Nejtemnější hodina

Nejtemnější hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13018/nejtemnejsi-hodina-13018.jpg 4 67 6

Věk rozvratu série

< 2. díl >

Prastaří bohové z keltské mytologie se vrátili a technická civilizace se rázem stala minulostí. V této nové době temna – ve Věku rozvratu – světu vládne mýtus a magie… Věčný boj mezi světlem a temnotou znovu propukne a pustoší Zemi. Na jedné straně stojí Tuatha dé Danannové, zlatí a půvabní, vládnoucí mocí andělů. Na druhé Fomoriané, odporní démoni usilující o zničení samotné existence lidstva. A uprostřed toho všeho stojí pět ne zrovna dokonalých lidí, kteří jsou odhodláni použít veškerou podivnou sílu, jež je svazuje se Zemí, v posledním zoufalém pokusu zachránit lidskou rasu. Church, Ruth, Ryan, Laura a Shavi spojili své síly s Tomem, hrdinou z hlubin času, v partyzánské válce proti železné vládě bohů. Těžko však mohli počítat s tím, že úplně všechno půjde od desíti k pěti… Protože Fomoriané připravují návrat Srdce stínů známého rovněž pod jménem Balor, jednookého boha smrti, který byl zničen v dobách, kdy poprvé chodili po našem světě. A pokud toto absolutní zlo znovu vrhne stín na Zemi, bude to znamenat konec všeho… 2. kniha série Věk rozvratu, přeložila Eva Konečná.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Darkest Hour , 2003


více info...

Přidat komentář

denniys
24.02.2020 4 z 5

Mně to nějak nestačilo...začátek je super, ukázkové postapo, úplně mě to po prvních řádcích naladilo, protože tohle chybělo prvnímu dílu...přejde pár stránek a je po všem - už zase se naše pětice nehrdinů plouží za svým cílem a po konci světa téměř ani památka - no dobře, lidé se bojí večer ven, tuší, že se něco děje a jsou výpadky proudu..ale sakra, kde je nějaká armáda, panika, rabování a vůbec boj o svět?? Podle mě nevyužitý potenciál příběhu..

B4LU
13.12.2018 4 z 5

Druhý díl trochu ztrácí kouzlo neznámého z dílu prvního, ale naproti tomu je o něco temnější a akčnější. Jiný kvalitativní posun tam v zásadě není: postavy se stále rozhodují s využitím logiky, ze které byste si trhali vlasy, a transformace světa z technického na mýtický stále není podaná moc uvěřitelně - většina "řadového" obyvatelstva ani neví, co se vlastně děje (přestože napříč zemí mají pobíhat nejrůznější pradávné nestvůry), jen se naučili v noci nevycházet z domu.
Stále se to ale čte dobře. Proto po jistém váhání dávám 4 * namísto původně zamýšlených tří a těším se na závěrečný kus.


Ben Nevis
17.03.2016 3 z 5

Tento díl mě utvrdil, že série Věk rozvratu není pro mě. Nelíbí se mi ústřední postavy, které opakují pořád dokola ty samé chyby. I když jsem o nich přečetla dvě knížky, jsou mi stále cizí.
Bylo mi hlavně líto postav, které v ději nemají žádnou větší úlohu než v závěru někoho nahradit. Postavy tam neustále bojují s přesilou, nemají zbraně, umírají, a nikdy nevíme, jestli ještě vstanou nebo ne.
Bohové se však povedli. Je to takový ekvivalent olympských bohů, kteří využívají smrtelníky ke svým hrátkám či politice. Zasloužili by si jako protihráče trošku silnější postavy a ne tyto hromádky psychických problémů.

RaptoR
28.05.2013 4 z 5

Věk rozvratu pokračuje tímto druhým dílem, který na mě opět působil dosti rozporuplně. I přes nesporné kvality, které Mark Chadbourn jako spisovatel má, jeho způsob vyprávění příběhu mi není moc blízký. Pasáže, které jsem četl se zatajeným dechem se střídají s popisky psychologického vývoje postav, které mě trochu uspávaly. Asi jsem věčně nespokojený čtenář - nelíbí se mi ploché charaktery, ale zjevně ani podrobné rozpracování motivací a pocitů hrdinů mi není vlastní. Nebýt toho, rozhodně bych dal pět hvězd. Takhle se musí spokojit "jenom"se čtyřmi. Ale nevšímejte si mých trudomyslných žvástů. Stále je to kniha, kterou byste neměli opomenout.

Neo1tex
15.01.2012 5 z 5

První díl série jsem začal číst - nutno přiznat - s jistou dávkou nedůvěry. Už dlouhé roky jsem nevěřil, že mi někdo dokáže předložit stejně kvalitní nebo i lepší fantasy, než to kdysi udělal Tolkien. Nicméně jsem se do toho pustil a musím říct, že mě první kniha skutečně zaujala, bavila mě. Ale pořád to nemylo na 100% ono - spíš tak na devadesát.
Když jsem před časem přemýšlel, do jaké další knihy se pustit, tahle byla favoritem. S odstupem času po přečtení jedničky jsem si ale říkal, že zas takový terno to nebylo a co když bude dvojka horší.... no nakonec jsem se do ní pustil, úvodní prolog opakující děj první knihy jsem směle přeskočil (Parkinsona zatím nemám) a pustil se do čtení.
No....... a pak už jsem skoro nemohl přestat. První díl, je plný děje, událostí a nutných fantasy serepetiček. Paráda. Ale dvojka - to byla teprve šupa! Vynikající.
Chadbourn sází slova do vět s takovou přesností, jak Ital pizzu do pece a výsledek je přesně tak chutný. Ani na chvíli vás nenechá vydechnout. Vysvětlovačky jsou akorát, když už musí přijít nějaká ta červená knihnovna, její popis stojí za to. Nebojí se říct "hovno", ale použije ho přesně tam, kde má být. Dej je fantastický. Valí se dopředu jak lavina sněhu a neustále povzbuzuje čtenářovu představivost chytlavým popisem věcí, děje, postav.
Zkrátka - Nejtemnější hodina patří mezi top knihy, rozhodně mezi špičku v žánru. Váháte, zda číst? Tak už ani minutu a do toho.

pet-kyval
23.01.2011 5 z 5

[003/11] 'Věk rozvratu' je sérií, která pro mne nikdy nezestárne. Konkrétně druhý díl jsem si označila velmi populárním pořekadlem... "Není kouře bez ohýnku." (Vysvětlení by bylo příliš spoilerické pro třetí díl.)

Na rozdíl od 'Konce světa' je 'Nejtemnější hodina' částí daleko akčnější a pro hrdiny nebezpečnější. Mučení, zranění, dramatické zvraty a emoční vypětí. Šok, ztráta, smrt, utrpení a beznaděj. Zní to pochmurně? Ono se to u postapokalyptických knih ani jinak neočekává. Hrdinové budou cedit pot a krev a rozhodně nebudou trpět jen fyzicky. Zlo je všude a v různých formách a taktéž i bolest a strach.

(324) ,,Nikdo, kdo doopravdy touží po moci, by ji nikdy neměl dostat."

Jednotlivé charaktery jsou propracované na velmi vysoké úrovni. Přesto se kniha nevnucuje a nepodbízí a člověk z toho má opravdu dobrý pocit a i když jsem si po několikerém přečtení všimla, že hrdinové si až neuvěřitelně často vyrážejí dech v akčních scénách, nutí mě to se pouze pousmát.

(147) ,,Jednou z obrovských arogancí člověka je, že se považujeme za neustále se vyvíjející tvory a že je jaksi lepší držet se rozumu, vědy, logiky."

I když postavy procházejí dějem po většinu času společně, nejsou na sobě vzájemně závislé. Každý se se svým úkolem dokáže vypořádat ať ho to stojí co ho to stojí, ale především sám. Nepotřebují, kromě podpory psychické, žádné berličky a dokáží fungovat naprosto individuelně. Postupně každý získává jakési "nadpřirozené" schopnosti související s probuzením zemské energie, ale rozhodně s nimi neumí automaticky manipulovat a místo toho pozvolna rostou tak, jak se to jeví přirozené.

(147) ,,Člověk už dlouho není integrální, proto si všichni v tomto světě myslí, že jsou něco jako supermani, vrchol existence. Kdyby to nebylo tak trpké, tak bych se té ironii smál."

Mark Chadbour pojal pojem apokalypsy podle svého uvážení. Nebál se vměstnat magickou energii země, stará božstva, bůžky, démony a vůbec kouzelné bytosti tak, jak si je vysnil do světa moderního člověka. Dal jim vlastnosti perfektně je vystihující a při tom nikdo nemůže říct, že by si na sebe upletl bič, se kterým by děj nedokázal ukočírovat.

Štítky knihy

Keltové nadpřirozené bytosti Velká Británie apokalypsa bohové

Autorovy další knížky

Mark Chadbourn
britská, 1960
2005  80%Konec světa
2022  84%Nové království
2006  82%Vždycky a navždy
2005  85%Nejtemnější hodina
2023  75%Kola osudu