Věda života

Věda života https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330849/bmid_veda-zivota-rozhovory-s-profesorem--Nfg-330849.jpg 3 25 4

Kniha rozhovorů s profesorem Jiřím Drahošem přináší cenné poselství o druhé polovině 20. století, prožité v prostředí české vědy. Profesor Drahoš hovoří otevřeně o svém dětství v Jablunkově, o studiu chemie v Praze a o své vědecké kariéře, která vyvrcholila v posledních osmi letech funkcí předsedy Akademie věd České republiky. Srozumitelným způsobem představí obor chemického inženýrství a rovněž fungování AV ČR. Během vyprávění se dotkne také světa hudby, kterého se účastní nejen jako posluchač, ale i jako sborový zpěvák.... celý text

Přidat komentář

knih-o-mol
21.03.2021 odpad!

Smutná věc, která svoji nudou a servilitou vybočuje z řady knih které autor napsal. Nemohu si pomoci, ale spatřuji v tom jistou politickou angažovanost, která ani v roli poradce nevyšla. Tohoto by se ředitel mého oblíbeného nakladatelství a knihkupectví neměl dopouštět, zvláště pokud by vědecké instituce měly zůstat apolitické.

JosefW
11.02.2018 3 z 5

V návaznosti na události nedávno uplynulé jsem se doslech o této publikaci a něco mi říkalo, že bych si ji mohl přečíst. Potěšilo mne, že má místní knihovna disponuje jedním výtiskem a během posledního týdne mého právě končícího zkouškového období si jej přečetl.
Ale teď už k samotnému obsahu knihy, respektive k rozhovoru. Jak už bylo napsáno v předchozích dvou komentářích, v určitých tématech je pan Drahoš více než doma. Na druhou stranu, nepatřím k lidem, kterým by to nijak výrazně vadilo.
Úvodní část o rodném Jablunkově mne celkem bavila a následně i vzpomínky na studijní léta s počátky v oboru. Též mne oslovilo povídání o AV ČR, jejím fungování před rokem devětaosmdesát či celkově o vědeckém životě pana profesora a přiblížení jeho oboru srozumitelnou mluvou. O něco méně mne zaujalo povídání o hudbě, ale každý má jiné zájmy a záliby.
Své hodnocení tedy beru tak, že kniha je aktuální k počátku loňského roku a událostí následující po jejím vydání ve výsledném hodnocení nebudu reflektovat. Tedy, špatné čtení to nebylo. Některé myšlenky, ač třeba nevyhraněné, mi byli blízké. Na čtyři hvězdy to sice úplně není, ale tři a půl bych neměl problém klidně udělit.


KejmlP
26.11.2017 1 z 5

Jestli to mám shrnout do jednoho slova, napadá mě "šeď". Tím by mohlo být řečeno vše. Pan Drahoš je jistě velkou kapacitou, ale jak je z knihy patrné, je ve svém světě tak pevně zakotven, že se dá těžko přenést a aplikovat někde jinde. V rozhovoru jsem nenašel téměř nic, co by nějak zaujalo, vyvolalo polemiku, či lákalo k debatě.
Evidentní je, že svět pana Drahoše je fyzikální chemie a sborový zpěv. Jakmile dojde na tato témata, je téměř viditelné, jako by se autor rozzářil a začal chrlit dojmy a poznatky. Jakmile ale dojde na jiná témata (snad mimo ryze praktická povídání o činnosti v AVČR), rozhovor usíná, a stává se kompilací frází, konstatování očividného, a (ne)názorů "neříkám ani tak, ani tak". A v tom vidím největší problém. Chybí tam jakákoliv moudrá myšlenka, originální pohled, hloubka, něco, co by stálo za zapamatování... Je patrné, že ve světě společenských věd či obecných problémů lidského světa se pan Drahoš vůbec necítí přirozeně a tápe. Což vnímám jako zásadní handicap. Kdyby zde chyběl kontext jeho stávající prezidentské kandidatury, nikdy by mě nenapadlo mu to vyčítat. Jelikož se ale dotyčný do tohoto úhlu pohledu postavil, a předpokládám, že i kniha byla také s touto myšlenkou sepsána, je třeba to zohlednit.
Abych jen nehanil, mohu říci, že mi autor poskytl zajímavý vhled do prostředí AVČR, svědectví o atmosféřě na vědeckých pracovištích přírodních věd před rokem 1989, a oceňuji jeho schopnost podat srozumitelně příklady využití jeho oboru.
Celkově bych ale knihu charakterizoval jako rozhovor s člověkem, který je (mimo oblast svého působení) velmi nezajímavý, a který je plně součástí své bubliny. Ve svém oboru jistě může mnoho dokázat, ale vzhledem k výše popsanému "věda-nuda-šeď" si nemyslím, že by byl vhodný na nějakou veřejnou funkci.
PS: Hodnocení knihy je skutečně hodnocením knihy, ne osoby p. Drahoše. On to skutečně není ani zajímavý, ani povedený rozhovor.

Václav2015
27.06.2017 2 z 5

Podle mého názoru docela zklamání. Zatímco první třetina, možná polovina, kdy se probírají jednotlivé životní etapy profesora Drahoše, je vcelku čtivá (nejzajímavější je nejspíš část o dětství a mládí na česko-slovensko-polském pomezí), je druhá polovina vskutku k neučtení. Text se už ani nesnaží předstírat, že je skutečným rozhovorem - viz odpovědi v délce celé strany, a sáhodlouhé úvahy podávané značně suchopárným způsobem jsou příkladem toho, jak knižní rozhovor nemá vypadat. Promarněná šance nebo možná spíše reálný obraz Drahošova naturelu.