Velká ryba

Velká ryba https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78417/bmid_velka-ryba-Bfr-78417.jpg 4 150 30

William čelí nelehkému úkolu: jeho otec umírá, ale ani na smrtelné posteli nepřestává bájit, lhát a vyprávět o neuvěřitelných dobrodružstvích, která za života zažil. William se spolu s ním noří do labyrintu rodinných příběhů a zkazek a snaží se proniknout k jádru otcovy osobnosti. Podaří se mu s otcem sblížit, než se nadobro protne skutečnost a mýtus? Knihou Velká ryba se Daniel Wallace představil americkému čtenářstvu jako nepřehlédnutelný autor vynikající fantazií, vycházející ze svých jižanských kořenů. Román s úspěchem zfilmoval Tim Burton.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Big Fish , 1998


více info...

Přidat komentář

Ni.kk.i
12.08.2022 4 z 5

Krásný příběh otce a syna. Nejdříve jsem viděla film. To byla chyba. Knížka se mi také velmi líbila, ale na film (podle mého) maličko nemá.

ivetka859
07.02.2021 5 z 5

Bylo hodně těžké se odpoutat od představy filmu. Když se to ale člověku podaří, čeká na něj příběh daleko hlubší i obsáhlejší.
Z díla se pro mě stala opravdová pohádka s přesahem o tom, jak své rodiče vnímáme a jak moc je lze znát. Co to znamená být velikánem a co po sobě chceme zanechat. Jak je důležité být hravý a mít čemu věřit.
Jednotlivé příběhy byly najednou tisíckrát milejší, přívětivější, poučenější a výpravnější, než jen obdivuhodné pro oko a kreativní.
Mýtičnost je hezky vysvětlená v závěrečných poznámkách. Knížku jsem zařadila vedle Malého prince a Tučňáka.


Greenfingers
23.08.2020 3 z 5

Při četbě knihy se mi vybavovaly sekvence z jejího nevšedního filmového zpracování. I když nemám ve zvyku srovnávat knihy a filmy, zde se tomu nemohu ubránit. Burton a jeho filmy jsou naprosto skvělé a v případě Velké ryby režisér s námětem přímo čaroval. Kniha vůbec není špatná, ale chybí mi v ní ona "přidaná hodnota", magie která přýštila z filmového plátna.

MalejTucnak
08.03.2020 5 z 5

Děj si už moc napamatuji, ale vím, že se mi kniha (i film) moc líbila a určitě si přečtu znova.

TomasFan
22.11.2019 3 z 5

Člověk se asi neubrání srovnání s filmem, který podle mého knížku co do propracovanosti převyšuje o parník. Ale v knize jsou zase nádherné pasáže, i když zasloužila by si vystavět trošku lépe.

Šárka_D
12.08.2019 3 z 5

Vesměs souhlasím s Ivanem Kučerou, i pro mě byla kniha spíše zklamáním (oproti Burtonovu filmu, který považuji za výborný). Povrchní příhody příliš nedrží pohromadě, a upřímně řečeno, mít manžela jako Edward Bloom, asi mu brzo udělám pápá.

Ivan Kučera
24.06.2019 2 z 5

„Já myslím, že pokud člověk může říct, že ho měl rád jeho syn, pak se podle mě může považovat za velikána.“ To sa vám všetkým vážne tak páčilo? Hmmm... čo už no. Vážim si, že v rámci vydavateľstva Argo existuje edice Jiný Jih (napr. Vysvobození) a asi to s ňou budem skúšať i naďalej. Pripadá mi to ako atraktívny, šťavnatý, svojrázny a veľmi zaujímavý typ literatúry. A Veľkú rybu od Burtona milujem. Ku knižnej predlohe som sa dostal prvý raz až v roku 2019 a hoci má svetlé miesta (pasáže s kúpou mesta, so stanovým mestečkom na trávniku, posledné dojemné stránky alebo smutný osud močiarnej lejdy), nakoniec na môj vkus prekvapivo kĺže po povrchu. Od témy „otcovia a synovia“ som čakal oveľa viac; som smutný, ako málo autor vydestiloval z tak silnej témy (osobne zastávam názor, že v rámci medziľudských vzťahov patria vzťahy medzi otcami a ich synmi všade na svete k najkomplikovanejším). Nepáčil sa mi ani spisovateľov prístup – ono to vlastne ani nie je román, ale skôr pozliepané čosi. Ako keď vám niekto dve hodiny v kuse rozpráva (dosť nudné) príhody a už po desiatich minútach mu máte chuť povedať, nech už je kurva ticho. Film mi prišiel stokrát lepší, exotickejší, v dobrom bizarnejší a magickejší.

Pan Petr
26.02.2019 5 z 5

Nemůžu si pomoct, ale mám prostě rád příběhy, kde se propojuje normální svět se světem fantazie, nebo kde si hlavní hrdina žije tak nějak ve svém světě, který je dost nereálný. Tedy hrdiny, jako jsou Don Quijot, Baron Prášil...a také Edward Bloom. Velká ryba je nádherný příběh, kde se fantazie navíc spojuje s nelehkým tématem umírání. Navíc mistrně napsané.

Janinnka
25.01.2019 5 z 5

Krásná pohádková kniha pro dospělé. S filmem srovnávat nelze, nějak mi přišlo, že se jedná o úplně jiné dílo. Film je více vizuální záležitostí, kdy se hlavně kocháte na oko krásnými scénami. V knize tohle všechno prožívate sami-radost, smích, vztek, pláč.... Jedním slov nádhera!

Killingjoke
05.12.2018 5 z 5

Velká ryba je nádherná knížka, kterou jsem právě slupl jako malinu už po několikáté a ta malina je pořád neskutečně sladká. Jedná se o příběh Williama a jeho odcizeného vztahu s umírajícím otcem Edwardem. William zjišťuje, že svého otce vlastně vůbec nezná a celý jeho život je směsicí fantaskních historek, občas až na samé hranici absurdity. Nutno podotknout, že jsou tyto historky velmi zábavné, a leckdo by rád prožil svou vlastní pohádku pro dospělé, jaké se zrodily v hlavě dobrodruha a světoběžníka Edwarda, jenž celý život touží chytit svou vlastní velkou rybu. Magický realismus se mísí s mým milovaným prostředím amerického jihu. Spisovatel Daniel Wallace ve své útlé prvotině jasně ukazuje, že pokud má dobrý autor co říct, nepotřebuje k tomu napsat tlustou knihu. Tahle knížka má vše a i když je její obsah v podstatě pochmurný, s poslední stránkou čtenáře zahřeje u srdce. Určitě se ke knížce zase za čas vrátím, stejně jako k výborné filmové adaptaci (která je mimochodem v mnoha ohledech jiná) a osobně jsem vždycky rád, že s mým tátou máme skvělý vztah a nepotká nás cesta hledání se navzájem, jako Williama s Edwardem. Vážně nádherná knížka.

Brooksie
27.09.2018 5 z 5

Mimoriadne osobité, citlivé rozprávanie, v ktorom si každý otec/syn musí nájsť niečo s čím sa plne stotožní. A záverečné kapitoly dajú po emocionálnej stránke zabrať snáď každému.

Pett
07.03.2018 5 z 5

Umírání někoho blízkého každého z nás tak trochu přizabije... vyprávění mi rozčeřilo fantazii... a i přes tak trochu bolavo jsem se s velkou chutí nořila do té řeky plné emocí... tolik krásných a trefných obrazů samotného žití... až mi z toho šla duše kolem... takové... uhrančivě magické to bylo... krása!

vlkcz
15.01.2018 4 z 5

Ač velký obdivovatel Burtonova filmu, k jeho předloze jsem se dostal až teď. A i když je kniha dobrá, za filmem poněkud zaostává. Alespoň pro mě.
Srovnání s filmem je vždycky ošidné, v tomto případě o to víc, že Burton se scénáristou filmu Augustem se zaměřili víc na tu vypravěčskou a magicky poetickou část příběhu. Kniha sedí víc na zemi, hodně akcentuje vztah otce a syna, touhu po splnění "amerického snu", ctižádost jako hnací motor činnosti. Přesto mi přijde filmová verze uvěřitelnější a realističtější. Z knihy navíc trčí celá část se Spectre a Jenny Hillovou jako kdyby tam nepatřila, v tomto ohledu je ve filmu zakomponovaná mnohem citlivěji.
Ale třeba právě tohle zase někdo jiný ocení.

bara9550
01.11.2017 5 z 5

GENIÁLNÍ!

Víc k tomu snad už ani psát nemusím.
Bože můj, Vážně úžasný.

Děkuji panu Danieli za úžasný zážitek, který jsem s knihou měla.
Absurdno v absurditě absurdního života.
Prožila jsem snad všechny emoce, které jsou k dispozici.

Naprostá paráda!

Alseri
14.01.2017 5 z 5

Nádherná kniha, veľmi reálna vo svojej absurdite.
Silný príbeh, ktorý na pozadí absurdných fantasy historiek približuje život otca, v druhej línii však vykresľuje komplikovaný vzťah syna k otcovi. Niet sa čo diviť: Edward je dobrý-zlý hrdina. Na jednej strane cítite z jeho prítomnosti neuhasiteľnú energiu, vtip, šarm, radosť, nadšenie, túžbu po živote, obdivujete ho za veci, ktoré dosiahol. Na strane druhej však ani jeho úspech nezostáva bez následkov: jeho túžba byť veľkou rybou v rybníku za sebou zanecháva zranených ľudí v konflikte, ktorí ho dokážu nenávidieť a zároveň aj silno milovať.
Nežná, ale hrdá Jenny Hill sa pre mňa stala dokonalou metaforou prežívania tohto konfliktu a hlbokej bolesti z nenaplnenej lásky a zároveň mojou najobľúbenejšou knižnou postavou vôbec. Záver knihy len zavŕšil originalitu a silu tohto diela. Daniel Wallace - ty si pre mňa veľká ryba!

gersie
22.08.2016

Taky se mi ze začátku líbila víc a pak už to jaksi uvadalo......snad budu muset pokus se čtením někdy opakovat a uvidí se. Snad jsem se jen nemohl správně soustředit.

trudoš
09.08.2016 5 z 5

Novela Velká ryba má jednu obrovskou výhodu - zfilmoval ji člověk, který se nebál použít vlastní invenci, takže v ní najdete spoustu scén, které jsou v pohyblivých obrázcích jinak a obráceně. Díky tomu kniha, i když znáte film, nenudí předvídatelností a zároveň uchvacuje přímočarou imaginací. V nádherných kulisách amerického jihu opěvuje Daniel Wallace krásu fabulace a její důležitost, přičemž se nepodbízí s vlezlým optimismem podomního obchodníka. Hravá stylistika se nepouští do komplikovaných fíglů, naopak tím nejjednodušším způsobem představuje základní kouzla vypravěčského řemesla - zaujmout, fascinovat a v pravý čas zmizet, aby v člověku zůstal dojem něčeho neopakovatelného. Magický realismus v té nesrozumitelnější podobě, navíc bez zbytečných řečí kolem. Dílko, které dodá naději, že život možná přeci jen za něco stojí. Záleží jen na nás, jak se rozhodneme ho vnímat. A to říkám s postojem chlapa ve středním věku, který každé ráno vstává s očekáváním, čím jej svět zase zklame.

kejty91
01.07.2016 5 z 5

Film je film v tomto případě ale obojí je vtipné a upřímné. Doporučuji.

GreenMagritte
09.04.2016 4 z 5

Výborná kniha z edice Argo Jiný Jih, v níž je zřetelný magický realismus, či snad přesněji příklad tzv. „tall tales“, neboli historek s nadpřirozenými prvky, tvořící typický motiv jižanské literatury. Kniha má podle mého názoru mnohem naléhavější vyznění než Burtonův sentimentální film, tak si ji neváhejte přečíst. Není důležité věřit příběhům, ale věřit na příběhy!

ModráLaboratoř
04.02.2016

Někdo příběhy vymýšlí, někdo příběhy vypráví a někdo na ně nevěří...

Daniel Wallace vsadil veškerý svůj um brilantního vypravěče na jednu postavu a jeden příběh, který je vším možným, jen ne obyčejným. Vtisknul svým vlastním způsobem příběhu punc originality a nádech lehké magičnosti, která je však čtenářovo vlastním dovětkem a v ději samotném o ní nepadne jediné slůvko. Do pavučiny života své hlavní postavy Wallace sesbíral ty nejkurioznější příběhy, aby jimi zakryl šedou realitu a jako mouchu chycenou na lepkavém vlákně pavoučí pasti příběhy zaobalil do ještě podivnějších báchorek. Druhotná dějová linka, rozhovor mezi umírajícím otcem a rozhněvaným synem, je pouhou kapkou emocí, která v kolotoči fantazie a příběhů představuje jen nepatrný element.