Velký čínský národ - Nacionalismus s čínskými specifiky

Velký čínský národ - Nacionalismus s čínskými specifiky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419011/bmid_velky-cinsky-narod-nacionalismus-s--jzx-419011.jpg 4 4 1

Čína i nacionalismus patří v současnosti mezi ústřední společenská témata. S rostoucí geopolitickou mocí Číny vyvstává stále více potřeba tomuto vzmáhajícímu se kolosu porozumět. Kromě ekonomických či politických témat je ale třeba rozumět též současné ideologii. Ta, byť je skryta pod označením „socialismus s čínskými specifiky“, je veskrze nacionalistická. Čínský nacionalismus je komplikovaný a jeho pochopení pomůže poznat, kdo ve skutečnosti jsou samotní Číňané. Předkládaná kniha se ptá mimo jiné i na tyto otázky. Kdo jsou Číňané? Lze skloubit státní ideologie socialismu a nacionalismu v čínském prostředí? Jaký je či chce být čínský národ a čím anebo vůči čemu se definuje? Koncept čínského národa je představen prostřednictvím tzv. čtyř pilířů, skrze něž je čínský národ představován a pomocí nichž se definuje. Čínský nacionalismus nebyl doposud v českém prostředí formou monografie představen, a proto kniha uvádí čtenáře do základních teoretických konceptů i dějinných souvislostí. Aby bylo téma čtenáři přístupnější, jsou čínskému nacionalismu v jednotlivých kapitolách nastavována zrcadla – hongkongské, taiwanské a české, která umožňují lépe pochopit ideu čínského národa i jeho synkretický charakter.... celý text

Přidat komentář

InaPražáková
03.08.2020 4 z 5

Tři a půl hvězdičky. Obsahově zajímavá a obohacující práce, která vysvětluje vznik a pilíře čínské nacionálně-socialistické ideologie, její proměny a značné rozdíly mezi literou zákona a praxí (které ale pro Číňany nejsou nijak problematické, naopak logické a nutné, protože shoda formy, pojmenování, zaručuje legitimitu odkazem na historii, kdežto obsah se má proměňovat v návaznosti na aktuální situaci - takže hlásaná kulturní autonomie Ujgurů se nevylučuje s reálným tlakem na jejich sinizaci). Shrnutí je to vyčerpávající, místy doslova, ale ocenila bych víc příkladů z praxe, byť autor uvádí, že pro rozbor vývoje a percepce ideologických východisek praktické aplikace nepotřebuje - pro mě to bylo čtenářsky suché až moc.
Skladba textu je ale místy nepříjemná, řekla bych nedodělaná nebo odbytá. Jednak věty jsou kostrbaté, s výpadky z vazby a nadbytkem ukazovacích zájmen, autor navíc zbytečně odbíhá a vrací se oklikou zpět i v rámci odstavce. Jednak, přestože má kniha obsáhlý výkladový slovníček, některé pojmy, se kterými autor pracuje, v něm chybí a nejsou vysvětleny ani v textu (hnutí hanského odívání), jiné, dokonce klíčové pojmy (Sunjatsenovy tři principy), používané od začátku, jsou podrobně vysvětleny až někde před polovinou textu textu.
Škoda, že kniha vyšla před faktickou likvidací autonomie Honkongu, ale i tak je to obohacující pohled na Čínu, po kterém některá tamní rozhodnutí začnou pozorovateli dávat větší smysl. Jen mě čtení stálo víc úsilí, než bylo nutné.

Štítky knihy

Čína nacionalismus

Autorovy další knížky

Adam Horálek
česká, 1983
2019  75%Velký čínský národ - Nacionalismus s čínskými specifiky
2013  80%Vybraná témata z geografie současné Číny

Kniha Velký čínský národ - Nacionalismus s čínskými specifiky je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x