Velká láska malých rozměrů

Velká láska malých rozměrů https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377331/bmid_velka-laska-malych-rozmeru-tPg-377331.jpg 4 37 13

Diego Vasquez byl obdařen úžasným talentem a jeho obrazy zdobí sevillské kostely, do vínku však dostal také groteskně malé tělo, které mu přináší mnoho trápení a posměchu. Když ho okouzlí překrásná Mencia, raději to nepřizná ani svému jedinému příteli (a snad ani sám sobě), a smutek a beznaděj skrývá za hradbou ironie a cynismu. Dáma má ale vlastní hlavu a vlastní plány – a k těm patří i to, že by se ráda učila malovat od skutečného mistra. Jejich setkáním začíná příběh lásky a nenávisti, přátelství a zrady, závisti, uražené pýchy a pomsty, který se odehrává na sklonku reconquisty a zavede nás do sevillských krčem a kostelů, do kobek inkvizice, ale i do emírova paláce v Granadě a jeho harému. Dostane nakonec tahle nesourodá dvojice vůbec šanci být spolu?... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Great Love of Small Proportion , 2016


více info...

Přidat komentář

Dámaskloboukem
20.11.2021 4 z 5

Krásný výlet několik set kilometru jihozápadně a několik set let zpátky.
Zaujal mě obrázek na obalu a teď tipuji, komu to oko asi patří? Menicii? Catalině? Žádné z nich?
Ono je to asi jedno, hlavně, že to dobre dopadlo.:)

Pavlaj
03.04.2021 5 z 5

Konečně historický román, který je skvěle napsaný, napínavý a přestože obsahuje milostný příběh, není to stupidní harlekýnka. Bavila mě zápletka, krásný jazyk, dobová kulisa reconquisty, postavy, Diegovy cynické postřehy, všechno. Asi jsem našla dalšího oblíbeného autora.


soukroma
12.10.2020 3 z 5

Silně romanticko-dobrodružný příběh ve známých historických kulisách španělské reconquisty na konci 15. století. Sevilla a Granada, ortodoxní křesťanské tažení Torquemady (Úřadu velkého inkvizitora Svaté inkvizice pro potírání hříšného kacířství) proti konvertitům, židům a později Maurům, království proti sultanátu.
Historie je zde ale příliš pouhou kulisou; navíc mi příběh připadal často povědomý - něco podobného jsem v moderním podání četla dříve u jiných autorů. Jakkoli tedy čtivé, mně to moc nedalo. 70% (mnohé jiné autorovy knihy jsou lepší, např. Aztécká perla, která by klidně mohla volně navazovat...nebýt mnohem dříve napsaná)

"Od té doby, co člověk našel Boha, neustále kvůli němu bojuje."
...
"Teď už mi nepatří ani mé vlastní myšlenky? Copak nestačí, že říkám, co ode mě lidé chtějí slyšet, a že maluju, co chtějí namalovat - ať už je to cokoli? Můj pradědeček byl žid. Kdyby se někdy vrátili muslimové, budu Maur. A jestli mi někdy někdo přiloží meč na krk a řekne mi, že Bůh je obrovská sépie, tak mu to odkývám." (slova Diego Vásqueze, hlavního hrdiny, malíře, o kterém se mi zatím nepodařilo nalézt žádnou informaci)

V epilogu je pěkně naznačeno, jak nepěkně se bude doba vyvíjet dál, po opuštění Granady emírovým dvorem 2. ledna 1492:
"Brzy nato měl Kolumbus vydláždit Evropanům cestu k šíření chamtivosti a náboženského fanatismu reconquisty do celého světa."

Dandy1
30.08.2020 4 z 5

Falconera čtu ráda, protože své knihy nepíše podle stejné šablony. Každá je jiná a žádná mě nezklamala. Život malíře popsal barvitě. Škoda, že se žádný jeho obraz nedochoval.

broskev28
06.08.2020 3 z 5

Pro mě lehké zklamání.
Mám rozečtenou jinou Falconerovu knihu, Ostrovy přízraků, a ta mě už od prvních stran chytila mnohem víc. Tady jsou sice zajímavé postavy - Diego (automaticky se mi vybaví Tyrion Lannister z Hry o trůny, a vzpomínám na genetické zákonitosti z Mendelova trpaslíka) a jeho otec, Mencie a její otec a do třetice i Raul se svým otcem, ale jejich životní propletence se nebezpečně blíží žánru červené knihovny. Alespoň na mě to tak působí.
Takže i když je příběh čtivý a dialogy, především ty s Diegem, jsou výborné, moje hodnocení je nižší. Ale i tak doporučuju, protože stojí za přečtení. (A nyní ji najdete i v levných knihách za velmi slušnou cenu!)

"Jsi jiný. Přesto se odmítáš sklonit. Vždycky jsi kráčel s hlavou vztyčenou a bral jsi všechno, co na tebe svět nakládal. Ano, jsi statečnější než většina mužů, které jsem kdy poznal. Samozřejmě, že tě mám rád. Když se člověk podívá do zrcadla, vidí to, co vidí okolní svět. Ale jak by to vypadalo, kdyby zrcadlo místo toho odráželo naši duši? Pak bys byl ten nejvášnivější, nejodvážnější člověk v celé Seville. Takže má odpověď zní ano. Jako muže s takovými vlastnostmi bych tě miloval, i kdybys můj syn nebyl."

intelektuálka
24.07.2020 5 z 5

Tak se zdá, že je mi souzeno trávit léto s Colinem Falconerem....

Jeho knihy na mne v knihovně čekají a já se po záplavě thrillerů ráda ponořím do historie, o které autor dokáže poutavě vyprávět ....

Zde je to španělská Sevilla v období rekonquisty / období války mezi Španěly a Maury ..../

Diego je geniální malíř s fyzickým handicapem - a přesto dokáže zaujmout krásnou Mencii....

" Víte, s krásou je ta potíž, že svět málokdy vidí i něco jiného ....za tím, co je krásné, se skrývá i ošklivost .... "

Přes hodně úskalí se musí tato dvojice přenést, aby mohli toužit po společném životě ....

Seznámíme se se španělskou inkvizicí, s maurským harémem - ale jako nosná linie je zde otázka mužského přátelství - jak obstojí, když mezi ně vstoupí žena ?

Kniha se mi líbila a poskytla mi spoustu údajů, které mi dosud unikaly...

Doporučím.

Leona333
22.03.2020 5 z 5

Velice povedená kniha. Dva mladí, zamilovaní lidé, kteří v tehdejší době nemají zdánlivě mnoho společného... Vlastně vůbec nic společného! Asi bych po vzoru komentáře rozvera, i já v knize vyzvedla autorův skvělý popis místa, měst, prostředí Andalusie a její pevnosti Alhambry, kde se část příběhu odehrává. A přiznávám se, o malíři Diegovi Vasquezovi jsem nikdy dříve neslyšela.

Kerberos
26.05.2019 4 z 5

Diego Vasquez malíř ,o kterém jsem na internetu nenašla prakticky nic.Příběh spíše romantický,krásná dívka,která se zamiluje do nerudného trpaslíka i když má plno nápadníků.Osud jim moc nepřeje,nejlepší přítel Diegovi závidí,udá jej inkvizici.

tabaluga
03.05.2019 4 z 5

Kniha se četla velmi dobře. Příběh malíře malého vzrůstu, který se zamiluje do krásne dívky stejně jako jeho nejlepší přítel, který ho chrání před vysmechy. Nakonec přátelské city premuze nenávist a chuť se pomstít s mírným nátlakem otce. Velká láska malých rozměrů rozpouta události, které malíře a jeho krásnou snoubenku zavedou až k emirovi..

rozvera
15.04.2019 5 z 5

Velmi napínavý román o velkém malíři Vasguezovi, velkého nadání a malé postavy , který celoživotně miloval dvě věci a to malování a krásnou dívku. Příběh ve kterém se v dobře namíchané směsi objevuje láska, čest, zrada i odpuštění. Děj se odehrává převážně v Seville Granadě, v době války Španělů s Maury na sklonku 15. století. Škoda, že žádná z jeho maleb se nedochovala.

Bramhr
01.03.2019 5 z 5

Typicky Falconer. Zajímavý, chytlavy, neotřelý. Chytne a nepustí, i když už je dávno po půlnoci.

orinka3
20.02.2019 5 z 5

Čtení o úchvatné síle citu, kdy rozhoduje osobnost člověka, nikoliv vzhled. Sžíravá touha po něčem, čeho se dosáhnout nedá. Propastný rozdíl v lásce postiženého člověka a jeho tzv. přítele, který se kvůli špatně chápané lásce na příteli dopouští nejtěžšího zločinu i za cenu zrady. Španělsko, které dusí inkvizitoři a hoří hranice s kacíři. Válečné tažení proti Maurům. V harému emíra se odehrávají další dramata. Kniha je čtením spíš pro ženy, ale určitě neurazí ani muže.

ivakola
13.02.2019 4 z 5

Pěkná knížka. Příběh výškou malého Diega a překrásné Mencie je poutavě napsaný a kdo četl od tohoto autora knížku Harém, tak si na ni určitě při čtení vzpomene. Mě sice od tohoto autora sedí více knížky bez této romantiky, např. Zmizelí..., ale i toto je příjemné čtení.

Autorovy další knížky

Colin Falconer (p)
britská, 1953
2008  80%Harém
2004  84%Anastázie
2003  86%Hedvábná stezka
1993  90%Zběsilost
2008  79%Soumrak bohů: Román o Kleopatře