Velký šéf. Život a sláva Bruce Springsteena

Velký šéf. Život a sláva Bruce Springsteena https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183881/bmid_velky-sef-zivot-a-slava-bruce-sprin-BWT-183881.jpg 5 8 3

Slavný hudební demytizátor Clinton Heylin, renomovaný autor životopisů rockových hvězd, přichází s dosud nejobšírnější publikací o „Šéfovi“ a jeho kapele. Popisuje Springsteenovo nelehké mládí, hudební začátky a období slávy, kdy musel se svým vydavatelstvím i kapelou svádět těžké boje, aby se nezpronevěřil sám sobě a své tvorbě. Kniha je navíc opatřená rozsáhlým popisem všech oficiálně vydaných písní i bootlegů. Pro fanoušky naprostá nutnost.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

E Street Shuffle: The Glory Days of Bruce Springsteen and the E Street Band , 2012


více info...

Přidat komentář

mira.l
05.10.2020 3 z 5

Musím konstatovat, že než jsem se do téhle knihy začet, trvalo to skoro do půlky a ani na konci se žádné "Wau" nekonalo. Rozhodně to není životopis Bruce Springsteena, pokud ho někdo chce, ať si přečte knihu P. A. Carlina nebo přímo "Bossův" vlastní životopis.

Kniha se věnuje dá se říct výhradně Springstenově práci, okolnostem vzniku a hlavně nahrávání alb i jednotlivých písniček, někdy až do fanatické hloubky a fanatických detailů, které se navíc v mnoha případech (díky Springsteenově povaze a přístupu k práci) opakují, s mnoha citacemi ukázek z textů písní.

Z toho, jakým způsobem a jak dlouho většinou nahrával jednotlivé desky, docela dobře vyplývá jeho "strach z dokončení", věc, která ho provází po většinu kariéry, kdy zavřen za dlouhé peníze v nahrávacím studiu dlouhé měsíce neustále přepisoval texty a zkoušel nové a nové verze písniček, stejně jako neustále upravoval jejich skladbu na budoucím albu. V jisté fázi knihy, někde zhruba v poslední třetině, je popsán proces (vlastně sám nevím kde přesně), kdy nahrál materiál pro asi čtyři nebo pět desek, z nichž vydal dvě, a já se prakticky ztratil v tom, kterou desku vlastně zrovna nahrával, ze kterého nahrávání si při tom novém půjčil tu či onu písničku, aby ji nahrál znovu a posléze ji opět vyřadil, a to neustálé pitvání toho, kterou písničku vyřadil, kterou předělal, kterou zase znovu po x-té zařadil, mě tak nějak přestalo bavit. Může to být zajímavé, ale nesmí se to stát otravným. Stejně tak asi nepotřebuju znát pořadí skladeb na jednotlivých koncetrech při turné. Celá ta knížka je napsaná tak, že se v tom obrovském množství informací tak nějak až ztrácí, podobně jako se Bruce ztrácel ve fázi dokončování svých desek. Když už jsem to četl nějakou dobu, přišlo mi to skoro až jako takové "nepodstatné drby, které stejně zapomenu", hojně prokládané citacemi nejrůznějších osob, se kterými přitom přišel do styku. Z jeho soukromého života se čtenář nic moc nedozví, tady bych odkázal na dvě výše zmíněné biografie. Pak následuje rozpuštění E Street Bandu a obrovský časový skok do roku 2009 na nějaký koncert. Tam už jsem ale byl v takovém rozpoložení, že jsem vlastně ani nepátral po tom, proč to byl vlastně ten jeden konkrétní.

Závěrečná část, tvořená opět až mikroskopickým rozpitváním 300 písniček, které napsal v rozmezí let 1972-1984, je sice zajímavá, ale opět platí něco podobného, co už jsem napsal výše. Hodnotné pro fanoušky až maniakální, normální člověk si z toho stejně prd pamatuje. Já tuhle část vzdal asi ve dvou třetinách. Bruce mám rád, jeho dvě zmíněné biografie jsem si hodně užíval, ale tahle knížka mě nenadchla. Velmi průměrné tři *.

endyamon
05.10.2017 5 z 5

Obsahovo kvalitne spracovaná záležitosť. Detailný pohľad do Springsteenovej hudobnej kuchyne. Trochu mi padla sánka nad jeho pracovitosťou, ale aj nadprodukciou piesní. A tá jeho nerozhodnosť a neustále prerábky skladieb...zvláštny a tvrdohlavý človek.
Za jediné sklamanie považujem ukončenie knihy v rokoch 1985-86 (autor ešte spomína prípravu na Tunnel of Love album) s náhlym stručným skokom do roku 2009. Škoda, že sa nevenoval aj sólovej tvorbe od 90-tych rokov.


Akana
16.01.2014 5 z 5

Když pominu zavádějící a hloupý podtitul českého překladu, nemám co bych vytknul. Protože to, že se s autorem často diametrálně rozcházím v názorech na některé písně nebo celá alba (The River, Live 1975-85), rozhodně jako výtku nevnímám. Heylin má prostě svůj pohled a o písničkách, které upřednostňuje on, zase píše s upřímným obdivem. Věnuje se jen období první éry Springsteenovy spolupráce s E Street Bandem, tedy 1972-1989, zato ale hodně důkladně a s důrazem na proces vzniku jednotlivých desek. A zejména v tomhle ohledu Mistrovi jen tak něco nedaruje. Chvílemi to vypadá, že co se týče výběru písniček na alba z přelomu 70. a 80. let Springsteen nedělal nic dobře, a pokud ano, stejně to nakonec pokazil. Ale to je v pořádku, nestál bych o nějaký nekritický fanouškovský paján na nedotknutelnou rockovou hvězdu. Aspoň můžu s autorem polemizovat. Díky němu už vím s jakou vysilující pracností dával Springsteen dohromady moje oblíbené nahrávky a jaký to byl ve studiu mezek.
A to není jediné, v čem mi Heylin otevřel oči. Součástí knihy je i neuvěřitelně pečlivě sestavený a okomentovaný soupis přesně 300(!) písní, které Bruce natočil v daném období, a z nichž většina (a skvělých) na řadových albech nevyšla. O 4CD Tracks a 2CD The Promise, které část z nich zpřístupnily, vím. Ale kolik dalších mi zůstává utajeno! Biografie, která vám otevře skryté komnaty vašeho oblíbeného umělce - to je přece na pět hvězdiček

Štítky knihy

životopisy, biografie zpěváci hudebníci, muzikanti zahraniční zpěváci

Autorovy další knížky

Clinton Heylin
anglická, 1960
1994  83%Bob Dylan
2013  90%Velký šéf. Život a sláva Bruce Springsteena

Kniha Velký šéf. Život a sláva Bruce Springsteena je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Knihotéce15x
Chystám se číst5x
dalších seznamech1x