Věčná svoboda

Věčná svoboda https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21805/vecna-svoboda-21805.jpg 4 37 8

Věčná válka série

< 3. díl

Druhé volné pokračování románu Věčná válka. William Mandella, veterán z Věčné války, se spolu se svou ženou, dětmi a ostatními veterány usadí na zasněžené planetě stranou civilizace a zabývá se tam rybařením a vyučováním fyziky. Jejich způsob života však už patří minulosti. Obyvatelé planety Země se vyvinuli ve skupinu empaticky propojených jedinců známých jako Člověk a ta kontroluje i Mandellův nový domov. Lidé pro ni představují svou nezávislostí hrozbu, ale udržuje si je jako genovou zásobárnu. Takhle ovšem Mandella a jeho bývalí spolupracovníci žít nechtějí, proto vymyslí plán počítající s únosem kosmické lodi Stroj času. Ten se však naprosto nečekaným způsobem zkomplikuje...... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Forever Free , 1999


více info...

Přidat komentář

VA_Krtek
29.04.2023 3 z 5

Přiznám se, že prostřední díl jsem nečetl. Tohle dílko je trochu slabší jak věčná válka, ale i tak to ušlo.

Radous
21.02.2021 5 z 5

Konečně jsem završil trilogii, kterou jsem zahájil jistě před více než dvaceti lety. Zajímavé je, že čtení prvního dílu od druhého a třetího bylo snad s právě tak dlouhým odstupem. Inu, všechno má svůj čas.
Řekl bych, že se mi tento třetí kus líbil na roveň prvního.
(druhý díl s prvním a třetím provázaný není - alespoň mi to tak přijde. Ale aby přímo toto mohl člověk posoudit, musel by to přelouskat za sebou, bez odstupu).
Absolutně čtivá věc. I jsem se párkrát zasmál (hlavní protagonista měl dobré průpovídky). Tři čtyři dny jsem si to šetřil, ale pak jsem to dal naráz, víc otálet nešlo. Nicméně není to nic stránkově rozsáhlého. Docela mě dostalo, jakým směrem se celý děj (proti očekávání) vyvíjel... a ten závěr! To byl brutus nade vše. Skládám klobouk vdol.


KillHurt
31.03.2020 4 z 5

Čekal jsem, že dostanu příběh o boji proti Člověku. Ten se tam lehce zmínil a byl zbytečný. Jak stránky ubývaly, tak jsem si říkal, že dojde na další cestování do budoucnosti a skvěle vypointovaný kontrast s minulostí. Taky jsem se netrefil. V této fázi mě to trošičku začalo nudit a říkal jsem si "Do pr**le. O čem to sakra je?!" Závěr to zachránil. Skvělá pointa. Možná jen trošičku uspěchaná... No je to divné. Děj se vlekl a závěr byl uspěchaný. Ale jsem rád, že jsem si přečetl, jak to dopadlo se skvělými postavami z Věčné války, se kterou tento díl samozřejmě srovnání nesnese.

sebikus
04.12.2019 4 z 5

Opět je to trochu roztáhnuté jak stavba dálnic. Ukazuje život veteránů, kteří se nemohou smířit s tím, jaká je doba. Rozhodnutí využít "přirozenou" dilataci času a uniknout z reality, se ovšem na úplném konci ukáže jako rozhodně ne správné. No a to je v podstatě celý děj.
S koncem se opravdu autor nepárá a je, řekl bych dost překvapivý.

martin6849
28.08.2015 3 z 5

První a druhý díl jsem měl dávno přečtený a tenhle třetí jsem nemohl sehnat. Nakonec jsem ho (myslím, je to už nějakou dobu) četl elektronicky a asi i to ovlivnilo moje hodnocení, protože mě to už nebavilo tak, jako Věčná válka a Věčný mír.

Ale i tak je to celkem dobré zakončení série a rozhodně stojí za přečtení.

Nahnilaruka
26.03.2015 5 z 5

Jedná se o velmi příjemnou oddechovku s velmi překvapivým koncem, to jsem opravdu nečekal. Autor nemá nijak zvláště oslnivý a specifický styl psaní, ale na druhou stranu dokáže zaujmout. Přináší zajímavé nápady a představivosti se meze nekladou :). Děj není nijak rychlý, občas se táhne a dá se říct, že spád nenabere do konce knížky. Postavy jsou velmi příjemně prokresleny, jedná se o menší počet, takže se lze velmi snadno v ději a postavách orientovat. Ale něco tomu chybí.

Každopádně stojí za přečtení, všem fandům sci-fi doporučuji. 85%

Miš
07.02.2014 4 z 5

Byla jsem varována, že druhý díl Věčné války je trochu slabšího kalibru. Nicméně bych neřekla, že je o tolik horší. Každá je svým způsobem zajímavá. Možná mě bavila i proto, že jsem měla svoje očekávání nasazeno příliš nízko. Jediné, co se mi na ní nelíbilo, byl konec. Samotná myšlenka není špatná, zpracování ovšem pokulhávalo.

Hudis
25.11.2012 4 z 5

Kniha velice čtivá, ale horší oproti prvnímu dílu.Kdyby nebyl konec takový jako je určitě bych dal 5 hvězd, takhle jen 4.

Štítky knihy

válečné sci-fi

Autorovy další knížky

Joe Haldeman
americká, 1943
2009  85%Věčná válka
1999  66%Věčný mír
2011  85%Věčná válka
2001  71%Věčná svoboda

Kniha Věčná svoboda je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x