Velký objev - Naše cesta do katolické církve

Velký objev - Naše cesta do katolické církve https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375280/bmid_velky-objev-nase-cesta-do-katolicke-mpd-375280.jpeg 4 11 5

V životním hledání manželů Ekmanových sehrála důležitou úlohu slova svaté Brigity Švédské: „Pane, ukaž mi svou cestu a dej mi ochotu se po ní vydat.“ Své obrácení prožili jako mladí v prostředí luterské církve, Ulf se stal pastorem. Roku 1983, po návratu z pobytu v USA založil v Uppsale biblickou školu a vzápětí první sbor církve Slovo života. Zatímco se kostely ve Švédsku vyprazdňovaly, jejich církev se dynamicky rozrůstala. Biblická škola v Uppsale formovala zástupy pastorů a kazatelů z mnoha zemí světa. Nejprve se Ekmanovi silně vymezovali vůči tradičním církvím, především vůči církvi katolické, avšak léta studií pramenů a mnohá setkání s „probuzenými“ katolíky v nich vyvolala změnu smýšlení. Proces hledání trval dlouhých dvacet let. Krátce poté, co Ulf oslavil své šedesátiny, se manželé rozhodli zažádat o přijetí do římskokatolické církve. Jejich krok pochopitelně vyvolal bouřlivé reakce po celém světě. Své svědectví nesepsali za cílem živit kontroverzi; jejich vyprávění dýchá zralostí, pokorou a vděčností za všechny etapy životní cesty, za všechna setkání, která je na cestě posunula o krůček dál. Cenné jsou i jejich protrpěné pohledy na roli papeže v církvi, na jednotu církve, slavení eucharistie, mariánskou úctu… Knihu lze chápat jako „katechismus v kostce“: mnoha katolíkům může pomoci lépe pochopit a zamilovat si svou církev.... celý text

Náboženství Biografie a memoáry
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Den stora upttäckten , 2017


více info...

Přidat komentář

Jana512
21.04.2022 5 z 5

Knihu, kterou jsem přečetla již v roce 2018. Překvapilo mě, jak se shodovala jména hlavních hrdinů s jejich životními vzory, a tak se snažili s jejich pozoruhodným životem seznámit, a podle něj žít. Bylo to pro mě obohacující čtení!

Hanka_Bohmova
11.02.2020 4 z 5

O existenci Ulfa a Birgitt jsem věděla, nyní se ke mně náhodou dostalo jejich vyprávění, a tak jsem ho nenechala ležet. Autor předmluvy vyzdvihuje fakt, že oba manželé spolu o svém duchovním životě a o své konverzi hovořili. Musím souhlasit. Je k nezaplacení, když v takové situaci není člověk odkázán jen sám na sebe.
Jak se blíží závěr knihy, častěji se objevují vysvětlující pasáže určené křesťanům z původního společenství manželů Ekmanových. Pro katolíka, jehož náboženská praxe a prožívání víry se neodbývají jen mechanicky, je to trošku prvouka. Naopak orientace ve jménech je trochu náročnější, jak je též v komentářích níže zmíněno, ale pomáhalo mi povědomí o osobnostech charismatického hnutí, do něhož je řada mých známých zapojena.
Při čtení jsem si vzpomněla na jeden obědový rozhovor v menze Přírodovědecké fakulty v době, kdy jsem byla ještě hodně nedopečené jelito. Se spolužáky jsme mluvili o rozdílech mezi křesťanskými denominacemi a já jsem si tehdy sama pro sebe a částečně i nahlas formulovala rozdíl mezi svou vírou a vírou mně známých protestantských křesťanů, který by se dal shrnout slovem "opravdovost", a to ve velmi tělesném smyslu. Rozhodně jsem nemířila na autenticitu ani hloubku vztahu k Pánu, ale na určitou tendenci k subjektivnímu a symbolickému pohledu na události spásy, kde jako by fakt Vtělení byl namísto paradigmatu jen něčím okrajovým, někdy až téměř překážejícím. Těžko říct, nakolik byl můj dávný úsudek oprávněný a podložený, v každém případě mi zablikalo v hlavě světélko, když Ulf ve svých úvahách vyjádřil něco dosti podobného.


hanka0308
11.01.2019 4 z 5

Zajímavý příběh. Líbilo se mi, že ji psali oba a byl náhled na změnu v jejich životě od obou dvou. Každopádně jsem se dost ztrácela v mnoha jménech, které zmiňovali a občas i v událostech. Proto jedna hvězda dolu. Vydavatelství bych vytkla množství chyb a překlepů, který mě při čtení rušily.

Vojslava
15.08.2018 4 z 5

Silné a krásné svědectví, které mne vedlo k intenzivním úvahám a vzpomínkám na vlastní konverzi a další cestu. Knížka, která stojí za opakované přečtení!

kacaabba
08.07.2018 3 z 5

Osobně to beru jako výpověď osobní cesty jednoho manželského křesťanského páru, který začal tím, že protestoval proti návštěvě papeže ve Švédsku a skončil odchodem do katolické církve. To, co bylo pro tyto lidi objevem, je vnímavému a zajímajícímu se pozorovateli známo, a tudíž je jejich cesta specifická údivem nad širokostí světa uvnitř katolické církve.

Štítky knihy

katolická církev Švédsko náboženská konverze svědectví evangelikalismus

Autoři knihy

Ulf Ekman
švédská, 1950
Birgitta Ekman
švédská, 1948

Kniha Velký objev - Naše cesta do katolické církve je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x