Velké záhady Protektorátu

Velké záhady Protektorátu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10085/velke-zahady-protektratu-10085.jpg 4 16 5

Česko-německá otázka, prezident Beneš muž dvou tváří, otazníky kolem smrti říšského protektora Heydricha, štěchovického pokladu či zázračných zbraní Třetí řiše nejen tyto, ale mnohé další, z velké části stále neobjasněné otázky si autor klade v ohlédnutí za historií, která pro mnohé stále ještě historií není. Kniha představuje provokující sondu do známých historických pravd.... celý text

Přidat komentář

Eicherik
08.08.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila a určitě se poohlédnu po nějaké podobné. Celá první část je spíše o uvedení do tématu. Pojednává o vztahu Čechů a Němců, o státním uspořádání naší země od dob habsburského Rakouska a o některých panovnících a prezidentech. Až jsem si myslel, že na žádné záhady ani nedojde, ale ve druhé části se začaly objevovat. Některé z nich mi byli známy, ale třeba o spekulacích ohledně smrti Reinharda Heydricha jsem slyšel poprvé. Kapitola o zázračných zbraních byla příliš krátká, avšak to mi nevadilo, protože tohle téma mám zpracované velmi detailně. Největší překvapení přišla ke konci poslední části. Spekulace o smrti Adolfa Hitlera nejsou nikterak nové, ovšem o záhadném konci Martina Bormanna jsem neměl vůbec tušení. Všechno ale překonává podivný konec Rudolfa Hesse. Nejde o jeho podivnou sebevraždu, nýbrž spíše o to, jestli onen nejstarší špandavský vězeň byl skutečně Rudolf Hess. Knihu doporučuji všem záhadologům, které zajímají podivuhodnosti druhé světové války.
Citace: Můj svědek mi také potvrdil, že v jedné z kanceláří viděl fotografii diskovitého stroje, který se ve velikém hangáru vznášel asi 1 metr nad zemí.

konicekbily
09.08.2020 4 z 5

Pro nás, kteří se narodili v letech po druhé světové válce a ta se jejich života dotýkala, se v knize moc nového nedozvědí. Ale pro ty, kteří jsou mladší a chtějí něco zjistit o česko-německých vztazích a přečíst si něco o Protektorátu, mohu tuto knihu doporučit jako úvod ke studiu dějin té doby.


ArwenAragorn
21.06.2019 4 z 5

Osvěžila jsem si otázky této ne příliš dávné historie a něco málo jsem se i dozvěděla. Mnichov, problematická postava prezidenta Beneše, Atentát na Heydricha, Lidice, antisemitismus a podstata holocaustu, atentáty na Hitlera a otázka jeho sebevraždy, Štěchovický poklad a "zázračné zbraně nacistů".
S některými názory autora sice nesouhlasím, ale kniha mi zase dala prostor k tomu, abych se výše uvedenou problematikou zabývala podrobněji.

Pavelpi
14.04.2019 2 z 5

Já jsem se toho nového moc nedozvěděl.Podle mě jsou to celkem známé věci zabalené do novějšího kabátu.

Kačudovič
01.10.2014 5 z 5

Já jsem byl spokojen. Pohříchu to byla první porevoluční kniha mimo jiné na téma Mnichovská krize, kterou jsem měl možnost číst, tudíž jsem uvítal, že se mi dostalo nestranných informací bez podbarvených faktů o tehdejších hrdinech z KSČ a Sovětském svazu, který "by nám určitě přišel na pomoc," jak to bývalo zvykem v dobách totality.