Velká kniha herců první republiky a protektorátu

Velká kniha herců první republiky a protektorátu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392928/bmid_velka-kniha-hercu-prvni-republiky-a-zG3-392928.jpg 3 4 3

Zdaleka nejen filmografii a stroze rekapitulující životopis pětadvaceti filmových hvězd přináší Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou připravil autorský tým Jiří Bartoň a Robert Rohál. Publikace se totiž zabývá i předtím nepříliš zveřejňovanými skutečnostmi a snaží se jít pod povrch faktů. Odhaluje některé osudové kroky, situace a tajemství jednotlivých osobností a samozřejmě rozebírá jejich dílo a postoje. Vedle kapitol věnovaných dodnes známým umělcům, jako byli Vlasta Burian, Jiřina Štěpničková, Věra Ferbasová, Karel Hašler a mnozí další, se čtenář seznámí také s osudy pozapomenutých hereček Jarmily Bechyňové nebo Zdeny Kavkové. Velká kniha herců první republiky a protektorátu není encyklopedií, ale ponorem zkoumajícím um, osobnost a charakter filmových herců v kontextu doby, ve které žili a tvořili.... celý text

Přidat komentář

nemharap
10.04.2019 3 z 5

Určitě se nejedná o zbytečnou knihu a nějaké nové informace o hercích první republiky jsem se dozvěděl. Jen je to takové nevyvážené. Některé kapitoly jsou zajímavé, jiné obsahují zbytečnou omáčku. Například kapitola o Zorce Janů, kde se řeší číslo 11 a jeho vliv na osud herečky z pohledu numerologie. Tohle mi opravdu nic neříká.
Samostatnou kapitolou jsou pak překlepy v knize. Je jich tam řada a někdy se člověk opravdu zasměje. Tak jsem se například dozvěděl, že Marie Glázrová byla oslnivá ve filmu Okouzlená, kde dosáhlo její herecké umění vrcholu v postavě nádherné ženské šlemy.

Arbenin
13.01.2019 4 z 5

Byt by se zdalo, ze tema mezivalecni a protektoratni herci a herecky je uz mnohokrat zpracovano, vybira predevsim Jiri Barton take osudy mene znamych osobnosti a nahlizi i ty vyrazne popularnejsi z jine perspektivy a ve vetsine pripadu nachazi necekane souvislosti, ktere by beznemu ctenari asi nedosly. Za me kniha, jejiz precteni nebyla ztrata casu, jak se prave u techto typu knih velmi casto stava.


Antiques
08.01.2019 1 z 5

Filmy pro pamětníky a herci, kteří jsou s nimi neodmyslitelně spojeni, se v posledních letech stávají výhodným artiklem pro autory nejrůznějšího druhu i zaměření. Z větší části jde o kompiláty, které nic podstatného nesdělují. To je případ také této knihy. Přestože téma je již dávno vytěžené (doslova), autorům nedělá potíže odrecitovat životní osudy populárních herců v zavedených stereotypech (včetně tradičního opisování z dobových článků a recenzí), doprovázených navíc často nekvalitními reprodukcemi. Žel, asi se podobné šunty stále dobře prodávají, protože jiný důvod k vydání by se těžko našel.