Kniha Vesmír s čokoládou je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x