Velký mrtvý (Integrál), knihy I až IV

Velký mrtvý (Integrál), knihy I až IV https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525836/bmid_velky-mrtvy-integral-knihy-i-az-iv-654aa03502534.png 5 8 7

Paulina, studentka ekonomie, se rozhodne strávit léto u kamarádky na francouzském venkově, aby se připravila na zkoušky. Po setkání s místním mladíkem Erwanem, se zaplete do nebezpečné hry v prostředí dvou odlišných světů. Erwan nese břemeno zajištění rovnováhy mezi Zemí a Malým světem. Existují však síly, které chtějí zničit dávno zavedené pořádky, a první příznaky blížící se zkázy lze pozorovat ve stále chaotičtějším zemském světě.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Le grand Mort


více info...

Přidat komentář

fvalek
03.01.2024 5 z 5

Velký mrtvý je bezesporu velkolepá kniha, která svým rozsahem přesahuje i běžné integrály, protože bude mít ještě druhý stejně obsáhlý díl. Na ten se mimochodem opravdu moc těším. Jinak samozřejmě svou velikosti, kvalitou a úpravou je kniha jen dalším klenotem z nakladatelství Josef Vybíral (a hodí se do sbírky ostatních integrálů).

Do příběhu nás uvádí postava Pauliny, která mně osobně není tolik sympatická, hlavně proto, že jde o kuřačku a takovou jako rádoby jednoduchou holku, co ví, co chce, a je se vším hned hotová. Typická měšťanka, která se přijela štítit venkova. Mnohem lepší vývoj má ve druhé půlce knihy, kde ji Blanche trošku naučí skromnosti, praktickému životu a toho vážit si přátel. Naopak Erwan je zpočátku spíš vedlejší postava, ale rychle se z něj stává jakýsi transcendentální poutník, který už do našeho světa moc nepatří, a funguje jako průvodce, do kterého se můžeme vžít a vnímat svět jeho pohledem. No a nakonec Gaelle, která mi přišla sympatická, ale jakmile začala s brutálním milostným trojúhelníkem, tak jsem ji klidně mohl postrádat.

Celkově jde ale o moc hezký svět. Kontrast mezi Francií a kouzelným světem zpočátku není tak znát, protože se s ním spojujeme skrze idylický bretaňský venkov, ale v další části je to hodně znát. Velký mrtvý je záhada, která nejspíš ještě bude mít nějaké vyústění, ale minimálně působí zajímavým dojmem. Zatím jsme se kouzelného světa nedočkali tolik, kolik bych asi chtěl, ale ještě tu bude druhá část. Tajemné je propojení mezi kouzelným světem a tím naším, protože bylo jasně naznačeno, že se světa začaly výrazně a ne zrovna pozitivně ovlivňovat. Popravdě mě docela překvapilo, kam až autoři zašli a jak skončilo to městečko. Takže jsem opravdu nabuzený na pokračování! :)

Norri
01.01.2024 5 z 5

Tohle se panu Vybíralovi opět povedlo. Naprostá pecka! Ta kniha je jiná, než jakou jsem si ji dopředu představoval. Vím, neměl bych to dělat, protože jsem potom často zklamaný. To ale není případ této knihy. Očekával jsem hlavně dobrodružství v “jiném fantasy světě. Prostě začátek v reálu a potom šup skříní někam jinam, kde budeme až do konce. Jenže tady se větší část knihy odehrává v reálném světě. V reálném světě, který pociťuje následky událostí, kterých jsme byli svědky v onom “jiném světě. Erwan a jeho přítelkyně jsou jediní, kdo tuší, co se děje, a kdo by snad mohl postupující katastrofu zastavit. Ale je to zábavné, napínavé, místy trošičku strašidelné, místy drsné, ale zároveň je to i romantické.

Kresba je úžasná a je plná detailů. V některých komiksech je skvěle nakreslená jenom příroda, nebo města. V jiných jsou pěkně nakreslení jenom lidé. Tady je úžasně nakreslené všechno. Přírodní scenérie jsou epické i tajemné, města jsou živá a plná detailů, a lidé jsou, i přes komiksovou stylizaci, takřka skuteční. A holky, ty jsou tady krásné

Kniha je opět skvěle udělaná a má bonusy s nádhernými celostránkovými a dvoustránkovými malbami. Mám standardní verzi, ale držel jsem v ruce i limitku, a musím říct, že jsem zaváhal. Desky standardní verze jsou pěkné, ale limitka je nádherná. Už aby vyšla druhá, závěrečná kniha.


bazyk21
29.12.2023 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace...
ještě k těm "limitkám", ty si dělá pan vydavatel pro sebe a své kamarády, neboť kniha ještě ani nevyšla a "limitka" je rozebraná, a to jsem abonent a nabídka na limitovanou edici nedostanu, ne a ne

MARTh
22.12.2023 5 z 5

S trochou nadsázky řečeno - začalo to skoro jako romantická pohádka a vyklubal se z toho příběh takřka katastrofický. Asi trochu přeháním, ale vzhledem k tomu, že jsem dílo neznal a nevěděl jsem, co od něj očekávat, jsem to tak na začátku vnímal. Jinak musím říct, že jsem moc spokojený - zaujala mě kresba, sympatičtí jsou i hlavní hrdinové, také v zápletce jsem se celkem rychle zorientoval, líbilo se mi i prolínání obou světů....no fakt se moc těším, co nám přinese pokračování! 5*

Fuckenbrau
01.12.2023 5 z 5

O tomhle poněkud dystopickem díle jsem netušil vůbec nic. Ale jelikož edici Erb miluju a napsal to Loisel, tak jsem do toho šel. A dostal naprosto napínavou fantasy pecku, plnou nadčasových témat.
Chci druhý díl!!

trudoš
20.11.2023 4 z 5

V první řadě se musím přiznat, že jsem po celou dobu vlastně vůbec netušil, co od komiksu Velký mrtvý čekat. A právě to pak neustále zvyšovalo atraktivitu vyprávění, protože ani po čtyřech albech zápletka příliš nevykrystalizuje. Jasně, představí se postavy, popíše prostředí, nahodí se zvraty, vygraduje děj – ale jakou cestou by se mohl další vývoj ubírat, to zůstává tajemstvím. Přičemž podmanivá kresba Vincenta Malliého vám nedovolí příběh opustit, dokud nejste na poslední stránce.
Ne, že by ovšem bylo všechno dokonalé, pořád tvůrcům nemohu odpustit jistou naivitu protagonistů, chovajících se před střetem s reálným světem jako kdyby vyrůstali v nějaké pohádce. Stejně tak je pro mě nepochopitelné, že když je celý svět v krizi a lidi nemají práci ani peníze, naši hrdinové – třebaže ani jeden z nich nepracuje – si po celou dobu žijí nadstandardně a drobné z nich padají jak z hracího automatu. Ale to jsou drobné výtky, nic to nemění na faktu, že jsem upřímně zvědav, co druhá kniha přinese.

GoodGames
13.11.2023 5 z 5

Je skvelé, že nám tu vychádzajú tie najslávnejšie diela od Régisa Loisela. Vypadalo to totiž ešte nedávno, že sa ich tu len tak ľahko nedočkáme. Jeho Výprava za ptákem času u nás vyšla totiž už v roku 2010 ako vôbec prvý MDEK, ale predaje neboli práve najlepšie a následne tu komiksy od tohto šikovného Francúzskeho autora dostali stopku a nedočkali sme sa zatiaľ ani pokračovania Výpravy za ptákem času (vo Francúzsku má už séria 11 dielov a u nás vyšli 4). Prelomil to Vybíral v minulom roku a po 12 rokoch sme teda dostali nového Loisela v podobe kompletu Petra Pana. Velký mrtvý patrí medzi tri najslávnejšie Régisove série a musím povedať, že právom. Je to taká dospelá fantasy dráma bez akcie a bez klasickej fantasy (žiadni draci, elfovia či trpaslíci). Má to veľmi silný a zaujímavý príbeh plný záhad v peknej kresbe. Som rád, že sa moje vysoké očakávania naplnili.

Autoři knihy

Régis Loisel
francouzská
Jean-Blaise Djian (p)
francouzská, 1953

Kniha Velký mrtvý (Integrál), knihy I až IV je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst2x
Chci si koupit7x